Петък, 21 Септември 2018
22
февр
 

Есперти обявиха категорично:

Нужна е пълна ревизия на здравната система

Четвъртък, 22 Февруари 2018 | 09:57:51 Надежда Ненова


За пълна ревизия на здравната система в България настоя акад. Дамян Дяманов, организатор на обществената дискусия в БАН „Как да ти плащаме, докторе?”, която се проведе вчера.

На дискусията присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, депутатите д-р Нигяр Джафер, д-р Валентина Найденова и Явор Нотев, зам.-председателят на БЛС проф. Огнян Хаджийски, ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков, експерти от НЗОК и директори на болници от цялата страна.

Целта на дискусията беше да представи проблемите на болничното здравеопазване, както и варианти за тяхното решаване. „Ние сме поставили като основна тема финансирането на здравеопазването, но за мен има и още един много голям проблем, голям и за обществото, и за вас – проблемът за деморализацията на медицинското съсловие и на населението, както и нарушаването на етичните норми до степен, че да претръпнем към тях и да ги чувстваме като ежедневие“, каза в презентацията си организаторът на дискусията и завеждащ секция „Медицински науки“ в БАН акад. Дамян Дамянов.

По думите му здравеопазването е тръгнало изцяло в комерсиална посока, а това за 15-20 години е успяло да преобразува мисленето на лекарите в посока на търговско мислене, а младото поколение израснало с мислене само в тази постановка. „Така пациенти станаха клиенти, а клинични пътеки - услуга. Здравето го превърнахме в стока“, каза още акад. Дамянов и обяви, че здравната реформа се е провалила напълно.

Експертът от НЗОК д-р Страшимир Генев направи сравнителен анализ с други европейски здравни системи, за да стане ясно дали ресурсите ни – материални, финансови и човешки, са достатъчни. „Резултатите от здравната реформа към момента са – населението на страната намалява, хората в трудоспособна възраст намаляват, броят на заболелите в някои класове болести се увеличава. Общата и детската смъртност се увеличава. Естественият прираст намалява. Лекарите и другите медицински специалисти намаляват, за разлика от броя на болниците и болничните легла. Увеличава са броят на хоспитализираните пациенти, както и на публичните средства за здраве. Накрая резултатът е, че няма доволни от здравната система“, каза д-р Генев. „Освен всичко, което може да се предложи за оптимизация на здравната система и подобряване на нейната ефективност, може да се направи така, че НЗОК да сключва договори само със стратегически партньори, а не с всички лечебни заведения. С тези, които предлагат най-добро качество на медицинската услуга, разбира се на една разумна цена“, каза още д-р Генев.

„Европейският път на страната ни налага да се запази солидарният модел на здравеопазването, но ниският брутен вътрешен продукт на страната, а не процентът от него, е причина за невъзможността да се измерваме с европейските разходи за здравеопазване. За да се доближим до системата на финансиране на ЕС трябва да се увеличат публичните разходи и да се намалят личните разходи на гражданите“, заяви пък д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

По думите й не може да се заиграваме с внушението, че т.нар. демонополизация на Здравната каса е панацея. „Трябва да е ясно какви са позитивите и негативите, които обществото ще понесе от това“, смята д-р Виткова. Според нея търговският статут на лечебните заведения е довел до деформация в мисленето както на мениджмънта, така и на цялото медицинско съсловие.

„Статутът на лечебните заведения е смешна тема за разговор. Решаването на проблемите трябва да стане с бърза демонополизация на Касата. Предизборно има един голям консенсус по темата, но в момента се управлява по Московски без Москов. Административният диктат продължава. Демонополизацията ще ограничи значително злоупотребите, защото в момента те идват точно от тази политика на администриране на системата и политическо управление чрез НЗОК. Когато се наложи административно оскъпяване на медицинската услуга се увеличи и броят на хоспитализациите“, коментира пред Zdrave.net д-р Николай Болтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fx6v

Компетентен 22.02.2018 14:50:03

Повечето от участниците в срещата са всред организаторите на хаоса е здравеопазването на различни нива

MILTEN 22.02.2018 13:16:48

Сбъркано е името на дискусията. Да се чете - „Как да не ти плащаме, докторе?”

