Неделя, 15 Септември 2019
13
септ
 

Доц. Атанас Мангъров:

Хората не искат да разберат простия факт, че ако не се ваксинират, ще се разболяват

Едва между 2 и 3 процента от хората в България пък се имунизират срещу грип, каза доц. Ангел Кунчев

Петък, 13 Септември 2019 | 13:32:34


Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните мрежи и различните интернет платформи срещу разпространяването на фалшиви новини относно ефекта на ваксините върху организма. Според доклад на Евробарометър почти половината от

Европейската комисия и Световната здравна организация с апел към социалните мрежи и различните интернет платформи срещу разпространяването на фалшиви новини относно ефекта на ваксините върху организма. Според доклад на Евробарометър почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините имат сериозни странични ефекти върху здравето.

„Хората не искат да разберат простия факт, че ако не се ваксинират, ще се разболяват“, каза пред БНТ доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница.

От началото на тази година има 1157 случая на морбили в страната, за същия период на 2018 г. те са били едва 8. „През 2010 г. имаше епидемия от морбили, при която се разболяха 24 000 души. 24 деца умряха. При морбили на 1000 болни един умира. За това заболяване има задължителна и безплатна ваксина. Това, което се случва с морбили, се дължи на факта, че се натрупва неимунно население, защото хората не се ваксинират. Не го правят защото няма кой да ги накара, защото са полудиви субекти, които са извън света или пък защото са много умни и си мислят, че всичко, което го има, се намира в Интернет“, коментира доц. Мангъров.

„Това е все едно да си карате колата без винетка – рано или късно ще получите „честитка“ за плащане на глоба“, допълни той. Доц. Мангъров прогнозира ръст на случаите на заразени, тъй като със започването на училището при децата се създава предпоставка за това.

„Всяка година в България умират около 400 жени от рак на шийката на матката. Това е все едно два самолета като тези, които летят от София до Варна ежегодно да катастрофират и никой да не прави нищо“, заяви лекарят.

„Има ваксина за това заболяване. Тя е безплатна за децата между 11 и 13 години. Въпреки това се ваксинират само 3-4 процента от тях. Това е идиотско“, каза още доц. Мангъров.

Едва между 2 и 3 процента от хората в България пък се имунизират срещу грип, каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Опитвайки се да преценим какъв ще е интересът към тази ваксина, сме увеличили бройката на безплатните ваксини за пенсионери тройно и четворно. Ваксинацията се прави при личния лекар, който познава най-добре състоянието на пациентите си. Имаме готовност, ако интересът е голям. Другият вариант е държавата да закупи голямо количество ваксини и след това да ги изхвърлим”, обясни доц. Кунчев.

Междувременно доц. Кунчев показа във фейсбук колаж, на който той е представен като ловеца на вампири Блейд, а двамата му помощници са доц. Мангъров и проф. Тодор Кантарджиев. Колажът е вариант на филмовия плакат на „Блейд Тринити“ и е озаглавен „На лов за антиваксъри“.

„Ето какво получих днес, автор - неизвестен. Но произведението ми харесва и е признание!“, коментира постера доц. Кунчев.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PhT1


Още новини
Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон
15.09.2019 10:01:43 Надежда Ненова

Лечението е успешно, когато лекарят и пациента са в синхрон

Д-р Александър Йорданов е специалист по хематология в София с над 6 години лекарски опит и пр ...

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести
14.09.2019 10:02:53

Проф. Станка Маркова: За да постигнем промяна е нужен диалог, а не протести

„От 15 години имаме закон закон за съсловните организации. Бих казала браво на тези момичет ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...