Сряда, 26 Юни 2019
15
апр
1
 

Четири фармакомпании ще съдят НЗОК за нарушаване на принципите на конкуренцията

Финансирането на редките заболявания да мине към МЗ, искат надзорниците

Понеделник, 15 Април 2019 | 11:35:37 Надежда Ненова
1

Четири американски фармацевтични компании ще жалят пред съда договорите си с НЗОК, тъй като Касата нарушавала принципа на конкуренцията. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 1 април. &

Четири американски фармацевтични компании ще жалят пред съда договорите си с НЗОК, тъй като Касата нарушавала принципа на конкуренцията. Това става ясно от стенограмата на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 1 април.

„С д-р Дечев имахме среща с представители на генеричните и иновативните компании. Те подкрепиха принципа на разпределение на бюджета за лекарства в трите групи, съответно – за домашно лечение, за лечение по протоколи и за онкологично лечение. Сега създаваме организация за преговори с всяка една от фирмите за договаряне на отстъпките така, както е описано“, казва председателят на Надзора Жени Начева по повод разпределението на разходите за лекарства, възлизащи общо на 31 млн. лв.

„Всички ще подпишат, като няколко американски компании от тях ще жалят. До момента са четири.

Ще подпишат, но ще жалят,

защото нарушаваме принципа на конкуренцията“, допълва управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев. Другата причина за жаленето пред съда била, че никой не им давал гаранция, че 2020 г. в бюджета ще да има ръст.

„Общо взето няма някакви конкретни основания за жалене. Реално трябва да го знаете проблема, който ни е, че поради ред причини не сме калкулирали в сумата за лекарства за домашно лечение, в момента от тази сума трябва да извадим прословутите два лева, които, обаче сме пропуснали да ги отразим миналата година. Т.е., ние залагаме чистата сума за лекарства, без да залагаме вътре двата лева. И сега ще трябва от тази сума да извадим двата лева и това беше една от причините лично аз да съм против да ги плащаме тези два лева. И второто нещо, вътре сме пропуснали и разхода за диетични храни, които също не са предвидени като разход. Става дума за

около 16 млн. лв. допълнително за лекарствата за домашно лечение

и около 2,5 млн. лв. за диетичните, но аз си мисля, че там ще има спад, няма да има повишение на разходите“, уточнява д-р Дечев.

По думите му икономиите, които са реализирани от компаниите, може да бъдат прехвърляни от една група в друга, стига те да го желаят.

По отношение на разходите, които компаниите са задължени да поемат изцяло при навлизането на нов лекарствен продукт д-р Дечев заявява, че когато даден производител вкарва нов продукт, но не превиши разхода си за 2018 г., въпреки че има нов продукт, той не връща пари. „Става дума за общия разход на производителя, т.е., от едни продукти понижава, от друг - повишава. Второто - ние повишаваме всяка една група от тези трите основни. На практика това повишение на този обем средства също покрива нови продукти, които ще влезнат. И само, ако си превиши разходите от 2018 г. плюс увеличението, т.е. ако има преразход – тогава връща. И третото - на практика дори да върне 2019 г. той си постила, образно казано, за бъдещата 2020 г.“, уточнява той.

По думите му

проблемът е с редките заболявания,

които обаче рано или късно трябвало да отидат в МЗ. „Защото една фирма има един продукт, както имаме такива случаи и има едно дете с такова заболяване, и се появи тази година още едно - всичко трябва да поеме фирмата. И тук вече сме пред риск, защото първо са прекалено скъпи тези продукти и второ групата, която сега се води редки заболявания, в близките три до пет години ще нарасне. Печелившата формула сега за един производител е да прави така наречените персонализирани терапии. За всеки един пациент индивидуална терапия. И всяка една такава ще попада в групата на редките заболявания. Ти отиваш и ти правят персонална терапия за теб“, казва д-р Дечев.

„Персоналната терапия не е рядко заболяване. Не бъркайте двете неща. Въпрос на диагностика е да те диагностицират с рядко заболяване. А иначе това е перспективата персонално да ти предписват терапията. Основната диагноза не ти е рядко заболяване. Те ще кажат примерно – това лекарство, което е официалното, при теб няма да действа и ще направим нещо, защото при теб има еди какво си. Но това не е рядко заболяване, това е персонализиране“, контрира членът на Надзорния съвет д-р Иван Кокалов.

„Рядко заболяване според тяхната формула е един на 2000 души е болен. Представи си го на 7 милиона – под 3 500 човека, ако боледуват, вече се води рядко. А 3 500 човека с тези терапии, които са по 7-8 хиляди и кусур,

прави сметка само какъв разход ще ти е“,

отвръща д-р Дечев.

„Трябва да излезем с предложение финансирането на редките заболявания да мине към Министерството на здравеопазването. Иначе ние го правим в този си кръг и остава тук. Ако е решение и ако е предложение, да го направим като хората и да искаме да се гледа, защото сега ще започне да се прави бюджетът за следващата година. Като започне да се прави бюджетът за следващата година, имаме шансове да се включи“, казва и Григор Димитров.

Приемането на механизма за разпределяне на разходите за лекарства, на практика премахвал  всички ограничения относно обема на използване лекарствени продукти в лечебните заведения. „Ако превишат - връщат. В този момент, в който го подпишат, а те трябва да го подпишат до края на април, ние ще решим всичките тези проблеми. Даже спокойно можем да ги махнем тези индикативни стойности“, пояснява д-р Дечев.

Пълния текст на стенограмата може да видитие тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jYms

Гост 15.04.2019 16:59:02

Скоро тези които ще 'жалят' ще са мутромомунистите и техните слуги в НЗОК, защото все повече фарацевтични компании ще бият шута на тази кочинка и ше престнат да внасят медикаменти за и без това малък пазар , но със пролетарски натегачи в МЗ и НЗОК щантажиращи производителите за отстъпки правещи безсмислено внасянето на производствени цени. Стотици позиции медикаменти изчезнаха от аптеките за последните 3 години -още от комунето Москов. А пациентите се лутата из аптечната мрежа и досаждат на лекарите по 3 пъти на седмица да се сменява терапията им с друг медикамент, което не винаги е и възможно. И както в разказите на Чудомир населението ще се цепи '-— Реви, Марко, реви, братко, двама да ревеме! Ти — в обора, аз — на двора, да се радва Дечо Пора!'


Още новини
Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна
26.06.2019 15:02:41

Недостиг на лекари в Спешна помощ - Варна

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, съобщи БНТ. Това допълнит ...

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“
26.06.2019 13:56:18 Надежда Ненова

Близо 50% от нарушенията, констатирани от ИАМН, са в „Спешна медицина“

За по-малко от три месеца експертите на ИА „Медицински надзор“ са влезли на проверка ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...