Четвъртък, 24 Януари 2019
13
окт
5
 

Д-р Стоян Борисов:

Редица болници ще фалират, ако кредиторите им си поискат дължимото

Петък, 13 Октомври 2017 | 13:56:36
5

Ако официалната информация за 550 млн. лв. дългове на държавните и общински болници не включва лихвите, то тогава реалните им дългове биха били над 700 млн. лв. Това заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов в коментар на съ

Ако официалната информация за 550 млн. лв. дългове на държавните и общински болници не включва лихвите, то тогава реалните им дългове биха били над 700 млн. лв. Това заяви главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов в коментар на състоянието на болничните лечебни заведения у нас пред телевизия Европа, като изрази надежда, че все пак лихвите са включени в оповестената сума от половин милиард лева.

Той припомни, че към тези средства трябва да се добавят и неплатените от касата, но изработени средства от дейности над заложения лимит на болниците. „Разбира се, ние никога няма да се примирим с мисълта, че има някакви надлимитни, които са изработени, пък няма да ни се платят, още повече, че 60% от надлимитните са за спешни случаи. Никога не можем да се съгласим с това да има лимит в медицинската дейност и особено в спешната помощ. Надлимитните средства са 52 млн. лв. за 2015 г., около 34 млн. лв. за 2016 г. и за тази година може би около 20-25 млн. лв.“, каза д-р Борисов и пресметна, че заедно с дълга на НЗОК към чужди фондове, възлизащ на 250 млн. лв., общата задлъжнялост излиза над 900 млн. лв.

„Ако се предявят искания от тези, на които дължат дългове тези болници, те ще фалират – няма друг икономически механизъм“, посочи той и припомни идеята на МЗ  за решаване на този проблем чрез създаване на фонд, от който болници в криза да взимат безлихвен или нисколихвен заем.

В коментар на проблемите на закъсалите болници д-р Борисов посочи: „Тук не става въпрос само за броя хоспитализации. Тук става въпрос за цената на една хоспитализация, за цената на една клинична пътека. По принцип клиничните пътеки са недофинансирани и средната стойност на една клинична пътека е около 70% от действителната й стойност. Тук обаче не влиза цената на медицинския труд. Когато се направи остойностяване, тогава ще се разбере каква е истинската цена на една клинична пътека. Освен това все още, макар и по-рядко, съществуват дейности, особено в хирургичните специалности, които не влизат в клиничната пътека“. В добавка главният секретар на БЛС отбеляза, че цените на клиничните пътеки не са актуализирани от 2006 г., дори и с инфлацията за този период.

Не само болниците обаче са с дългове. „Най-големият длъжник в здравеопазването е държавата, която осигурява 9 групи“, посочи д-р Стоян Борисов, като припомни, че към момента държавата изплаща 55% от това, което трябва да плаща към системата, и то в повечето случаи – на минимална работна заплата. „Ако държавата изплаща на 100% това, което дължи, нашите експерти смятат, че ще имаме допълнителни средства в размер на около 400 млн. лв., които значително ще помогнат малко да се съвземе здравеопазването“, каза той. Веднага обаче припомни, че у нас се отделят 4,1 – 4,2% от БВП за здравеопазване, а средното за ЕС е около 7%. „Т.е. тези пари, които се отделят – около 3,5 млрд. лв., би трябвало да бъдат още веднъж толкова, т.е. около 7 млрд. лв. и над тях да има 20% доплащане, за да достигне цифрата около 9 млрд. лв.“, пресметна д-р Борисов.

Вместо това през последните години бюджетът на касата ежегодно се увеличава с около 200 млн. лв. спрямо този за предходната година, припомни той. „Но и обикновено също така се прехвърлят винаги едни средства, едни дългове от едната година към другата, които варират от 120-130 до 150 млн. лв. Ако те дават 200 млн. лв., а ние имаме дългове от 130 млн. лв. за 2016 г., реално повишението е 70 млн. лв.“, отбеляза главният секретар на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QXjb

д-р 15.10.2017 12:08:08

Доплащането е въведено отдавна във всички "частни" болници и е минимум + 100% от цената на пътеката. Това гарантира минималните параметри за качество и обем на предоставените услуги. Всяко заплащане под това е за сметка на лекарския труд и лекарствата и води до неминуем фалит та търговското дружекство- за справка Врачанската болница.

Гост 14.10.2017 16:47:52

На разочарованите от българското здравеопазване препоръчваме да си закупят от магазините в страната вино с етикет от който щастливо им се усмихва зам министъра на здравеопазването .Спазена е традицията на шегата и самоиронията. На специално изрисувания етикет са шаржираните физиономии на четиримата от шоуто Приятели Мои : радиоводещия Михаил Дюзев, спортния коментатор Иво Райчев, д-р Мирослав Ненков и Шкумбата. Освен изключителните качества на червено вино , предлагаме бяло и розе с не по-малко интересен етикет на бутилките,с фабрично поставени автографи на приятелите на скромната цена от 10 лв. Наздраве !

Гост 14.10.2017 09:14:58

Борисов, стига простотии, стига с тия проценти. В България се отделят..... От кого се отделят? Отделят се от работници, служители и работодатели. Тия същите 400 млн, за които ти говориш се източват и връщат през държавните болници и търговците на едро на лекарства към политиците. Ето това е основният проблем. Трудът не бил остойностен? Как да не е остойностен, като 60% от приходите на болниците отиват за разходи за персонал? Това, че е подценен е друг въпрос. Ама така е когато здравният ви мемиджмънт е ниво ЦВ.

аз 14.10.2017 09:30:19

60% друг път,само на книга.Ако ги лекуваме с аспирин и аналгин може и да се получи!

Гост 13.10.2017 23:46:39

Важното е да има пари за илачи.От там се връщат едни страшни проценти-към 100 милиона годишно рушвети.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...