Вторник, 22 Септември 2020
19
юли
1
 

12 нападения над спешни екипи от началото на годината отчете д-р Гелев

Директорът на ВМА проф. Мутафчийски: Нашите медици трябва да работят в защитена среда

Сряда, 19 Юли 2017 | 12:12:20
1

12 са нападенията над екипите на столичната спешна помощ само от началото на годината, съобщи в ефира на БНТ директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, който коментира агресията над медици у нас и набелязаните мерки от страна на властите след срещата п

12 са нападенията над екипите на столичната спешна помощ само от началото на годината, съобщи в ефира на БНТ директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев, който коментира агресията над медици у нас и набелязаните мерки от страна на властите след срещата при главния прокурор.

За щастие, отчете той, при тях няма тежко пострадали. Този брой по думите му обаче е прекалено голям. Според него става въпрос по-скоро за емоционални реакции на хората, които не се свързани със спешността на случая или състоянието на пациентите. Те са били провокирани от различни причини - забавяне на линейката, употреба на упойващи вещества и други.

Физическата агресия е под 5% от случаите, съобщи още д-р Гелев. Много по-голяма по думите му е вербалната, която той определи като „тероризъм“.

Що се касае до мерките, които бяха набелязани при главния прокурор, д-р Гелев, посочи, че линейките са оборудвани с камери, с GPS-и, с три паник бутона, два от които са свързани със 112, а един - с районната кординационна централа, във всичките филиали има инсталирани камери. „Това, което предстои да се случи, е да преконфигурират паник бутоните, така че те директно да се свързват със СДВР“, съобщи той. Д-р Гелев обаче изтъкна, че на практика под 1% от инцидентите се случват в линейките, а останалите са на адрес. За един месец повикванията са около 13 500, от които 4800 са били наистина спешни. „Ако тези, които не са били спешни, не са ни викали нас, означава, че никога няма да има дебат дали линейката е дошла навреме или не“, коментира в тази връзка д-р Гелев.

Той коментира и честите случаи, свързани с деца. По думите му при тях се касае за „немарливо отношение и мързел“ от страна на родителите, които не търсят помощта на личния лекар. В резултат състоянието на децата се влошава, те биват и хоспитализирани, а това според него товари и бюджета на касата.

Като цяло нужните за столицата екипи са 60, а в момента те са на половина, съобщи още той.

Темата с агресията над медиците бе коментирана и от началника на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски, който посочи, че най-често подобни случаи стават в спешните отделения или отделенията, в които се съобщават лошите вести, предимно интензивните.  

Той цитира данни от проучване, осъществено в САЩ, според което над 70% от лекарите имат недобра подготовка за справяне с критични пациенти. „Ние дори не говорим за такава подготовка на нашите лекари. Как да се справят с такива пациенти или роднини на пациентите“, изтъкна проф. Мутафчийски. В САЩ и Австралия, обясни той, има строги предписания за общуване между лекарите и пациентите, като например разстояние не по-малко от метър и половина. В тази връзка той обясни какви са предприетите мерки по отношение на сигурността на персонала във ВМА – така например в болницата, освен система за видеонаблюдение, има и звуково записване. „Ние сме указали на нашите лекари, когато разговарят с пациентите и близките им, в коя точно точка да се намират, за да имаме най-добър запис. Това е превенция за такива случаи“, посочи проф. Мутафчийски. Той обаче допълни, че очаква предписанията от страна на МВР за това как професионално да бъдат изградени тези системи, а от прокуратурата  - как да бъдат съхранявани записите.   

Директорът на ВМА допълни, че за съжаление спешните медици в цял свят стават обект на агресия, но посочи, че такива измерения, каквито се случват у нас, не могат да се вместят в никакви рамки и категорично не могат да бъдат толерирани. „Нашите медици трябва да работят в защитена среда. Не стигат другите проблеми в здравеопазването, а и този проблем непрекъснато ни преследва“, посочи той, като обясни, че именно това е наложило срещата с ръководствата на МВР и прокуратурата.

Той беше категоричен, че не приема насажданото отношение, че лекарите са престъпници. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cFmk

Истината 19.07.2017 12:36:12

Професор Богов:„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“. Абсолютно вярно! Избуялата агресия и постоянни побоища над медиците са логично продължение на мръсната добре платена и координирана медийна кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедливи присъди за биячите на лекари и сестри? Защо няма? Защото КУКЛОВОДИТЕ им не са ги насочили.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“
21.09.2020 17:11:40

Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“

Възрастна жена е дала 6600 лв. на телефонни измамници за „ваксина срещу коронавирус“ ...

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО
21.09.2020 16:42:16

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО

Франция няма да купува дози ваксина срещу COVID-19 чрез схемата COVAX на СЗО, съобщи Агенция Ройт ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...