Четвъртък, 27 Юни 2019
13
май
1
 

Христина Младенова: Същността на медицинската сестра е милосърдието

Неделя, 13 Май 2018 | 13:27:49 Надежда Ненова
1

Христина Младенова е и.д. Главна сестра на УМБАЛ „Софиямед“ и Старша сестра в Операционен блок. Завършила е за медицинска сестра през 1988 г. 15 години работи в хирургията на общинската болница в Казанлък. През 2003 г. започва работа в
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Христина Младенова е и.д. Главна сестра на УМБАЛ „Софиямед“ и Старша сестра в Операционен блок. Завършила е за медицинска сестра през 1988 г. 15 години работи в хирургията на общинската болница в Казанлък. През 2003 г. започва работа в Клиниката по урология на „Александровска“ болница. От 2013 г. е в „Софиямед“. Завършила е и „Здравен мениджмънт“.

По повод 12 май - Световният ден на сестринството, пред Zdrave.net Христина Младенова разказа за избора си на професия, защо е щастлива с работата си и как успява да се справи с „бърнаут“ синдрома.

Г-жо Младенова, защо предпочитате длъжността Старша сестра в операционен блок, а не Главна сестра на толкова голяма болница като „Софиямед“?

За мен в сестринството това е най-големият връх. Всяка сестра, докато гради кариерата си, започва да трупа допълнителни знания. Тези знания в отделенията са едни, а в операционна - съвсем различни. Както лекарят може да се докосне до истината за пациента в операционната зала, така и сестрата - това е едно изживяване, което не е съизмеримо с никое друго. Като операционна сестра с голям трудов стаж, тази година правя 30 години от завършването си, мога да кажа, че една опитна операционна сестра е недипломиран лекар. А за да станеш Старша операционна сестра трябва да си доказал себе си в много области, да бъдеш спокоен и да бъдеш учител, да можеш да казваш кое е правилно и кое - не. В Операционния блок на „Софиямед“ има 8 хирургии. Всяка хирургия сама за себе си има своята специфика, която познавам. Преди да стана старша на операционния блок съм работила и Коремна хирургия, Оортопедия, Урология и Неврохирургия. Когато започнах в „Софиямед“ вече имах натрупани знания в УНГ, Хирургия на ръка, дори бях в АГ, въпреки че не съм акушерка. Това, което сестрите правим, не е рутина. Аз наистина много си обичам професията, много. За мен тя е наистина призвание.

Защо избрахте професията „медицинска сестра“?

Това наистина е призвание. Разбираш го още като дете, когато си си играл на „доктори и сестри“. Аз от дете правих инжекции на куклите си. По наше време медицинските сестри, след дипломиране, имахме изключителния шанс да продължим образованието си като лекари. Бях приета „Медицина“, но не можах да продължа по лични причини и днес не съжалявам изобщо за това. Отговорностите на медицинската сестра не са по-малки от отговорностите на лекаря.

Какво минава деня на операционната медицинска сестра?

На ден една операционна сестра участва в между 10 и 15 операции във всяка една хирургия. Между операциите реално времето е най-много 15 минути, в които трябва да си подготви инструментите от предната операция, да си подготви следващата. Операционната сестра трябва да има много бързи реакции.

Само в ниското заплащане ли е причината, според вас, да има недостиг на сестри в България?

Проблемите са много, но те трябва да бъдат решени на държавно ниво. Смятам обаче, че ни е нужен сестрински съюз, който да ни ръководи, както е при лекарите. БАПЗГ не е това. Тя е наша организация, но не ни защитава по този начин. Може би, ако някой от държавниците, които трябва да решат проблема, се опита да издържи един наш ден, който ние прекарваме затворени в болницата по 12 или 24 часа, ще успеят да ни разберат. Всъщност поговорката, че „сития на гладния не вярва“ е много вярна в нашия случай. За мен по-важно е обаче, че в моя екип всяка сестра е толкова отдадена на работата си и има толкова милосърдие, че пациентите да се чувстват напълно обгрижени. Откакто изпълнявам и длъжността на Главна сестра на болницата отговарям и за подбора на кадрите. Виждам, че сестрите, които идват да работят при нас са много качествени хора. Хора, на кои им се работи, които са с призвание и сами са си избрали професията.

Това означава ли, че медицинските сестри трябва всъщност да са „милосърдни сестри“, както са били наричани в миналото?

Да. Това е. В същността на професията е необходимостта да дадеш помощ. 

Как успявате да се разтоварите, така че да не прегорите в професията си?

Няма друг шанс да почине мозъкът ми, освен в тишината. Благодаря много на семейството си, че проявява разбиране към мен, защото професията ни натоварва много и психически, и физически. Аз съм повече психически натоварена, защото персонала на Операционния блок е 60 души. Благодарение на семейството си успявам така да разделя деня и нощта, че да си почина и на другия ден да дойда на работа с нови сили. Начинът е малко повече мълчание след многото говорене и след многото ангажименти. Когато имам възможност, а това е два пъти в година, пътувам. Винаги избягвам шумните и популярни дестинации, избирам места, които са тихи и спокойни, за да мога да се отпусна.

Кои са предпочитаните Ви места?

Италия е страната, която най-много ме привлича. Не само заради езика, който научих за собствено удоволствие, но и защото има много места, на които мога да се отделя, да съм на спокойствие и сред природата. Да се кача на някое високо място, от което мога да виждам и морето, и планината. Когато не мога да отида в Италия, почивам в България. Аз съм от един много красив край - Казанлък и често си ходя там.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tLxT

Изненадан 14.05.2018 07:24:39

Почитания към м-с Младенова , професионалист прозрял истината че на мед .сестрите е нужна отделна професионално-съсловна работеща организация. Както и з всички останали професии в БАПЗГ. А не имитация на такава зад която се крият лични финансови измерения НА МИЛКА И БАБА СТАНКА!


Още новини
И РЗОК-та ще приемат документи за лечение на деца и възрастни
27.06.2019 15:36:21

И РЗОК-та ще приемат документи за лечение на деца и възрастни

От 1 октомври 2019 г. заявления за лечение на деца и възрастни към Специализираните комисии в инс ...

Три институции обединили сили за новия робот
27.06.2019 15:04:33

Три институции обединили сили за новия робот "Да Винчи" в "Майчин дом"

6 млн. лева е стойността на роботизираната хирургична система за безкръвни операции „Да Вин ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...