!
Неделя, 08 Септември 2024
15
май
 

Четирима пациенти с COVID-19 са изписани от МБАЛ-Пазарджик

Търсим лекари, анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които биха работили в отделението. Помогнете ни да преодолеем кризата, апелира д-р Темнилов

Петък, 15 Май 2020 | 15:57:00


Четирима  пациенти с потвърдена диагноза COVID-19 са изписани от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение. Това са  две жени, съответно на 70 и 72-години и 59-годишен мъж от гр. Пазарджик, както и 21-годишен мъ

Четирима  пациенти с потвърдена диагноза COVID-19 са изписани от Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от лечебното заведение. Това са  две жени, съответно на 70 и 72-години и 59-годишен мъж от гр. Пазарджик, както и 21-годишен мъж от с. Кръстава. Трима от тях са с тежки придружаващи заболявания, част от които декомпенсирали. COVID-заболяването при двама от тях протече като средно тежка форма – с развитие на двустранна пневмония, а при един – като тежка форма –  и с прояви на дихателна недостатъчност.  При  младия  мъж състоянието беше стабилно по време на престоя в COVID-сектора. И четиримата са изписани с един отрицателен PCR тест, съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева.

Тази сутрин е  починал 89-годишен мъж със сърдечно страдание, бъбречна недостатъчност и когнитивни нарушения. При него на пети май се установява положителна проба за коронавирус. Той е преместен в Инфекциозно отделение от  ОАИЛ.

В Инфекциозно отделение на лечение остават 6 пациенти с потвърдена диагноза COVID-19. При трима заболяването протича като тежка форма, останалите са в стабилно общо състояние. 4-ма са болните, съмнителни за заразяване с новия коронавирус, настанени с клинични прояви в Инфекциозно отделение. Двама от тях са контактни на вече потвърдени случаи.

Междувременно, заради многото положителни проби на коронавирус на медицински персонал в  ОАИЛ на МБАЛ-Пазарджик, болницата изпитва огромни затруднения  да продължи да работи. В отделението  има 14 заразени от общо 29 здравни работници. Инфекцията продължи да се разпространява въпреки предприетите дезинфекционни действия и мерки. Поради тази причина ръководството на МБАЛ-Пазарджик  се обърна с молба за помощ  до началника на ВМА ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски в болницата да бъде изпратен екип, който да извърши пълна дезинфекция на отделението.

„Военномедицинска академия  е лечебното заведение, заемащо водеща роля в страната в борбата и лечението на COVID-19. Научно-приложният център по военна епидемиология и хигиена разполага с моделна апаратура и богати диагностични и профилактични възможности за изпълнение на поставените задачи. ВМА- София има подготвени специалисти и експертни кадри, като важна функция и мисия има екипът, ръководен от началника на центъра полк.доц. Андрей Галев. В тази връзка, моля за Вашето съдействие за осъществяване на основна  дезинфекция на ОАИЛ, както и за методична и експертна помощ от полк.доц. Андрей Галев за справяне с проблема. Надявам се на вашата помощ, за което предварително ви благодарим“, се казва в писмото на изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов.

Той се обърна с апел и към  болниците, лекарите и специалистите по здравни грижи в цялата страна да помогнат в тежката ситуация. „Търсим лекари, анестезиолози, реаниматори и реанимационни сестри, които биха дошли да работят в отделението. Помогнете на най-голямото  интензивно отделение в областта да заработи отново, защото то е от изключително важно значение за всички жители на Пазарджишка област. Помогнете ни да преодолеем кризата. Нека обединим усилия и се справим заедно с това изпитание“, призовава д-р Темнилов.

Д-р Кристина Дечева  е първата лекарка, която дойде като доброволка и от днес помага на своите колеги от Интензивно отделение. Тя е възпитаник на Езикова гимназия „Бертолт Брехт“. След завършване на средно образование в Пазарджик заминава да учи в Мюнхен, където завършва висше медицинско образование. Там защитава и дисертация в областта на онкологията.Три години работи  в отделението  по лъчетерапия на Университетската  клиника „Рехтс дер Изар“ в Мюнхен  и 4 години в Университетската  клиника в Ландсхут. 35-годишната лекарка се връща в Пазарджик по време на извънредното положение. След като разбира за затрудненото положение в пазарджишката болница решава да помогне.

„Няма място за притеснения. Мисля, че всички в този момент  трябва  да дадем максимума от себе си и вярвам, че с общи усилия ще се справим. Това е първата болница в България, в която ще работя. Щастлива съм, че мога да помогна на хората от родния си град. Не се изявявам като герой. Не мисля, че правя нещо специално“, заяви  д-р Дечева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F%q2


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...