Сряда, 23 Януари 2019
23
ноем
1
 

Емил Димитров:

Тримесечен запас на лекарствата в ПЛС ще реши проблема с паралелния износ

Четвъртък, 23 Ноември 2017 | 11:16:32
1

Проблемът с паралелния износ на лекарства може лесно да бъде решен. Така смята депутатът от „Обединени патриоти“ и председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил

Проблемът с паралелния износ на лекарства може лесно да бъде решен. Така смята депутатът от „Обединени патриоти“ и председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, стана ясно от думите му пред БНТ.

„Има изход, той е намерен на Запад, където действат същите правила на ЕС, трябва да го приложим и у нас“, убеден е той.

Според него решението се корени в наличието на тримесечен запас от медикаменти на склад у търговците. „Всички знаят миналата година колко лекарства от тези групи в този позитивен списък са похарчени. По месеци се знаят. Събираш това количество и казваш: за следващите четири месеца всеки, който иска да внася, трябва да го има като наличност. Един месец е издадено по болниците, другото е по мрежата. Във вас трябва да има за три месеца лекарства във всеки един момент. Ако имате излишък – няма проблем да го продадете. Но държавата трябва да е гарантирана, българските граждани трябва да са сигурни че за следващите три месеца лекарствата този, който иска да упражнява този бизнес, ги е доставил, агенцията го наблюдава и когато има излишни количества, нека да ги продава. Но ние знаем, че за три месеца хоризонтът е ясен“, обясни Димитров и констатира, че такъв регламент у нас няма, според него – защото това ще бръкне в джоба на тези, които внасят лекарства, за да ги продадат обратно.

„Но къде е разковничето? Как е с горивата – ако сте внасяли миналата година, сега имате количество, което трябва да държите на склад, ако искате да упражнявате тази дейност. Ако не – продавайте банички. Ако искаш да продаваш лекарства в България, ти трябва да гарантираш, че като вносител, представител на международна компания, си осигурил необходимото количество – срока ще го определим за колко месеца – и тогава работи. Като имаш излишно – изнасяй. Никой не ти пречи на износа и вноса, но се защитава интересът на болните, на гражданите, на аптечната мрежа и на всички, които регулярно се снабдяват“, коментира той.

Депутатът разказа за няколко варианта, по които се прави паралелният износ, като неколкократно подчерта, че това не е незаконно. По думите му, един от вариантите е умишлено инсцениране на липса на лекарства, за да се направи нов внос на количества, които впоследствие да бъдат изнесени срещу печалба.

„Оказа се, че има места, където има фиктивно няколко човека болни, издадени са им съответните документи и те получават скъпоструващи лекарства, от които дори нямат нужда. Дават им по 100 лв. на тях, лекарствата обратно заминават в чужбина и получават 1000 лв. срещу тях. Те трябва да се закрият. Отделно има и фалшиви продукти, които се подменят в опаковките. Там вече трябва да се отнеме лиценз“, коментира Емил Димитров.

Депутатът увери, че и управляващи, и опозиция имат нагласата да решат този проблем, но посочи, че той трябва да се решава в здравната комисия. „Ние ще помагаме само за криминалната част, там трябва да се реши. Имаме нагласата, опозицията всеки ден иска да внася законопроект именно по тази тема и по темата с горивата. Надявам се да намерим общо решение“, посочи в заключение Димитров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4%da

Гост 23.11.2017 13:34:40

От коя се черпи този челен опит? И как ще стане проследяването като липсва информационна система? И как това че търговците имат налични количества за 3 месеца напред им пречи да изнасят? И другото което не става ясно е дали са толкова малоумни по рождение или причинта за тези малоумни изказвания са че са купени.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...