Събота, 14 Декември 2019
15
авг
1
 

С успех е приключила интервенцията на първата гигантска мозъчна аневризма в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Четвъртък, 15 Август 2019 | 14:18:26
1

Над 2 часа е продължила съвместната операция на проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение. „30 години съм посветил на този род

Над 2 часа е продължила съвместната операция на проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение.

„30 години съм посветил на този род интервенции. Оптимистичен съм за изхода на операцията и възстановителния период на пациента. Преди десет години не разполагахме с тези съвременни технологии, които днес значително улесняват работата ни. Много се радвам за възможността да гостувам на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по покана на доц. Сираков и на това, което ще ви демонстрираме днес на живо!“, заяви проф. Хенкес пред аудиторията от лекари и журналисти, която наблюдаваше операцията на живо.

Пациентът беше 54-годишен мъж с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд). По време на интервенцията, която е уникална не само за България, но и много рядко срещана в световната практика, двамата поставиха 11 стента в центъра на аневризмата. На практика по този начин беше изграден изцяло нов съд в центъра на аневризмата. Операцията, която двамата извършиха, е изключително рискова. Според проф. Хенкес, който предварително на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да не издържи процедурата или да почине малко след нея, е бил 30%. Ако не беше опериран обаче рискът от фатален край до края на годината е бил още по-висок – 60%.

 „Операцията протече рутинно, всичко е лесно в ръцете на проф. Хенкес. Направихме нов съд, състоящ се от няколко стента, които централизират кръвотока в себе си. За жалост, няма възможен предварителен скрининг за мозъчни аневризми. Те биват откривани, когато изкървят, или когато пациентът отиде на преглед с други оплаквания. Искам да благодаря на проф. Хенкес за колаборацията и възможността да оперираме на българска територия“, заяви доцент  Сираков след успешната операция.

54-годишният мъж страдал дълго време от нетипично главоболие преди да потърси лекарска помощ. Направеният в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ показал огромна аневризма, която всеки момент може да изкърви и  да го убие. Заради големия риск от интервенцията обаче (стандартният риск при третиране на аневризми е около 1,5-2%), било взето решение операцията да бъде отложена до момента, в който вече е абсолютно неизбежна. През това време лекарите внимателно са следили състоянието на пациента. А в последния месец то прогресивно се влошавало: болният вече трудно преглъща, дави се, има проблеми с ходенето, което показало, че е време.

Каква е прогнозата за пациента:
Възстановяването в такива случаи е сложен процес, който трае между 3 и 6 месеца. С времето организмът  изгражда новия съд около сложените стентове, намалява обема на аневризмата, която оказва компресия върху съседните мозъчни структури и пациентът започва да живее нормално. Рисковият период, в който трябва напълно да се затвори тази аневризма, е 6 месеца. Когато той мине пациентът не би трябвало да се влошава, а дори може да се очаква още подобрение. „Обикновено в този момент казваме на пациента: от тук насетне не очакваме влошаване от сегашното ви състояние“, обяснява доц. Сираков.

След лекцията на проф. Хенкес за съвременните методи за интервенции на мозъчни аневризми, екипът Хенкес-Сираков продължава с още една изключително сложна операция. Този път пациентът е 61-годишна жена, коятостига до страшната диагноза след като дълго време е с непрестанно главоболие. Тя веднъж вече е била оперирана от екипа на доц. Сираков, тъй като е имало непосредствена опасност за живота й. „Тогава я третирахме в състояние на спешност с койлове, което реши проблема за момента, но не и за в бъдеще. Затова сега, заедно с проф. Хенкес, ще поставим стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира“, обяснява единственият сетрифициран български неврорентгенолог - доц. Станимир Сираков.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sDPW

Веска 20.08.2019 21:47:05

Голямо -БРАВО на лекарите!


Още новини
Дават още по 2 млн. лв. допълнително за СИМП и МДД
13.12.2019 17:33:08 Надежда Ненова

Дават още по 2 млн. лв. допълнително за СИМП и МДД

Бюджетите за специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП) и медико-диагностични дейност ...

Здравната каса ще покрие всички дългове към чуждестранни партньори
13.12.2019 16:34:11 Невена Попова

Здравната каса ще покрие всички дългове към чуждестранни партньори

На този етап не се очертават сериозни спорни моменти между Националната здравноосигурителна каса, ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...