Четвъртък, 24 Януари 2019
06
окт
2
 

"Обличат" в закони забраната за наргилета

Петък, 06 Октомври 2017 | 17:22:13
2

Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, е разработила и предложила промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение. Това с

Работната група, инициирана от Министерството на здравеопазването, е разработила и предложила промени в нормативни актове, засягащи регулацията на употребата от непълнолетни лица на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение. Това съобщи здравният министър Николай Петров по време на парламентарния контрол.

В отговор на въпрос, отправен от народния представител Кристина Сидорова, той обясни, че ще се пристъпи към бърза законодателна инициатива. „Предложенията в Закона за здравето касаят разширяване на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира забрана за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия. Забраната за пушене ще обхване и наргилетата. Предвижда се управителят на обект, който е допуснал пушене на тютюневи изделия и свързани с тях изделия в обекта, да бъде санкциониран“, обясни проф. Петров, цитиран от пресцентъра на ресорното ведомство.

Той допълни, че при системно нарушаване на забраната за пушене е предвидено и спиране експлоатацията на обект за определен срок. „Считаме, че това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти. Предлага се също така да се разшири кръгът на контролните органи с цел постигането на по-ефективен контрол“, коментира здравният министър.

В Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия се правят предложения за промени в дефиницията на „изделия, свързани с тютюневите изделия“, така че да бъдат включени и изделията за наргиле, несъдържащи тютюн. Чрез изменение на Закона за закрила на детето се забрани предлагането и продажбата на деца на изделия, свързани с тютюневите изделия, наред със забраната за предлагане и продажба на тютюневи изделия.

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са свързани с разширяване определението за тютюневи изделия, като се поясни, че смесите за пушене с наргиле (водна лула), също попадат в обхвата за облагане на тютюневите изделия.

„На 5 септември с мое писмо до министъра на образованието стартирахме информационна кампания, която вече е в ход сред родителите и сред децата – така че на първия учебен ден, а ако някъде се забавят, и след това, да има видеоклипове, да има лекционен материал, с които да се убедят хората, че това не е безвредно“, посочи още в отговора си здравният министър.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PBTE

един 07.10.2017 13:26:28

Дрън-дрън ! Приемат се закони, които никой не спазва и не иска да спазва.Закони с рестрикции насочени срещу една част от населението под благовидни причини като "здравето". И тази част от населението никога няма да се съгласи да ви спазва този закон. А не спазваш ли един закон - крачката до неспазването и на други закони е съвсем малка. Спокойно може да си заврете "забраната за пушене на тютюневи и свързани с тях изделия" там дето слънцето не огрява. отдавна не ходим вече в заведения където стриктно се спазва тази забрана, отдавна си пушим в кабинетите, отдавна в болниците си пушим по стъпалата, в тоалетните и въобще навсякъде, като ученици, криещи се от учителя.И хвърляме фасове по подовете, и одимяваме помещения, в които по принцип не би трябвало да се пуши, вместо да седнем като бели хора на масичка, с пепелник , на чисто и културно. Превърнахте половината народ в престъпници.Доволни ли сте ?

UK doctor 12.10.2017 10:33:46

Да, доволни сме. Така е в цяла Европа. Като не ти харесва върви в Азия.


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...