Понеделник, 22 Април 2019
14
май
4
 

„Пирогов“ запозна бъдещи лекари със светила от медицината

17-тото издание на International Congress of Medical Sciences посрещна експерти в спешния институт

Понеделник, 14 Май 2018 | 15:13:26
4

Светила от различни области на медицината от цял свят преподаваха на студенти по медицина в рамките на  17-тото издание на International Congress of Medical Sciences – ICMS 2018) между 10 и 13 май. Най-интересните и полезни уъркшопи се прове

Светила от различни области на медицината от цял свят преподаваха на студенти по медицина в рамките на  17-тото издание на International Congress of Medical Sciences – ICMS 2018) между 10 и 13 май. Най-интересните и полезни уъркшопи се проведоха в базата на университетската спешна болница „Пирогов”, съобщиха от лечебното заведение.

Част от лекарския екип на спешния институт се включи като координатор на практическите уъркшопи, посочват от там. Д-р Ваня Страхинова демонстрира ехография на корем и органи, а д-р Симеон Георгиев и д-р Ребуар Мустафа показаха пред бъдещите лекари хирургични шевове, възли и чревни анастомози. Двамата бяха и част от научното жури на хирургичните сесии. Тези техники дават ценни умения на бъдещите медици, които те нямат възможност да получат по време обучението си по медицина. Тази година институционален партньор на конгреса е  „Пирогов". За целите на конгреса болницата осигури на участниците практически уъркшопи на теми - "Основи в лапароскопията", "Абдоминална ехография" и "Хирургично шиене и връзване".

Мотото на тазгодишния конгрес е „Your Science. Our Future”, с което се поставя акцент върху медицинските студенти и тяхното участие в образованието. За първи път тази година към конгреса са включени две нови събития от сферата на медицинското образование – “Ace the Case” – състезание с разрешаване на клинични проблеми  и „Science on Trial ” – дебати на теми, които вълнуват днешните студенти.

Участието даде възможност на младите медици да представят свои научни разработки под формата на устни и постерни презентации. Тази инициатива е стимул за всеки бъдещ лекар и изследовател да се включи активно с борбата за по-добро лечение и грижи за пациента, което ще подпомогне професионалната му реализация, отбелязват от „Пирогов“.

Всеки един от участниците има възможност да участва в множеството разнообразни уъркшопи и да придобие практически умения. Освен най-популярните като шиене, интубация, първа помощ, те ще имат възможност да работят с високо специализирана апаратура – основи на лапароскопията с тренажори, ехография на сърце и др.

Освен научни разработки, на конгреса участваха и едни от най-добрите лекари в света. Те изнесоха  вдъхновяващи лекции, свързани, както с научните им постижения, така и с личните им премеждия и поглед върху живота. Сред тях бе проф. Фердинанд Уолденбергер, който е сърдечен хирург от Инсбрук, Австрия. Той  е участвал в първата сърдечна успешна трансплантация на новородено в Хюстън и прави  пръв операция за поставяне на байпас на биещо сърце. 
Проф. д-р Фердинанд Уолденбергер изнесе лекция на тема „“Medical progress at any cost. Does it mean sacrifice of values?  Участие взе ид-р Рос Фишър, който е детски хирург от Великобритания с насоченост към онкологична хирургия и травматология. 

Проф. д-р Николай Янев е лицево-челюстен хирург, работи в България и Великобритания. Използва 3D импланти за реконструкция на челюсти след отстраняване на тумори.

Проф. Ранда Акоури е акушер-гинеколог от Швеция,  осъществил първата трансплантация на матка, която резултира в успешно раждане на дете.

Наградените научни разработки в конгреса са в няколко раздела.

В раздел „Хирургия" наградените са Орлин Златарски от България и Мариуш Заяч от Полша, в терапия са Андреа Пагани от Италия, предклиника - Александър Александров от България, а в обществено здраве Предраг Савич от Сърбия.  

Организатор на научния форум е Асоциацията на студентите медици в България – София (АСМБ – София).   Благодарение на неуморния труд на студентите по медицина, в последните години конгресът спечели репутацията на една от най-големите и най-перспективни конференции от този вид в Европа с над 700 участници от 67 държави от целия свят. В него вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари, допълват от „Пирогов“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Hn*g

Гост 14.05.2018 22:47:22

На Жени Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба. Първото е за това, че за периода февруари-май 2009 г. в качеството си на директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в здравната каса е превишила властта и правата си, като неправомерно еднолично е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК - Сливен. Второто обвинение е за продължавано престъпление по служба за периода 01.03.2010 г. - 31.03.2010 г. В този период Начева е разпоредила на директора на РЗОК-София да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на болница "Токуда" и на Военномедицинската академия.

Гост 14.05.2018 18:50:59

Яйца хвърляха и срещу убиеца на Никол. Така се прави и срещу ...... Начева

Гост 14.05.2018 15:21:01

Лекарите във Враца замеряха с яйца зам.-министър Жени Начева Автор: Гласове

П.Стефанов 14.05.2018 17:35:48

С камъни трябва,а не с яйца.


Още новини
Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно
21.04.2019 10:39:23 Надежда Ненова

Проф. Арман Постаджиян: Пациент и лекар трябва да вървят заедно

Проф. Арман Постаджиян е завиршил МУ-София през 1997 г. Работи последователно в Клиника по пр ...

Лекарите от
20.04.2019 18:15:53

Лекарите от "Детско здраве-Пирогов" прегледаха близо 350 деца от Ямбол

На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве-Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...