Гост 22.02.2018 16:07:03

То и без това „Как да ти плащаме, докторе?” може да бъде казано с толкова нюанси в интонацията ,че да стане Е как да ти плащаме като не можем , бедни сме и един куп сълзливи пролетарско сиромашки лицемерия. Бих се провикнал : В ЖЕНИ ПЛАЩАЙТЕ, ВИНО, ЛУКАНКИ, КОЛИ, МАА ВИ ДЕЕЕЕ БА , КОМУНИСТИЧЕСКА

willy 22.02.2018 12:23:17

Щом на такова ниво съжденията са толкова плитки , значи положението е трагично. Не е необходимо да си мъдрец за да си проумял ,че в човешката природа е да разграничава "свое" от "чуждо" , и че за своето се старае , а за чуждото нехае. С тази проста максима трябва да подхожда и да анализира всички материално свързани отношения. Ако някои субект има вина за провалените отношения в здравеопазването , то това е точно посредникът - този който диктува правила цени и пр. СУВЕРЕНЪТ НА ПУБЛИЧНИТЕ РАЗХОДИ. И точно на този който системно се проваля, ще да му даваме още повече пари. Има сентенция "пазарът винаги се разпродава". Пациентите и лечителите имат точка на пресичане на интересите / равновесна цена/ и ако няма монополни издевателства, условията на взаимоотношенията са приемливи и за двете страни. Третата страна ги проваля и после се чуди как така става. Странни са настроенията когато се говори за пазар-всъщност пазар значи отношения при които цените се договарят. Няма висша сила, върховна инстанция която да изчисли кое колко струва. Това че си направил разходи вкл. глупави , не значи че някой е длъжен да ти ги покрие. Лошото е когато пазарът е непрозрачен и когато има злоупотреба с монополна позиция. И всъщност точно това е налице в момента. Официалните цени са измислени натрапени, /не без помощта на мижавия БЛС/ естествените равновесни цени са в повечето случаи по- високи, но поради липсата на регламентиран , прозрачен здравен пазар /който даже би довел до по-ниски цени НА НЯКОИ дейности/ има възможност пациента да бъде рекетиран. Така пък се произвежда каста на лекари милионери. Открит пазар , публикуване на цени с ангажимент за спазване за определения период и ПРАВО на изискване на доплащане -това е най простата и належаща мярка понастоящем! От друга страна Е НАЛОЖИТЕЛНО освобождаване на пациента от административното му обвързване някой да решава дали да посети определен специалист/гейткийпин/Това би породило взаимоотношения, не формирани по силата на задължението , а на естествено възникналото и поддържано доверие. Регулиране на потока / с гейткийп./ е уместен /от гледна точка на интереса на извънболничните лекари/ само ако те функционират в една организационна общност и са се споразумели- и разпределили ролите и парите. Това което сегашните организатори си мислят-че спестяват пари като регулират и ограничават свободния достъп е несъстоятелно и глупаво , защото вместо да достигне директно до подходящия кабинет /което е и въпрос на лична убеденост и удовлетвореност/, пациентът попада в лабиринт от многократни безрезултатни посещения по разни кабинети ,ненужни изследвания и пр. Има много аспекти които бих засегнал- ролята на държавата /обхват на намесата/ , собствеността и стопанисването за здравните ресурси , организирането на медицинското съсловие, защитните мрежи за социално слабите но бих прекалил с обема на изложението

Никодимчо 22.02.2018 14:39:05

Гейткипинг е повече от необходим, когато се борави с обществени средства. Пациентът не може безконтролно да прескача от специалист на специалист по свое усмотрение. От друга страна вероятността да бъде прехвърлян като на пинг-понг между кабинетите, е огромна. Ако иска да ходи по прегледи, когато си иска - нека си плаща консултациите. В здравеопазването има квазипазар и съответно пазарните механизми не са това, което е при зарзавата и саламите.

