Сряда, 23 Януари 2019
17
ноем
 

Депутатът от БСП Георги Гьоков:

Харчат се огромни пари за здравеопазване без видими резултати

Петък, 17 Ноември 2017 | 13:20:59
17

Харчат се огромни пари за здравеопазване без видими резултати. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП  Георги Гьоков, който поиска от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов да отг

Харчат се огромни пари за здравеопазване без видими резултати. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП  Георги Гьоков, който поиска от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов да отговори на редица въпроси, свързани с решаването на демографските проблеми на страната.

Според него здравеопазването у нас е най-лошото сред европейските страни.

Депутатът от левица изтъкна, че България е с най-висока смъртност в ЕС , както и с най-ниска продължителност на живот. Една от причините за това според него са социално значимите заболявания като сърдечно-съдови болести, диабет, хипертония, онкологични заболявания и други. „Харчат се огромни пари за здравеопазване без видими резултати, а имаме най-лошото здравеопазване е в Европа“, заяви той.

Друг фактор е затрудненият достъп до и без това лошото по думите му здравеопазване на групата лица с най-ниски доходи. „20% от населението няма здравни осигуровки, тази група не ползва услугите на личен лекар, не провежда профилактични прегледи и няма ресурс да плаща медицински услуги. Останалата част от  населението, независимо, че е здравно осигурена, плаща за здравни услуги с лични средства и то в невиждани за Европа размери“, коментира Гьоков.  

„Профилактиката, доболничната помощ, детското, майчиното и училищното здравеопазване, адаптираната  подготовка на лекари-специалисти спрямо заболеваемостта в страната по региони, развитието на алтернативни извънболнични грижи тотално липсват или не са на ниво, въпреки че те са предпоставка за по-добри резултати, свързани със здравето на населението“, заяви още той.

Сред другите основни проблеми, които Гьоков очерта, са застаряването на населението, емиграцията, липсата на политики за насърчаване  на раждаемостта и други.

В отговор Валери Симеонов заяви, че не може да приеме упреците, че демографската ситуация в страната се дължи на 6-месечното управление на коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти”. „Това просто не е сериозно. Няма как процеси, които се развиват и формират с десетилетия, да бъдат обусловени от управление от шест месеца”, заяви Симеонов.

Симеонов представи и подробно предприетите мерки от правителството, насочени към подобряване на демографската ситуация в страната. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6ZLv

Гурбетчията 20.07.2018 21:13:46

За болницата в Трявна не говорете, тя ще си отиде, както в Дряново, но с модерен скенер, който не им трябва. Рано или късно ще станем като в Швейцария, т.е. под 25000 град., болница не трябва, защото ще е губеща. Така Швеция, малко по-голяма от България има 45 пъти по-голям бюджет за здравеопазването и 100 болници, а в Бугарско са над 400... Така че, за нашето здравОУпазване трябва да се прочете една заопукойна молитва и да не се говори лошо, а само хубаво, като към покойник, вечна му памят ...

лекар 22.11.2017 11:16:36

"Огромни средства" ?!!! Бюджетът на университетската болница в Лозана, от типа на нашата ВМА е 1,7 млрд франка или 2,9 млрд лева. Една болница има бюджет 2 пъти по-голям от този на всички болници в България взети заедно. Нещастник!

Гост 22.11.2017 08:39:55

Този Гошко Гьоков е пълен т.ашак, брат!

Гост 22.11.2017 08:38:14

"Според него здравеопазването у нас е най-лошото сред европейските страни". А според мен здравеопазването у нас е най-лошото финансирано сред европейските страни, всъщност то е оставено на "хляб и вода". Дълговете на болниците са резултат не толкова на лош мениджмънт, а по-скоро на безхаберни политици като този Гьоков. На българските медици трябва паметник да се издигне, за това, че въпреки наложеният им геноцид, продължават да работят съвестно и качествено и да изпълняват хуманния си дълг. Но няма да е за дълго, защото постепенно лекарите и сестрите ще изчезнат в България.

