Понеделник, 21 Януари 2019
16
ноем
4
 

Нелегалният паралелен износ възлиза на 200 млн. лв., твърди депутат

Цацаров: ИАЛ е един квазирегулаторен орган без правомощия

При сегашните закони държавата е безсилна спрямо незаконния износ на лекарства

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 18:21:00 Полина Тодорова
4

Като квазирегулаторен орган без реални правомощия определи Изпълнителната агенция по лекарства главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно бе изслушан в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика

Като квазирегулаторен орган без реални правомощия определи Изпълнителната агенция по лекарства главният прокурор Сотир Цацаров. Обвинител номер едно бе изслушан в парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, като една от темите бе именно действията на прокуратурата по отношение на паралелния износ на лекарства.  

Основният извод от изказването на Цацаров и последващите коментари на членове на комисията, както и на директора на ИАЛ доц. Асена Стоименова бе, че при сегашната нормативна база държавата на практика е безсилна пред незаконния износ на медикаменти, предназначени за лечение на български граждани.

Медикаменти напускат страната и поемат към страни, в които имат много по-голяма икономическа реализация, посочи в изказването си Цацаров. Той обаче подчерта, че вносът и износът на лекарства, манипулацията с опаковки, както и случаите на изнасяне на лекарства от болниците преди да стигнат до пациентите, е в правомощията на контролните органи в лицето на ИАЛ „Тази дейност, от която очевидно се извличат изключителни печалби, сама по себе си не е престъпление по наказателния кодекс”, припомни той, като допълни, че прокуратурата може да се намеси само когато става въпрос за данъчни престъпления, пране на пари или митническа контрабанда. „Ако ИАЛ има действителни правомощия, а не беше само един квазирегулаторен орган, нещата биха да стоят по друг начин”, заяви той.

„Лекарствата, предназначени за българските граждани, се продават във фирми и здравни заведения в Западна Европа, а на българските се предлагат преопаковани лекарства, които не са произведени на територията на ЕС”, посочи още главният прокурор, уточнявайки, че тези схеми засягат предимно скъпоструващи лекарства и най-вече такива за редки заболявания.

В тази връзка градският прокурор на София Емилия Русинова информира за случай на преопаковане на медикаменти у нас и замяната им с други. Става въпрос за лекарство в спринцовки, за които е установено несъответствие на партидните номера на опаковката, тези в аптеката и на самата спринцовка. По случая е подаден сигнал от медиите, както и от ИАЛ, като стана ясно, че за него е образувано досъдебно производство по текст от Наказателния кодекс, разглеждащ незаконен износ на стоки през границата.

От своя страна директорът на ИАЛ доц. Асена Стоименова посочи, че към момента фирмите, които изнасят медикаменти легално, единствено уведомяват агенцията за своите намерения да износ. „Информацията е такава, каквото те решат да ни я подадат. По никакъв начин не ги обвързва и с истинността на данните”, заяви тя. Доц. Стоименова информира, че през последния месец една фирма е заявила предстоящ износ за 8000 позиции. „Да, действително, уведомяват ни за износа, и какво от това”, попита тя.

Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова припомни, че има предложения за законови промени, касаещи износа на медикаменти. Става въпрос за подготвените промени в Закона за лекарствата, които по думите й ще бъдат внесени в парламента всеки момент. Тя обаче посочи, че ако има дефицит на административно-наказателната разпоредба, има готовност за неговото попълване, както и вземане предвид на допълнителни предложения по проблема.

Депутатът Стефан Бурджев пък заяви, че нелегалният износ възлиза на 200 милиона лева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RUuS

тии, да видиш 17.11.2017 09:19:18

То, по цацаровата логика всичките ни контролни органи са все едни такива квазирегулаторни! То, сигурно сме в челните позиции по брой регулатори в здравеопасното ни блато, "и какво от това"?! И докога хора, от които зависи промяна в собствения им двор, ще се оправдават с кривия космос - все пак не получават заплати, бонуси и ... само да констатират безсилието си! /не визирам само доцентката/

Гост 16.11.2017 19:37:59

Това пак са маневри за отклоняване на вниманието от фалиращата здравна система. Лекарства изнасяли, то не ви и трябват бе, скоро няма да има кой да ви ги назначи , те лекарства се изнасяли. ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ СЕ ИЗНЕСОХА ХЕЕЕЕЙ ТАМ ЕХОООО. Каквo ше кажете за стотиците липсващи позиции и невнасяни вече медикаменти ? Кой ви ги изнесе , като не се внасят а ? Така е като шантажирате да ви продават евтино та до нерентабилно за производителя да стои на балканското ви гнидаво пазарче

ГОСТ 16.11.2017 18:54:25

Малоумник до малоумника, майно льо! Правомощията на ИАЛ кой ги регулира? И накрая всички за невинни. И пак не разбрахме КОЙ изнася?

Гост 16.11.2017 18:52:14

Цацаров,ИАЛ регулира даването на разрешения на дадени препарати да се използват у нас. ИАЛ не се занимава с разрешения за внос и износ на л-ва. Както ти самият казваш тази дейност не е престъпление. За какво тогава сте се събрали да преливате от пусто в празно и да дрънкате глупости!


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...