!
Неделя, 08 Септември 2024
04
февр
 

Шарков: Най-чистият механизъм за подпомагане на болниците е чрез цените на клиничните пътеки

Проблемите ги решаваме чрез преструктуриране и заеми, но не е желателно, каза д-р Сталянов

Петък, 04 Февруари 2022 | 09:48:17


„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Но е много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение кое да бъде техен приорит

„Не вярвам да се стигне до такава ситуация, защото основната ни роля е да се грижим за пациентите и те да бъдат лекувани. Но е много е трудно, когато ръководствата на лечебните заведения са поставени пред тежкото решение кое да бъде техен приоритет, защото в разходната част те си заплащат абсолютно всичко.“ Това каза пред bTV  бившият здравен министър д-р Таня Андреева в отговор на въпрос има ли риск болниците да връщат пациенти и да затворят врати заради драстичното увеличение на разходите.

„В момента болниците работят със силно намален финансов ресурс по много причини. Една от основните е, че Здравната каса намали техните бюджети с около 15%, а втората е, че лекарствата и изделията рязко качиха цените си“, добави тя.

Зам.-директор по лечебната част в УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов заяви, че ситуацията при тях не е много по-различна от другите болници. „Пациент, който се нуждае от хоспитализация не е върнат. Но искам да подчертая, че към разходите на болниците в момента, дори и в хипотезата без увеличението на цените, в условия на COVID криза сумите нарастват. Ако в една реанимация с 10 легла, работят два респиратора, в условията на COVID сме имали дни, в които са работели по 40 респиратора в продължение на 10-15 дни. Само по себе си това води до допълнително увеличаване на сметките на болниците, защо е свързано с натоварване на самата апаратура. В този смисъл над три пъти се повишават цените“, каза той.

„Към момента болница „Лозенец“ няма неразплатени сметки“, добави д-р Сталянов.

„Когато говорим за цените в здравеопазването и преди кризата те изостават с над четири пъти от другите цени в икономиката, така че те са подценени и преди кризата. Вследствие на кризата и инфлационната спирала, в която се намираме, това допълнително създава преса, която се вижда както в повишението на цените на тока, така и в нуждата на повишаване на заплатите. Тези лекари трябва да хранят семействата си, което също е част от целия процес“, заяви здравният експерт Аркади Шарков.

„Когато говорим за директна помощ, това може да стане както под формата на субсидии, така и чрез преференциални договори с ЕРП-тата, но дългосрочно правилната позиция е болниците да се върнат към основната си дейност и да бъдат заплащани за нея, за което е нужна актуализация на цените на клиничните пътеки. Минималният процент, от който трябва да тръгне тази актуализация трябва да е 15% и да стигне до 30%“, каза Шарков.

Той беше категоричен, че ако трябва да има директна субсидия за държавните и общинските болници за временно оздравяване, тя трябва да дойде от държавата и общините. „Това временно оздравяване може да доведе до проблеми по отношение на договорите, които сме подписали с ЕС. Най-чистият механизъм е чрез цените на клиничните пътеки на базата на дейност“, допълни Шарков.

„Може би на 90% от клиничните пътеки стойността не е актуализирана в последните 5 години. Това означава, че болниците дотират собствената си дейност чрез други клинични пътеки и не е за пренебрегване, че във всяка болница нарастват доплащанията от пациентите“, каза д-р Андреева.

В отговор на въпрос как ще се справят, ако държавата не им помогне, д-р Сталянов каза, че няма да се допусне компромис с качеството и намаляване на персонала. „Част от проблемите ги решаваме с вътрешно преструктуриране. Проблемът може да се реши и чрез заеми, но не е желателно“, каза д-р Сталянов. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6PYE


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...