боядисан синекурец посочи виновните за 18.11.2017 11:38:45

Заличаване на държавата и обезлюдяване на селищата- Медицинските "работници"- дясната ръка на Онзи, пред който всички са равни и богатството не се измерва със злато

Истината 18.11.2017 07:15:32

Колко "ОГРОМНИ" бе, долен червен лъжец? В Австрия ВСЯКА ГОДИНА за здравеопазване се отделят около 40 МИЛИАРДА ЕВРО, а у нас - 3,8 милиарда ЛЕВА! Няма кой да ви аргатува и слугува безплатно, проклети червени крадци! Няма кой да подгъзува на работническата ви класа и бачкащите за олигарсите "добре облечени "бизнесмени"" - всичките пръкнати от червеното котило на Партията и ДС!

Гост 17.11.2017 21:08:05

Този нещастник като му гледаш биографията се води завършил 'инженер' , а цял живот е бил шушляк някакъв като директор на бюро по труда, след това пак е намерил мекото като дупетат на БСП/БКП в парламента. Завършен политически глист, абсолютно непотребен на всякакво общество били те инцианци , ескимоси или германски бюргери.

Гьон Сурат 17.11.2017 20:42:16

Докторите са "виновни" за мизерията , в държавата, за увеличаване на заболеаемостта и висока смъртност, за това, че българинът не ще да ражда деца, за това, че децата ни гинат от наркотици и по пътищата, а родителите ни по селата...

РЕЗУЛТАТ от"ефективен" парламент! 17.11.2017 20:30:40

Беден, необразован, болен и оставен на произвола на бандити народ...

Гост 17.11.2017 20:14:15

Тези гьотференти трябва всеки ден да пишат по 200 пъти в тетрадката 'БЪЛГАРИЯ ИМА 20 ПЪТИ ПО-МАЛЪК БЮДЖЕТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТ АВСТРИЯ' и трябва да целуват задника на своето GP ,че още работи и ги преглежда. Тъп -> по-тъп->комунист

Гост 17.11.2017 19:25:49

Другарю Гьоков, много се краде. Краде се масово и ще става още по-зле. Но това са си все ваши партийци - собственици на болници и центрове, директори на РЗИ-та и РЗОК-та, както и служители на здравната каса и одита. Там разръчкайте. Иначе всички си знаем.

emergency 17.11.2017 19:16:21

Да пукнеш дано, Гьоков! Ама де не вземеш да пукнеш, без да ми минеш през ръцете! Обещавам комфорт!

Лекар 17.11.2017 19:12:13

Типичен пример за " точене на касата "е болницата в Трявна , където има отделение по Ортопедия и Травматология , което работи максимум три съботи и недели в месеца ! Оперират се пациенти на конвейр от проф. Аспарухов и през целия месец вратите са затворени ! Болницата е снай - високо ниео на протекция - НЗОК и директор на РЗОК, РЗИ ! Това се знае от години , но реакция никаква !!! Какво качество , каква медицинска дейност ! Потърпевши са пациентите ! Облагодетелствани двама лекари !

!!! 18.11.2017 11:25:13

"лекар" , не те знам какъв си, си, що си - толквоа ли си тъп ? Точно защото работи 3 съботи и недели в месеца това отделение е ЕФЕКТИВНО - защото по-добре ли щеше да работи нон-стоп, да се плащат заплати на персонал, който да не прави нищо през седмицата ? Тези болни, които оперира аспарухов ще се оперират - дали в Трявна, дали в Плевен, дали в София , дали във Виена - няма никакво значение къде ще бъдат оперирани -те са за операция и ще бъдат оперирани.Тоест - парите ще бъдат дадени от бюджета на НЗОК, защото имат нужда от оепрация и операцията е извършена ! А щом е извършена - трябва да се заплати. Точка. Това "точене " ли е ? Или аспарухов трябва да оперира болните без заплащане ? Това ли искаш ? Или искаш НЗОК и болницата в Трявна да плащат заплати на персонал, който да работи без пари по цяла седмица ?

Никодимчо 17.11.2017 14:22:15

Алооо, комуниститеее - като искате здравеопазване за един лев, такова и ще получавате. А даже истината е, че не ни е никак лошо здравеопазването, въпреки системата и политиците. Населението получава в пъти повече, отколкото плаща. Имаме най-достъпното и най-евтиното здравеопазване в Европа. И се дължи на медиците основно, които ви работят за 10 пъти по-ниско заплащане. "Огромни пари" ще викаш като стане здравният бюджет по-голям от австрийския, тъпанар нагъл, и като спрете да го крадете най-вече!

Бъди здрав 17.11.2017 16:31:23

Браво за коментара и от мен...

Гост 17.11.2017 14:29:32

Браво за коментара!


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...