!
Неделя, 08 Септември 2024
17
февр
 

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ „Св. Георги“ е помогнал на 347 пациенти за година

Консултирани са 276 деца с различни здравословни и психологически проблеми, отбелязват специалистите в Международния ден на „Доброто“

Четвъртък, 17 Февруари 2022 | 12:57:01


Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“

Общо 347 бременни, родилки и деца са били обслужени в Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД за миналата година, съобщават от лечебното заведение. Центърът работи в съответствие с разработената Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве и предоставя информационни и специализирани медицински консултации, както и домашни посещения за деца с увреждания, с хронични заболявания или недоносени до 1 година, съобщи неговият координатор Константина Костова.

В Деня на „Доброто“, който се чества всяка година на 17 февруари по инициатива на международните благотворителни организации в света, тя отбеляза, че 276 от всички пациенти на Центъра са деца на възраст от 0 до 18 години с различни здравословни и психологически проблеми. Сред най-често наблюдаваните хронични заболявания са: епилепсия, белтъчно-калорийно недохранване, ДЦП, спинална мускулна атрофия, хиперактивно разстройство, умствена изостаналост, синдром на Даун, парализа на Белл и детски аутизъм.

Децата, които се нуждаят от психологична и социална подкрепа, са с девиантно поведение, с поведенческо разстройство, невроза или специфични разстройства на развтието, подчерта Костова. По думите й сред пациентите на Центъра са и деца, които са трудно отглеждани в домашна среда, както и с вредни навици като употреба на алкохол и наркотици, и суицидно поведение. Болшинството от тях се насочват и към Отдел „Закрила на детето” за дългосрочно проследяване и  подкрепа, ако е необходимо.

В Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве към Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив работят психолог и социален работник, както и медицински специалисти, сред които: детски кардиолог, пулмолог, ревматолог, невролог, ендокринолог, гастроентеролог, онкохематолог и хирург, както и акушер-гинеколог. През 2021 г. те са констатирали основно проблеми, свързани с  отглеждането в семейна среда и риск от изоставяне, подпомогнали са и родители при подготовката на документи за явяване на деца с увреждания пред ТЕЛК.

При заявени нужди от пациенти, техни близки или лекуващия лекар в Центъра се събира и анализира информация за бременни жени и деца в риск. Консултират се родители, които не са направили избор на личен лекар на новородено след изписване от родилното. Тези консултации се извършват както при хоспитализирани пациенти, така и при амбулаторно посетилите Центъра, уточняват от здравното звено. Целта е да надградим и осигурим интегрирани здравно-консултативни и социални услуги за родилки, бременни с патология и всички групи деца, които се нуждаят от по-високо квалифицирани медицински услуги, обясни Костова

Най-често към Центъра се обръщат пациенти за уточняване на диагнозата и проследяване на прилаганата медикаментозна терапия. Консултират се и деца с оплаквания, за които няма установена физикална причина. В тези случаи се налага фамилна консултация от психолог за оценка на емоционалното състояние на пациента и търсене на стресови фактори от социалната среда, подчертават от звеното. Специализирана помощ се оказва и при съобщаване на близките или на самите пациенти на тежки диагнози, при преодоляване на емоционалния стрес от предстоящото раждане и майчинство, при заболявания на бебето и др.

Организират се и домашни посещения на деца с увреждания, хронични заболявания и недоносени деца до 1 година, за които специалист от лечебното заведение е преценил необходимостта от провеждане на консултация в домашни условия. Въпреки че от началото на годината тази дейност е силно ограничена заради мерките, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19, целта е периодично наблюдение на здравословното и общо състояние на тежко болните деца, както и на семейства с нисък социален статус. Сред тях има и такива на апаратно дишане или трудно подвижни, подчертават от Центъра.

Центърът за майчино и детско здраве към УМБАЛ „Свети Георги“ се намира в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на адрес: Пловдив, бул. „Васил Априлов” 15а, ет. 5. Работи всеки делничен ден от 08:00 до 16:30 ч.

Защо 17 февруари?

Всяка година 17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day), което е една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Тя има глобално значение и не зависи от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Организаторите призовават на този ден да се опитаме да бъдем по-състрадателни и добри, без да очакваме награда. За лекарите добрите дела са не само призвание и мисия, а и смисъл на живота им.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*@$4


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...