!
Неделя, 08 Септември 2024
25
юли
1
 

Четирима пълни отличници влязоха в МУ - Пловдив

Сряда, 25 Юли 2018 | 09:49:55
1

Висок е успехът, който са постигнали кандидат-студентите след изпитите по биология и химия тази година, отчитат от Медицински университет - Пловдив. Петима души са се борили за едно място в най-желаните специалности „Медицина“, „Дента

Висок е успехът, който са постигнали кандидат-студентите след изпитите по биология и химия тази година, отчитат от Медицински университет - Пловдив. Петима души са се борили за едно място в най-желаните специалности „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“.

„Досега с максимален бал от 36 точки сме имали един или двама кандидати на кампания, а тази година имаме четири човека, които приемаме с максимален бал от 36 точки", обяви заместник-ректорът по „Учебна дейност" проф. д-р Мария Куклева.

Максималният бал се получава, когато кандидатът има пълни шестици от изпитите по биология и химия, които се удвояват и има отлични оценки в дипломата по двата предмета.

Тази година относителният дял на двойките е 18% по биология и 22% по химия. Това са по-ниски проценти от миналата година. Една трета от кандидат-студентите имат успех над много добър 4,50 по биология и около 40% от кандидат-студентите имат над много добър 4,50 по химия, което е изключителна успеваемост на студентите при положение, че имаме 1600 кандидати за магистърските специалности, казаха още от МУ-Пловдив.

Минималният бал, с който са приети момичета и момчета в „Медицина" е над 30. Малко по-нисък е бала за „Дентална медицина" и „Фармация".

„Можем да кажем, че това за нас е една изключително успешна кампания, показаха го резултатите от приемните изпити. На този етап подбрахме най-добре представилите се от всички положили успешно приемните изпити", заяви още проф. Куклева.

Данните показват, че интересът към университета е трайно висок, но тази година е още по-висок. Кандидат-студентите са с 350 повече в сравнение с миналата година.

Този набор е по-голям от предишния, но са създадени улеснения за кандидат-студентите.  От няколко години има възможност за кандидатстване онлайн, като повече от 50% от кандидатствалите тази година са подали документи чрез интернет.

Освен това формата на изпита от миналата година е променен. Провеждат се приемните изпити в един ден по биология и химия с два модула, със самостоятелна оценка, което очевидно облекчава кандидат-студентите. Така се пестят време и финанси за реализирането на един такъв приемен изпит.

Тестът е по-обективен, тъй като съдържа въпроси, които обхващат целия материал. Това са въпроси с различна степен на трудност. От първо ниво има отворени въпроси, които показват творчеството на кандидат-студента. Силно ограничени са възможностите за преписване или подсказване. След като е въведен този формат на изпита, почти изключение е да се установят студенти, които правят опит за преписване.

„Тази кандидат-студентска кампания е стъпка нагоре в политиката, която Медицински университет-Пловдив предприе по отношение на кандидатстудентската кампания, усъвършенстването на приемните изпити и повишаване всяка година на сигурността и обективността в оценяването на кандидат-студентите", заяви още проф. д-р Мария Куклева.

При чуждестранните студенти формата на приемния изпит и оценяването е същото. Въвели сме нов софтуер свързан с тяхното класиране и оценяване. Около 200 души се явиха на изпит, като по-голямата част от тях са изкарали успешно теста, а процентът на двойките е минимален.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s6nV

академик 25.07.2018 11:37:36

Влязоха отличници, но скоро ще видят и прозрат великата порсредственост на обучението и безхаберието на преподавателите! Доказателство е това недоразумение на снимката, вероятно вече на 70 и кусур години, което продължава да говори на диалект и да прави правописни грешки. Иначе професор, естествено! ха-ха-ха!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...