Сряда, 23 Януари 2019
08
ноем
 

1/4 от населението на земята е засегнато от метаболитния синдром

Сряда, 08 Ноември 2017 | 14:39:55 Надежда Ненова


„60% от нашите болни имат метаболитен синдром. Това е вече пандемия. Метаболитният синдром е световен проблем и засяга голям брой хора, рискът нараства с възрастта и наднорменото тегло. Голяма част от изследванията сочат, че заболеваемостта в САЩ

„60% от нашите болни имат метаболитен синдром. Това е вече пандемия. Метаболитният синдром е световен проблем и засяга голям брой хора, рискът нараства с възрастта и наднорменото тегло. Голяма част от изследванията сочат, че заболеваемостта в САЩ и Европа е при повече от 25% от населението“. Това каза проф. д-р Сабина Захариева, директор на Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев” при представянето на първия у нас сайт за метаболитен синдром.

Тя допълни, че над 65% от смъртността, включително и в България, е вследствие на сърдечносъдови заболявания, като основната причина за тях е именно метаболитният синдром.

„Добрата новина е, че метаболитният синдром е състояние, което може да претърпи при съответно лечение и здравословен начин на живот пълно обратно развитие. Затова е важно да се говори за него, за да могат навреме да се вземат мерките. Ето затова приехме така радушно идеята да направим сайт. На първо място той трябваше да съдържа знание – както за професионалисти, така и за пациенти. Т.е. от една страна да бъдат обучавани лекарите, които се занимават с проблема, а от друга – да бъдат канализирани познанията на пациентите, събирани от различни други източници“, каза проф. Захариева.

Координаторът на екипа на сайта д-р Ралица Робева заяви, че не е уточнено дали метаболитният синдром е заболяване или състояние, но това не променя значението му. „Още от средата на миналия век става ясно, че една част от пациентите със затлъстяване, които имат отчетливо изразен риск от сърдечносъдови заболявания и отчетливо изразен риск от преждевременна смъртност. Установено е, че при тези хора няколко типа заболявания протичат заедно, а не се развиват самостоятелно. Става въпрос за комбинирано нарушение както на мастната, така и на въглехидратната обмяна, с развитието на предиабетни или диабетни нарушения. Също така при тези пациенти има нарушения на обмяната на пикочната киселина, развива се т.нар. атерогенната дислипидемия, която директно води до развитие на атеросклероза, задължително имат хипертония, повишен риск от тромбоза и повишена честота от някои видове ракови заболявания“, каза д-р Робева.

„С течение на времето като свързващо звено при синдрома се посочва наличието на инсулинова резистентност. Панкреасът на тези хора произвежда много по-голямо количество инсулин, отколкото е необходимо. Разбира се инсулиновата резистентност е тясно свързана с висцериалното затлъстяване. Висцериалната мастна тъкан е важен ендокринен орган, който произвежда голямо количество хормони. Чисто практически е много по-трудно да се измери инсулиновата резистентност и затова се използват сурогатни маркери като обиколката на талията. Благодарение на сайта пациентите ще могат сами да се диагностицират и да осъзнаят, че имат нужда от помощ. За нас е много добре, че през сайта пациентите могат да ни задават въпроси и можем да поддържаме обратна връзка“, допълни още тя.

„Метаболитният синдром увеличава пет пъти риска от диабет, дори ако човек няма отклонение на кръвната захар. Ако човек има само затлъстяване, без други рискови фактори, пак е четири пъти по-вероятно да се разболее от диабет. Данните на СЗО показват, че през 2015 г. болни от диабет са били 422 млн. души – 8,5% от възрастното население (над 18 години) в света. Повече от 600 млн. души (13%) в света са със затлъстяване и 1,9 млрд. души (39%) са с наднормено тегло. В България са 500 000 болните от диабет. Фазата на предиабет е обратима. За да стане обаче, трябва да се оцени рискът от диабет и да направи промяна в начина си на живот, но това трябва да стане под медицински контрол“, каза проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиника по диабетология към Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“. По думите й сайтът предоставя изцяло достоверна информация и може да спаси пациентите от влиянието на „фалшивите новини“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
asjK


Още новини
Областите с грипна епидемия стават петнадесет
23.01.2019 16:18:36

Областите с грипна епидемия стават петнадесет

От утре, 24 януари, РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на област Кърджал ...

БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията
23.01.2019 16:04:05

БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето възмущение и безпокой ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...