Сряда, 23 Януари 2019
05
окт
7
 

Проф. Петров:

Ще се работи за създаване на държавен модел за кредитиране на болниците

МЗ дава на прокуратурата доклада за проблемите на врачанската болница

Четвъртък, 05 Октомври 2017 | 16:57:49 Полина Тодорова
7

Министерство на здравеопазването подготвя доклад, касаещ проблемите на областната болница във Враца, който ще представи на прокуратурата. Това стана ясно от блиц контрола на здравния министър проф. Николай Петров пред депутатите от парламентарната здра

Министерство на здравеопазването подготвя доклад, касаещ проблемите на областната болница във Враца, който ще представи на прокуратурата. Това стана ясно от блиц контрола на здравния министър проф. Николай Петров пред депутатите от парламентарната здравна комисия. По думите му дълговете на лечебното заведение могат да достигнат 20 милиона лева.

Проф. Петров изтъкна, че проверките на МЗ в болницата са засекли много тежки и порочни практики. В тази връзка той обясни, че на много малка територия са разкрити три лечебни заведения, едното от които има договор за наем с областната болница срещу ремонтни дейности. Друг пример, който той посочи, е закупуването на скенер от страна на МБАЛ Враца на стойност близо един милион лева, при положение, че апаратурата се намира за 300 000 лв.

Сериозно нарушение е и изразходването на капиталови средства от МЗ за заплати.

Проф. Петров обясни, че това, с което може да помогне МЗ, е авансово изплащане на субсидията за спешност, за която обаче отбеляза, че не е голяма. „Ние нямаме законовото право за повече средства”, отбеляза той.

НЗОК също няма вариант за реакция при тази ситуация. Надзорният съвет на касата обаче е взел решение при постъпване на отчетите за плащане двете лечебни заведения – във Враца и в Ловеч, да получат средствата си с приоритет, за да могат максимално бързо да се изплатят заплатите на персонала. „Аз лично подкрепям това решение и ще гласувам „за“ него“, каза пред Zdrave.net представителят на пациентите в надзора Андрей Дамянов.

Проф. Петров допълни, че се водят и разговори с финансовото министерство за възможност за по-облекчени кредити както за болницата във Враца, така и за тази в Ловеч, която също е в много тежко финансово състояние.

Той обясни, че ще се работи за създаване на държавен модел за кредитиране на болниците. „В момента всеки директор търси помощ отделно. За това говорихме с финансовия министър да се измисли вариант те да могат да теглят кредити при по-добри условия“, изтъкна той.

Здравният министър обаче подчерта, че ролята на местната власт е от изключително значение и коментира, че до момента вижда само медийни изяви от тяхна страна.

Във всеки случай той увери, че каквото и да развитието на казуса с болницата във Враца, ресорното министерство ще подсигури минимума от здравни услуги, а именно работещо спешно, вътрешно, хирургично, родилно и детско отделение.

Проф. Петров използва случая, за да посочи как се формират заплатите в лечебните заведения, като припомни, че МЗ няма отношение към тях. Той обаче изтъкна, че цените на клиничните пътеки не са променяни от 2006 година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k1SR

д-р Г. Тодоров 06.10.2017 23:58:20

Ще кредитира , другия път. Преди да го направи следва да отмени чл.19 - всички алинеи от конституцията на Р. България. Пожелавам му успех!!! Няма да мине естествено. С това предложение този тип от снимката се саморазжалва! Редник Петров е по - добре ! И колега е все пак, майтап!??

лекар 06.10.2017 12:26:31

Съветвам проф. Петров да погледне цените на скенерите , закупени от МЗ , те са по- високи от тази , която посочва , а търга на МЗ с европейски средства беше за десет скенера .Питам кой е ощетил Държавата ???

Гост 06.10.2017 09:21:37

Предложения: 1.Отмяна на болниците да са търговски дружества- те не са производствени предприятя/например шивашки цехове/. Здравето не е стока! Докторите не са сергиджии и да го продават.....! 2.Анулиране на всички договори сключени от НЗОК с частни болници. Който пациент разполага с дебела кисия да се лекува там. 3.Връщане на НЗОК като независима от държавата-личните ни пари нямат място в общия държавен кюб 4.Връщане на онколечението и др. скъпоструващи лечения към МЗ 5.Централизирани търгове за лекарствата 6. Преглед на всички договори със Специализираните болници за рехабилитация - не може здрави, прави да ползват процудури с лъжливи диагнози

Гост 06.10.2017 16:36:47

Тъпак, това е към този публикувал това!

Гост 05.10.2017 19:06:42

държавен модел за кредитиране на болниците ?!?!?! Ало старшинката, направо върни държавните поликлиники и петилетките. Бюджетното здравеопазване и без това го върнахте при уж независимата НЗОК. Прочее за какво е изобщо НЗОК? Нужно е само едно социалистическо финансово министерство. Другарят Горанов там е вече налице, дтугарят Ананиев неговият чичо съшо. Всички комунета са на линия да върнат НРБ. И после някои ще ми казват ,че правителството на Тиквата не било комунистическо

Гост 05.10.2017 17:49:22

Днес по изключение моето лично мнение към доцент подполк Петров е съветът единствено гледай си здравето, защото не изглеждаш добре. Забрави всички интриги, забрави да ставаш началник на Правителствена, забрави за роднинските ходатайства и т.н.

лз 05.10.2017 17:03:58

Господин Министър, а може ли да ни разкажете за вашите нарушения , за времето когато бяхте във ВМА? Колко и какви нарушения сте направили, какви са сумите, с които сте ощетили лечебното заведение? Защото в този доклад се споменава за пропуски и съществени нарушения.


Още новини
Случай на агресия и в Добрич
23.01.2019 13:50:38

Случай на агресия и в Добрич

За нов случай на агресия от страна на пациенти в МБАЛ-Добрич съобщава Dobrudjabg.com. В н ...

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици
23.01.2019 13:18:20

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...