Неделя, 19 Май 2019
19
февр
 

Аркади Шарков:

Демонополизацията на НЗОК трябва да е 6% вноска в други фондове и 2% социален пакет в Касата

Понеделник, 19 Февруари 2018 | 12:54:28
10

Скандалът, свързан с бюджета на Касата, е политически. В това има резон, тъй като и назначението на здравен министър, и това на управител на НЗОК са политически, така че и двете назначения са тежко обременени с политически зависимости. Това коментира п

Скандалът, свързан с бюджета на Касата, е политически. В това има резон, тъй като и назначението на здравен министър, и това на управител на НЗОК са политически, така че и двете назначения са тежко обременени с политически зависимости. Това коментира пред БНР здравният икономист Аркади Шарков във връзка с поисканата от министър Ананиев в края на миналата седмица оставка на шефа на Касата проф. Камен Плочев.

Шарков отбеляза, че единственият контакт на управителя на НЗОК с парламента се осъществява чрез министъра, и то само след получаване на разрешение на Надзорния съвет, и в този смисъл действията на проф. Плочев, който изпрати писмо до Народното събрание с искане за актуализация на бюджета на Здравния фонд, без да съгласува това нито с министър Ананиев, нито с Надзора на Касата, нарушават устройствения правилник на НЗОК, тъй като проф. Плочев надвишава правомощията си.

„Нещата са много смесени. И двете страни имат право с това, че едната казва „Вие ме заобикаляте“, другата казва „Аз имам право, защото властта ми е от парламента“. Така че ситуацията е реми, постигнат е баланс в аспект на аргументи от двете страни“, коментира икономистът.

Той се спря конкретно на бюджетната ситуация, породила проблема между министъра и управителя на НЗОК. По думите му, в случая с дълговете на Касата към чужди здравни фондове става въпрос за чисто счетоводен проблем, който може да бъде решен както с международни договорки, така и с отлагане във времето. „Това са проблеми, които биват решавани ежегодно, така че те винаги могат да бъдат отложени във времето“, смята Шарков. „Въпросът е докога ще ни търпят“, все пак отбеляза той.

Икономистът коментира и исканата актуализация на бюджета на НЗОК, като заяви: „За да не се получава актуализация на бюджета, Касата да си оптимизира процесите, също и Министерството на здравеопазването. И двете ведомства не са излезли с качествен анализ за това къде изтичат парите“. Аркади Шарков припомни и основните финансови проблеми, свързани с лекарствата, с лимитите за болниците и управлението на лечебните заведения. По думите му в Касата трябва да се създаде звено, което да анализира преразходите в една или друга посока и да подпомогне НЗОК в оптимизирането на бюджета й, който „всяка година набъбва“. За решаването на този проблем от помощ би било отстъпването на политиката пред експертизата, посочи той.

Според него е нужна също така демонополизация на Касата. „Но не демонополизация както в пенсионното осигуряване, т.е. към 8% да добавят едни 2% и да кажат – „ето, тези 2% са за частни фондове“, защото това отново е монополен модел: Касата има основния пакет, другите 2% са, ако искаш да си добавиш нещо към здравното осигуряване. Демонополизация значи от тези 8% едни 4% или 6% да се преразпределят към фондове, 2% да останат като социален пакет в самата Каса, за да има реална конкуренция. Защото иначе няма да има реална конкуренция, ще се създаде един монопол и няколко олигопола, каквито има в пенсионното осигуряване“, посочи той.

Във връзка с всички проблеми в сектора през годините пък икономистът припомни честите смени в ръководствата и на МЗ, и на НЗОК и заяви: „Столовете в здравеопазването обикновено са електрически, а НЗОК е един колос на глинени крака“.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fmuQ

Гост 19.02.2018 22:54:33

Като чуя нещо 'социално' и 'социалистическо' ме хваща социопатията заедно със социалната алергия , социалното повръщане и социалната диспепсия. И почвам да съжалявам за липсата на Втората поправка от американската конституция тук.

