Сряда, 23 Януари 2019
29
авг
1
 

Четири опита инвитро вместо три ще финансира държавата

ЦАР ще проверява самостоятелно инвитро клиниките

Вторник, 29 Август 2017 | 12:47:40 Полина Тодорова
1

Четири вместо настоящите три опита инвитро ще финансира държавата. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). С тях се добавят и четири ембриотран

Четири вместо настоящите три опита инвитро ще финансира държавата. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). С тях се добавят и четири ембриотрансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не бе финансирана от ЦАР.

В доклада на здравния министър проф. Николай Петров към предлагания проект се посочва, че задълбочаващите се негативни демографски тенденции в България налагат прилагането на комплекс от мерки в дългосрочен план, които формират демографската политика в страната. Част от тези мерки са свързани с насърчаване на раждаемостта, като един от приоритетите в тази насока е подпомагането на лицата с репродуктивни проблеми.

Финансирането от ЦАР на един ембриотрансфер на размразени ембриони след всеки одобрен, но неуспешен опит със свежи ембриони, на практика ще удвои броя на опитите (ембриотрансферите), финансирани от центъра, е разписано още в документа. По този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури, тъй като 50% от тях ще бъдат на стойност 500 лв., каквато е стойността на ембриотрансферите на размразени ембриони. Стойността на сега финансираните опити инвитро е до 5000 лв., отбелязват от МЗ. Мотивите за увеличаване на опитите за асистирана репродукция със свежи ембриони само с един са свързани с факта, че успеваемостта при всеки следващ опит на асистирана репродукция намалява значително, като при третия опит тя е около 10%. Поради тази причина от ведомството са на мнение, че от медицинска гледна точка не е целесъобразно да се финансират повече от 4 опита.

С промените се дава възможност и за самостоятелни проверки от страна на ЦАР на дейността на лечебните заведения, с които има сключен договор. Според досега съществуващия правилник инспекциите бяха съвместни между центъра, Изпълнителната агенция по трансплантации и МЗ. Припомняме, че според доклада на Сметната палата, разглеждащ дейността на центъра в периода 2014-2016 г., подобни съвместни проверки не са били извършвани.

В  доклада към проекта се посочва още, че според анализ на нормативната уредба в областта на медицинските дейности Министерството на здравеопазването няма преки контролни функции да извършва оперативни проверки на лечебните заведения по асистирана репродукция, поради което към настоящия момент фигурирането му като пряк контролен орган в постановлението не съответства на действащото законодателство. Поради тази причина и МЗ ще бъде заличено като такъв.

С предлаганите промени се дава възможност при установяване на нарушение в дейностите по асистирана репродукция, извършвани от лечебното заведение, директорът на Центъра да налага глоби. В какъв размер ще са те обаче от правилника не става ясно.

В комисията към ЦАР ще бъде включен и медицински специалист с опит в областта на образната диагностика, който ще е на мястото на специалиста с икономическо образование, става още ясно от измененията. Мотивите за тази промяна са свързани с обстоятелството, че в досиетата на кандидатите се съдържа медицинска документация, която изисква специални медицински знания в областта на образната диагностика.

Допълнителните дейности, които ЦАР ще финансира, ще влязат в сила от началото на 2018 г., става още ясно от доклада на министър Петров. От МЗ са изчислили, позовавайки се на данни от центъра, че финансовите средства, необходими за осигуряване на четвърти опит, възлизат на около 2 250 000 лева, като за база е използван прогнозен брой случаи около 450 годишно и осигуряване на 5000 лева за един опит. 500 000 лв. годишно ще са нужни за финансиране на четири ембриотрансфери с размразени ембриони, които са били криоконсервирани при предходни финансирани от ЦАР опити. Промените, свързани с осъществяването на контрол от страна на центъра, както и промяната в състава на Комисията, ще влязат в сила веднага след приемането им.

Припомняме, в последните месици темата за инвитро процедурите у нас е във фокуса на вниманието, след като пациентски организации алармираха за нередности, свързани с дейностите по асистирана репродукция. Те обаче бяха категорично отхвърлени от техни колеги, както и от видни наши специалисти от областта на инвитрото.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CU5T

Гост 04.09.2017 09:36:25

Домусчиев е доволен...


Още новини
БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията
23.01.2019 16:04:05

БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето възмущение и безпокой ...

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда
23.01.2019 15:46:59

Заслуги за изплащане забавените заплати на врачанските медици отчетоха от инспекцията по труда

Общо 2 596 000 лева от забавени заплати са били изплатени след намесата на Инспекцията по труда в ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...