willy 22.02.2018 15:36:32

Да , мантрата "КВАЗИ" /ПРЕВОД нещо причичащо на- но не истинско/ Кой разбрал , кой недоразбрал...Резултат: квази лекари, квази диагностика, квази собственици, квази -отговорност , квази заплащане , квази /достоверна / информация , квази лечебни резултати и пр. само прахосването на парите е истинско .. и здравните показатели на макрониво. Писах горе- лекарят не купува и не препродава медицински дейности, той лекува и трябва да бъде възмезден. В счетоводния му баланс фигурират всякакви разходи, вкл. за труд. Вероятно противниците на пазара се обявяват против възмездяването на труда . Човешкият капитал е като физическия - той струва пари. Ако парите ги няма , той се стопява, изчезва. Практиката се свежда до ритуал със слушалка на шията и репликата "От ЕГН-то е Бай Иване"... А каква е цената на труда? Когата е формирана в монопсонистичен пазар , когато средата е наситена с медици /БГ е 7-ма от 28 европейски страни, въпреки че е последна по БВП на глава от населението/, когато няма регламентирани и в прозрачна среда финансови взаимоотношения, можеш да получиш някакъв прием , но за каачествена грижа плащаш повече, отколкото ако отношенията биха били нормативно уредени.

Нарочно 22.02.2018 12:11:00

Нарочно са написали Денев. Фамилията на експерта е Генев..Страшимир Генев...клоуни такива

агент-провокатор 22.02.2018 11:39:09

да купите риза на Страшо Генев-Денев!

GP 22.02.2018 11:10:37

Защо академици коментират проблеми в здравеопазването , като са виждали пациенти само по телевизията. Недоволния човек никога не работи с ентусиазъм и желание и не дава всичко от себе си . Омерзеният даже руши. Продължавайте да омерзявате и унижавате медицинската общност и ще се радвате на това което сте посяли. Питайте работещите в системата и обобщете казаното , а не академиците . Те нека си гледат науката. Ако не ви се пита има готови и перфектно работещи модели . Променете само мащаба и готово. Става дума за ясни правила, пари, ред и лична отговорност за здравето. Стига с тоя криворазбран комунизъм- кой каквото иска и колкото иска и то за без пари. Стига.

Гост+ 22.02.2018 10:22:09

Защо вече не се споменава нищо за Доклада на Световната банка за необходимата реформа в здравеопазването, където е синтезиран световния опит в това отношение?! Кой и как трябва да стои в центъра на системата и как всичките страни да са относително удовлетворени?! Настоящият модел поставя в приоритет само шефовете-нагаждачи! Останалото е ...Семашко и началничество + ниско качество и всестранна неудовлетвореност и озлобление на обществото, "разтоварващо" се , вкл. и физически върху лекари и сестри...

Док 22.02.2018 10:18:01

Какъвто и модел да изберете без пари нищо не става само имитаций и агонията ще продължи во веки

Гост 22.02.2018 10:17:40

И в крайна сметка какво ще произтече от тази дискусия? Нищо! Чесали са си езиците, имитирали са мисъл и интелект при фактическа безидейност и безпомощност. Защо, министърът на здравеопазването, председателя на комисията по здравеопазване в НС и зам.-председателя на БЛС не са се включили с идеи, виждания и предложения? Нали са присъствали. Много просто: защото нямат нито идеи, нито виждания, нито предложения. Българското здравеопазване е обречено...

Гост 22.02.2018 10:56:46

Напълно съм съгласен. Само чесане на езици, което е типично за БАН.


Още новини
ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите
21.09.2018 18:13:31

ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите

Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реф ...

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция
21.09.2018 17:33:47 Надежда Ненова

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния моде ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...