Сряда, 23 Януари 2019
27
юли
7
 

Конституционният съд реши:

Работещите пенсионери със свободни професии трябва да плащат здравни осигуровки

Четвъртък, 27 Юли 2017 | 16:39:46
7

Със свое решение от 27-ми юни, обнародвано в „Държавен вестник“ на 4-ти юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на член от Закона за здравното осиг

Със свое решение от 27-ми юни, обнародвано в „Държавен вестник“ на 4-ти юли 2017 г. Конституционният съд отхвърли искането на Върховния административен съд  за установяване на противоконституционност на член от Закона за здравното осигуряване в частта му, която се отнася за пенсионерите, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност и задължението им да внасят здравни вноски върху доходите си, независимо, че са здравно осигурени за сметка на държавния бюджет. Това съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Според ВАС изискването на закона за заплащане на допълнителни здравни вноски нарушава Конституцията, защото представлява неравно третиране, задължавайки работещите пенсионери да се осигуряват втори път, без да получават нищо повече в замяна. Според ВАС в този случай задължителните здравни вноски фактически са се превърнали в данък, а това е в нарушение на Конституцията.

Обратното становище застъпват Министерският съвет, министърът на здравеопазването, министърът на финансите, министърът на труда и социалната политика, НЗОК, НОИ, НАП и БЛС, които намират искането за неоснователно.

В мотивите на Конституционния съд се казва, че всеки човек докато е жив се нуждае от здравна помощ, поради което през целия му живот се налага да се набират финансови средства за неговото здравно осигуряване.

Законодателят е визирал всички лица, които получават доходи от полагането на труд, без да отделя получаващите пенсия от непридобилите това право. Така от една страна всички пенсионери от държавното обществено осигуряване или от професионалните пенсионни фондове са освободени от задължението да правят задължителни здравноосигурителни вноски, защото тази тежест е поета от държавния бюджет.

От друга страна всички граждани, които получават доходи от свободна професия и/или занаятчийска дейност, независимо дали получават и пенсия, имат съответно задължение към фондовете на здравното осигуряване.

Уважаването на искането, така както е направено от вносителя, би довело до неравно третиране, което не намира своето оправдание в Конституцията, смятат от КС. От неприлагането на оспорената разпоредба само по отношение на пенсионерите, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, ще последва неравенство сред различни групи от здравноосигурени граждани. В групата на работещите лица би било несправедливо тежестта от задължителното здравно осигуряване да се поеме единствено от онези, които още не са пенсионери, за сметка на облагодетелстването на получаващите пенсия, съставляваща за тях доход, освободен от данъчно и осигурително обременяване. Конституционно нетърпимо неравенство би възникнало и в по-стеснената група на самоосигуряващите се лица, защото в искането е визиран един ограничен кръг от тях, докато задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски ще продължи да обвързва останалите, посочват още в мотивите си от КС.

Конституционният съд не споделя доводите на вносителя, че срещу задължението за внасяне на здравноосигурителни вноски върху получения трудов доход пенсионираният представител на свободна професия „няма да получи нещо различно или в повече от това, на което вече има право“, както и че „не получава нищо насреща на това задължение“. Системата на публичното здравно осигуряване е така устроена, че облагата за отделния осигурен зависи от конкретно възникнала нужда от здравна помощ, а не от личния му принос към фондовете за здравеопазване. Почивайки на принципа за солидарност, задължителното участие в набирането на средства за здравно осигуряване не се определя от очакването за „получаване на нещо“. Съгласно закона, упражняващите свободна професия пенсионери, така както и неработещите пенсионери, ще получат такава медицинска помощ, от каквато имат нужда. Независимо от размера на внесените индивидуални средства, всички осигурени лица подлежат на еднакво, равнопоставено третиране, защото зачитането на човешкото достойнство, което се гарантира и чрез предоставяне на медицинска помощ за осигуряване на живота и здравето, е висш конституционен принцип, който не позволява поставяне на знак за равенство между финансовото участие в набирането на средства за НЗОК на отделния гражданин и неговия достъп до адекватна медицинска помощ, твърдят от КС.

