Сряда, 23 Януари 2019
12
окт
7
 

Д-р Стойчо Кацаров:

Отмяната на Наредба 2 е най-хубавото нещо за системата за последните 10 години

Смяната на правилата вреди на всички, смята пък д-р Стефан Константинов

Четвъртък, 12 Октомври 2017 | 12:01:02
7

С отмяната на Наредба 2 от страна на ВАС не се случва нищо страшно за здравната система, тъкмо напротив. „Всъщност реалните последици от това нещо са, че политиците от този момент нататък са отстранени от процеса на договаряне на медицинските усл

С отмяната на Наредба 2 от страна на ВАС не се случва нищо страшно за здравната система, тъкмо напротив. „Всъщност реалните последици от това нещо са, че политиците от този момент нататък са отстранени от процеса на договаряне на медицинските услуги. Медицинските услуги оттук нататък ще се договарят между лекарския съюз и здравната каса, както е било и досега, без да им се задава предварително условие от някой политик“, заяви пред bTV председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тук не става въпрос за злонамереност от страна на политиците, а за една присъща черта – когато си избран, да бъдеш добър към избирателите си“, поясни той, като допълни, че стремежът обикновено е в наредбата да влезе всичко, което се предлага като медицинска помощ, за да са доволни избирателите, без обаче да се държи сметка дали касата може да го плати. „Това винаги е пораждало напрежение. Ако този процес, както е нормално, се води между съсловната организация и Надзорния на НЗОК, където държавата също е представена, резултатите ще са по-добри и ще има по-малко напрежение“, изрази мнение д-р Кацаров.

Той подкрепи думите си с пример от Холандия, която е смятана за страната с най-добро здравеопазване в ЕС. „Наред с това, че са извършили демонополизация и т.н., те казаха – най-важното, което ни позволи да изградим тази система, е, че успяхме в началото да отстраним политиците от вземането на тези конкретни решения за медицинската помощ“, разказа експертът.

На противоположното мнение бе събеседникът му – бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. „Ако това не можем да оставим в ръцете на министъра, с каква логика тогава ще го оставим в ръцете на договор между лекарски съюз и здравна каса? Националният рамков договор е с по-нисък ранг от една наредба. Т.е., ако не можем да го сложим в наредба, каква е логиката да го прехвърлим към рамков договор“, попита той. Д-р Константинов подкрепи думите си с факта, че отговорност за проблеми в системата се търси от министъра. „Ако оставим т.нар. професионалисти и касата, която е монополист, да се договарят, когато стане проблем, никой не отива да плаче и да протестира пред лекарския съюз, който договаря. Кого търсите вие? Търсите министъра да обясни защо нямаме това и това лечение“, коментира той, като уточни, че докато у нас има здравна каса монополист, политиците са тези, които трябва да следят и регулират процесите на договаряне.

Двамата събеседници бяха на различни позиции и по отношение на евентуалното обжалване на решението на ВАС. „Според мен обжалване е безсмислено и безпредметно. То ще бъде даже унизително за здравното министерство, защото няма какви мотиви да бъдат изложени“, заяви д-р Стойчо Кацаров.

„Аз не виждам нищо срамно, ако министерството обжалва, дори не с идеята да спечели, а за да даде една отсрочка, за да се реши въпросът. Защото те сега отварят едно завещание от предходно управление, което ги сюрпризира с тази лоша новина. Те трябва да намерят решение, за което чисто технически има време“, каза пък д-р Стефан Константинов.

Различни бяха и мненията на двамата за ефекта от падането на Наредба 2. Според д-р Кацаров, в това няма нищо лошо. „Има действащ НРД, лекарският съюз и здравната каса на базата на него могат да седнат и да направят подобрения за следващия. И в тази роля няма нужда от опекунство, те могат да се справят. Половината от състава на Надзорния съвет на НЗОК са представители на правителството, това не са някакви извънземни“, каза той и категорично заяви: „Не само, че няма да навреди, това е най-хубавото нещо, което е станало в здравната система през последните 10 години.“

Д-р Константинов обаче не беше на това мнение. „Смяната на правилата на играта вреди на всички“, лаконично заяви той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
P%ts

Гост 14.10.2017 16:50:03

На разочарованите от българското здравеопазване препоръчваме да си закупят от магазините в страната вино с етикет от който щастливо им се усмихва зам министъра на здравеопазването .Спазена е традицията на шегата и самоиронията. На специално изрисувания етикет са шаржираните физиономии на четиримата от шоуто Приятели Мои : радиоводещия Михаил Дюзев, спортния коментатор Иво Райчев, д-р Мирослав Ненков и Шкумбата. Освен изключителните качества на червено вино , предлагаме бяло и розе с не по-малко интересен етикет на бутилките,с фабрично поставени автографи на приятелите на скромната цена от 10 лв. Наздраве !

запознат 12.10.2017 16:48:07

Не посягайте на Стойчо, че няма кой друг да ви покаже верния път, а Константинов-о боже и той беше министър.....

willy 12.10.2017 12:45:25

Аз бих казал , че във всички случаи същността на взаимоотношенията е едно мнимо представителство -нито БЛС защитава моите интереси като лекар , нито касата като пациент , а и министерството балансира според децибелите на оплакващите се. Въпросът за автентичното представителство ще тежи още дълго, както и свободният избор и договаряне. Който дава /собствени/ пари, той трябва да контролира!

az 12.10.2017 14:02:31

Ще контролира,когато започне да дава пари в европейски стойности.

willy 13.10.2017 23:14:16

Контролира според размера на сумата, като всеки потребител-или я дава или не я дава...

Гост 12.10.2017 12:30:56

Стойчо иска да няма правила и да крадат с Болтаджиев и сие

Наивници от храстите 12.10.2017 13:25:16

"Стойчо само как краде от здравната система..., а Болтаджиев с годишен бюджет половин милион и той краде..." Но болници с няколко десетки милиона всъщност нищо не крадат, защото с тях осигуряват изправянето на гръбнака на здравеопазването, а да си гръбнак е тежка задача и няма кога човек да се обърне да забере нещичко...


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...