Неделя, 20 Януари 2019
25
юли
3
 

Шеф на инвитро клиника дава пациентски организации на прокурор

Вторник, 25 Юли 2017 | 14:17:43 Надежда Ненова
3

„Моето впечатление за одитния доклад е съвсем различно. Смятам, че са дадени съвсем разумни препоръки, които да подобрят системата. В никакъв случай обаче вътре няма констатации за извършени злоупотреби и манипулации“, каза председателят на

„Моето впечатление за одитния доклад е съвсем различно. Смятам, че са дадени съвсем разумни препоръки, които да подобрят системата. В никакъв случай обаче вътре няма констатации за извършени злоупотреби и манипулации“, каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев на пресконференция днес. Поводът за нея бяха изнесените данни от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром" и пациентски организации „Заедно с теб“ за нарушения, извършвани в инвитро клиниките и исканата оставка на директора на ЦАР заради нередностите, посочени в одита на Сметната палата за периода 2014 г. – 2016 г. в дейността на инвитро фонда.

Зад работата на фонда и неговия директор Мария Георгиева застанаха сдруженията „Зачатие“ и „Майки за донорство“, Фондация „Искам бебе“, Националната пациентска организация, д-р Георги Стаменов, собственик на болница „Надежда“, и д-р Любомир Бойчев, собственик на медицински център „Св. Иван Рилски“ - Тутракан.

„Това, което Сметната палата извърши, е един много подробен преглед на нашата дейност и излезе с един добър доклад с препоръки за оптимизиране на правилата. Няма констатации за нарушения или злоупотреби. Бях много неприятно изненадана от обвиненията“, каза Мария Георгиева.

Д-р Георги Стаменов заподозря, че някой нарочно хвърля обвинения срещу инвитро клиниките. „Само задавам въпроси. Кой има сметка да дава такива резултати, без да се опира на цифри? Има ли някаква полза от това нещо? Защо се прави това и дали почива на добро желание, или някой иска да оклевети медицината в България? Докато няма конкретика в сигналите, докато не видим независимо социологическо проучване – това не може да бъде изнасяно пред хората, не може да бъде говорено и така хвърляно в пространството“, категоричен бе спеицалистът.

Той заяви, че подава сигнал в НАП, прокуратурата и икономическа полиция за това откъде се финансират двете организации, които съобщиха за нарушенията в инвитро клиниките. „Ако всичко е чисто след проверката, аз сам ще го кажа, но, ако излязат наяве чужди интереси, ще потърся справедливост в съда. Защото не бива да допускаме българската медицина да умре, да се срине със земята, да се покаже, че нашите доктори са само помагачи на големите лекари зад граница. Искам да защитя всеки един специалист у нас, но когато има ясни доказателства, че прави нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи срещу него. Искам да поканя и всички институции – ИАТ, ИАМО, да дойдат и да проверят всичко в нашата клиника и да кажат дали се продават яйцеклетки, дали има нарушения“, допълни д-р Стаменов.

По думите му хората действително се нуждаят от статистика за инвитро дейността, но винаги може да се направят цифрите така, че да изглеждат добре. „Пример за това са американските центрове, където връщат пациенти, които са неперспективни и могат да намалят показателите им. В отделни групи ние имаме 44% клинични бременности, а при донорските яйцеклетки – 50%. Пълна спекулация е да се твърди, че България е на опашката по инвитро или нещо не се прави както трябва у нас“, каза още д-р Стаменов.

На пресконференцията припомниха, че Министерството на здравеопазването подготвя нов медицински стандарт за асистирана репродукция, а в момента се подготвят и промени в правилника на Центъра за асистирана репродукция.

„В момента се обхващат 1/3 от двойките с репродуктивни проблеми, като целта е в бъдеще да се обхванат поне 2/3“, каза д-р Стаменов. Той посочи и нововъведенията, които се очакват: двойките, които имат 3 неуспешни инвитро опита, да имат право и на четвърти; ЦАР да финансира и стимулацията на хора с понижен яйчников резерв; обръщане на специално внимание на хората във фертилна възраст, които страдат от онкологични заболявания и даването на възможност за възпроизводство след излекуването чрез замразяването на материал, който да бъде използван в случай на увреждане на детеродните органи; хора, при които е установен хромозомен проблем, също да могат да се възползват от Фонда за направата на генетичен анализ.

Сред предложенията за промени е изискването центрове, които имат по-малко от 20 пункции годишно, да губят финансирането, а тези с над 250 пункции да подлежат на проверки.

Д-р Стаменов подчерта, че твърденията в публичното пространство за краденето на яйцеклетки са неоснователни, тъй като всяка яйцеклетка има 16-цифрен код, който е уникален за ЕС и нейното движение, унищожаване и т.н. се документира и следи от Изпълнителна агенция по трансплантация. Също така, при изваждане на яйцеклетките от жена, броят им се съобщава, подписва се информирано съгласие и жената следи техния брой и развитието им.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B4qM

Гост 25.07.2017 18:56:33

Той главния за прокурор е на пресконференцията. Хасърджиев трябва за се разследва. А Стаменов и Сие имат опит с прокуратурата, все са там

Един ОПЛ на 33 25.07.2017 15:15:02

Не че в ин витро центровете само ангели небесни върлуват, но ако успеят да разчистят бардаците, носещи гръмките имена "пациентски организации", считам че всички грехове ще им бъдат опростени и ще започнат на чисто!

Гост 25.07.2017 14:48:19

Браво


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...