Накрая конституционните съдии заключават, че пенсионираните представители на свободните професии, които продължават да работят, така както и всички други работещи пенсионери, са запазили своята трудоспособност. Затова според тях в защита на обществения интерес е справедливо да бъдат обвързани с плащане на вноски за здравно осигуряване на основата на получавания от тях допълнителен доход от трудова дейност. Лицата, подлежащи на задължително здравно осигуряване, се нуждаят от медицинска помощ пожизнено. Нещо повече – за работещите пенсионери рискът от възникване на здравен проблем е относително по-висок отколкото за неработещите, смятат още от КС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Sk@w

пенсионер със свободна професия 20.03.2018 17:46:59

Не е справедливо да се плащат здравно осигурителни вноски от работещи пенсионери от свободните професии .При нас дохода е несигурен ,някога има доход ,някога няма,а сме длъжни да внасяме здравна осигурителна вноска всеки месец 8 % от минималната работна заплата ,т.е. внасяш без да имаш доход .В коя друга държава задължават лицата работещи свободна професия ,да внасят осигуровка без да имат получен доход за съответния месец ? На практика ,трябва да платиш от "мижавата" пенсия .Поне да плащаме 8% от реално получения доход ,когато е по- малко от минималната работна заплата ,ще бъде малко по- справедливо,въпреки че по настоящем плащаме двойно .

РАБОТЕЩ ПЕНСИОНЕР 27.07.2017 23:01:22

ШАНТАВОТО РЕШЕНИЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ДИСКРИМИНАЦИОННО, И Е ОЩЕ ЕДНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ, ЧЕ Е КРАЙНО НЕОБХОДИМА СЪДЕБНА РЕФОРМА, КОЯТО ДА ЗАПОЧНЕ ОТ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД!!

pbd 27.07.2017 22:34:37

Не е ли дискриминация решението и няма ли власт, която да се самосезира?

ПОТЪРПЕВШ 27.07.2017 22:25:40

Работещите пенсионери плащат всички данъци и осигуровки, включително и за фонд безработица, и при прекратяване на договорите им би трябвало, като всички други работещи и плащащи всякакви данъци и и осигуровки, да взимат една година от борсата обезщетение за безработица. Къде е Конституционният съд с неговото КРИВО РАЗДАВАНЕ?

РАБОТЕЩ ПЕНСИОНЕР 27.07.2017 22:14:19

ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ! ЕЙ, ГОЛЯМ ТРЪН СА ВИ В ОЧИТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ! А ШКЕМБЕЛИИТЕ ВОЕННИ, ПОЛИЦАИ, ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И ДРУГИТЕ ТЮМБЕЛИ УЖ ОСИГУРЯВАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЛАЩАТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ВЪРХУ РЕАЛНИТЕ СИ ВИСОКИ И НЕЗАСЛУЖЕНИ ЗАПЛАТИ??? СОЛИДАРНИЯТ МОДЕЛ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ДЪЛБОКО ПОРОЧЕН И ПООЩРЯВА У БЪЛГАРИНА БЕЗ ОТГОВОРНОСТ КЪМ СОБСТВЕНОТО ЗДРАВЕ, ЗНАЕЙКИ,ЧЕ И ДА ПУШИ, И ДА ПИЕ, И ДА ЖИВЕЕ НЕЗДРАВОСЛОВНО, И ТАРИКАТСКИ ДА НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ ПАК ЩЕ ПОЛУЧИ, ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ, МАКАР И МИЗЕРНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. НЕ СЛУЧАЙНО В САЩ СЕ ПРОВАЛИ НЕГЪРЧЕТО ОБАМА СЪС ЗДРАВНАТА СИ РЕФОРМА ТОЧНО В СОЛИДАРЕН СМИСЪЛ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е И У НАС ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ ДА СА ПО ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ И ПРИ ЗДРАВНО НЕБЛАГОПОЛУЧИЕ ВСЕКИ ДА РАЗПОЛАГА С ПАРИТЕ СИ, КОИТО Е ВНАСЯЛ. ПРИ СОЛИДАРНИЯ МОДЕЛ С МОИТЕ ПАРИ ОТ ЗДРАВНИ ВНОСКИ СЕ ЛЕКУВАТ ВСЯКАКВИ ТАРИКАТИ НЕ ВНАСЯЩИ НИКАКВИ ПАРИ В СИСТЕМАТА, УГОДНА ЕДИНСТВЕНО НА ПОЛИТИЦИТЕ.

Никодимчо 27.07.2017 22:01:12

А работещите държавни служители - магистрати, полицаи, военни, чиновници, депутати и пр. паразити и вредители... - те не боледуват ли? Или то тва тяхното не се брои за полагане на труд и затова не дължат лични осигуровки?

pbd 27.07.2017 19:56:39

Итова е право ? Конституципнно право? Позорно и подло!!!


Още новини
Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда
23.01.2019 15:46:59

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда

Общо 2 596 000 лева от забавени заплати са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда в ...

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК
23.01.2019 15:22:07 Надежда Ненова

МЗ ще засили контрола в ТЕЛК

МЗ работи в посока за създаване на мерки за засилване на контрола в ТЕЛК. Това съобщи зам.-минист ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...