Неделя, 15 Септември 2019
14
юни
6
 

Вариант на методиката за формиране на заплати в лечебните заведения:

Два вида ДМС да се плащат на медицинските специалисти

Петък, 14 Юни 2019 | 16:46:41 Надежда Ненова
6

Разходите за персонал се осигуряват в размер не по-малък от 50 на сто от отчетените приходи за извършени медицински дейности по договор с НЗОК, по реда на Наредба № 3, от потребителски такси, извършени медицински услуги по сключени договори с други леч

Разходите за персонал се осигуряват в размер не по-малък от 50 на сто от отчетените приходи за извършени медицински дейности по договор с НЗОК, по реда на Наредба № 3, от потребителски такси, извършени медицински услуги по сключени договори с други лечебни заведения и здравноосигурителни дружества, наеми и административни услуги. От тези приходи ще се формира и общата сума на допълнителните възнаграждения с постоянен и непостоянен характер в размер до 50% от разходите за персонал.

Ще бъдат изплащани и допълнителни възнаграждения според индивидуалния принос и вътрешните правила на лечебните заведения с източник на приходите от извършени услуги, утвърдени по Ценоразпис на лечебното заведение и извършени дейности по договори за клинични проучвания.

Това предвижда вариант на Методиката за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, с който Zdrave.net разполага.

Според този вариант индивидуалното възнаграждение включва основна работна заплата, допълнителни възнаграждения с постоянен и непостоянен характер, сред които са за придобит трудов стаж и професионален опит, положен извънреден и нощен труд, за време на разположение, за придобита образователна или научна степен, както и допълнителни възнаграждения за извършени дейности и постигнати резултати. 

Размерът на основната работна заплата ще се определя в съответствие с утвърдените вътрешни правила и се отразява в индивидуалния трудов договор на работника/служителя.

Методиката вече е представена на синдикати и работодатели, които пишат становища по нея. Тепърва ще стане ясно има ли МЗ тяхното одобрение.

Това, за което със сигурност е постигнато споразумение на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в сектор „Здравеопазване“ е, че всяка болница ще съгласува вътрешните си правила за разпределяне на заплатите с представените на ниво лечебно заведение синдикални организации. Вътрешните правила ще се утвърждават от директора или управителя на лечебното заведение и ще бъдат синхронизирани със Стандарта за финансова дейност, който прилагат държавните и общински болници.

Допълнителните възнаграждения ще бъдат изплащани след като са обезпечени приоритетните разходи за персонал и са изпълнени условията на Стандарта за финансова дейност.

Припомняме, че пред Zdrave.net зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков подчерта, че Методиката предвижда не по-малко от 50% от приходите на болниците трябва да са за заплати и не по-малко от 25% са за допълнителни възнаграждения. "Това е минимумът, а нагоре няма таван", каза той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sGtx

Спешен медик 14.06.2019 22:56:10

Сложно бе хора... Само за да не стигне до всички.. Мен ме ортязоха от ДМС... тъй като по време на платен годишен отпуск.. далеч от работното място не съм посетила... лектор ски часове... без да съм известен за провеждането им..... И олекнах за 3месечието...

БЛС-Въоръжено Крило 14.06.2019 19:47:20

50% за запалти+ 25 % ДМС ? А токът кой ще го плаща. Докога с тези комунистически врътки бе ? Не ме интересува % а ви и манипулациите с него , а твърдо лекар в България с 25 г стаж и специалност трябва да получава не по-малко от 3000 евро месечно след като начинаещ лекар в Германия без специалност получава 5600 евро месечно . Какво нас ни интересува приходът на болницата ? Не ние ще си приравняваме заплатите към мизерията в болниците , а вие тъпанарите от властта и одържавената НЗОК ще си адаптирате плащанията за медицински дейности така ,че да осигурят тези 3000 евро заплата на лекар . Ако не можете тогава задължително спешно трябва да въвеждате доплащане гарантиращо посочената сума ,която е даже с големи компромиси. Продавaчка в Била ще ми взима 1400 лева ,Пенков кияка не се знае колко да търка задник и отваря уста , но са му абсолютно незаслужени колкото и да са , ще ми пробутват проценти от на баба им хурката Я си процентирайте майката

Гост 14.06.2019 19:01:30

Ако се приложат методиката за формиране на работните заплати и стандарта за финансова дейност, то заплатите на голяма част от персонала на болниците ще бъдат намалени в чистата си част.

Гост 14.06.2019 19:15:12

Така изглежда , ако вземете на сериозно цитираните неточности . Но на практика всичко е точно . Дано няма изненади .

Гост 14.06.2019 17:21:09

От потребителски такси- 2/3 от пациентите са освободени от такива такси навсякъде вкл в болниците .Какви пари се събират бе . Все едно Пенков дава на жена си 10 лева за пазаруване на стоки на стойност 9.20 и казва -жена отивай на фризьорка и маникюристка - нагоре нямаш таван. Кубе ,кубе - само вакуум в тиквите имате , как ви назначават ,защо не ви шкартират с тази мозъчно-съдова болест ? Никой не знае

Гост 14.06.2019 17:05:47

"в размер до 50% от разходите за персонал" които са 50 %от тях те. ДО ! 25% , а не минимум 25% и без таван .............. Успяхте да оправите кашата , но не се доверявайте на всяко изказване . Независимо на кого е !


Още новини
Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон
15.09.2019 10:01:43 Надежда Ненова

Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон

Д-р Александър Йорданов е специалист по хематология в София с над 6 години лекарски опит и пр ...

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...