Гост 19.02.2018 17:22:44

Като го гледам на какво прилича на тази възраст, след 10 години ще надмине баща си на килограми и тогава ще види какви вноски ще му иска несолидарният фонд. Измислен експерт, само общи приказки и заучени фрази, тъп млад толуп.

Az 19.02.2018 18:33:13

Е, че на кого се е метнал.

Компетентен 19.02.2018 14:54:33

16 процента здравна вноска ? Не е зле, само че е пълна фантастика. Никоя политическа сила няма да го направи. Изходът е разделяне на услугите на два пакета - един задължителен безплатен през НЗОК с 8 %и един допълнителен за втори пакет през частен фонд с още 4 %.

Шеф на бг клиника 19.02.2018 17:43:44

Еми другарят на снимката дето редовно го лансират тука иска още 6+2, те още 8 , значи общо 16 процента. В Германия са под 16 но над 15

Гост 19.02.2018 16:20:42

Ко каза, ко? 16% та още 8% за АСФАЛТ? Най добре 6% в НЗОК солидарно здравно обслужване с ограничен пакет здравни услуги и 6% доброволно здравно осигуряване частен фонд по лична партида .Който не иска -КЕШ за всичко извън НЗОK тoест 90% от oбема ще е кеш плащания тоест доплащане. Само че докато комунетата се туткат и се маят как да не разсърдят избирателя ,то докторите ще са се изнесли оттук и няма да има на кой да дават пари дори да ги гонят с моторетка. Това май ще се случи...

Гост 19.02.2018 14:49:43

Кой е тоя джихадист на снимката ?

Гост 19.02.2018 16:10:19

По-скоро е някакъв клошар който се бара за 'икономист'. Този действително няма език на на човек с иконимическо образование , а на Гошо средношколеца пишещ есе за домашно, ама по налична някаква обща култура и впечатления от междублоковото пространство на Банишора Например: 'в оптимизирането на бюджета й, който „всяка година набъбва“. Какво набъбва бе уйчовото. Знаеш ли размера на финансирането на здравеопазването в нормалните държави колко е ? Не знаеш. Около 22-30 пъти над набъбналото ти незнание за нещата. Проф Плочев не се опосредства от министъра доколкото управителят на НЗОК има мозък и уста и може директно да се обръща към Парламента, особено когато профаните наречени надзорници на НЗОК си траят като плъхове. Това е още един потресаващ факт за непотребните чучела назначени като Надзорен Съвет .Това трябваше да го движат те , дори не управителя на НЗОК. Ама тези надзорници са досущ като пишман икономистите , които коментират ситуацията с догадки докога ще ни търпят западните здравни фондове. Няма да ви търпят я .И какво значи социален пакет на НЗОК. Алоо това не е ориз и захар. Осигуряването е солидарно ,няма социален пакет и диференциации.. НЗОК трябва да си намали обхвата на общия пакет здравни услуги защото не е обезпечен с финансови средства . И трябва да се състезава за пациента и лекаря заедно с други здравни фондове на равна нога без партийни и държавни преференции. И когато се остойности лекарския труд тогава ще стане ясно какво може да плаща и какво не може и трябва доплащане. А такова задължително трябва да има.

Практикуващлекар 19.02.2018 14:18:51

За какво 6%? Търсите под вола теле вие от частните фондове. Но ние знаем какво предлагате и колко можите. Далеч сте от осигуряването на здравето.

Гост 19.02.2018 13:14:10

и какво ще включва соц. пакета 2% - сигурно топла храна и покрив - соц пакета да се сключва със социални домове и хосписи .


Още новини
Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен
19.05.2019 10:54:44 Надежда Ненова

Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен

Д-р Нина Янчева-Петрова е родена през 1975 г. в София. Средното си образование завършва през ...

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур
18.05.2019 11:28:18

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур

Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, съоб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...