!
Неделя, 08 Септември 2024
18
окт
1
 

Форум събира светила за 110-ата годишнина на Българското дружество по белодробни болести

Петък, 18 Октомври 2019 | 09:53:10
1

Международни авторитети в диагностиката и лечението на респираторни болести от България и чужбина се събират на Юбилейна научна среща в Старосел от 18 до 20 октомври 2019 г. С нея Българското дружество по белодр

Международни авторитети в диагностиката и лечението на респираторни болести от България и чужбина се събират на Юбилейна научна среща в Старосел от 18 до 20 октомври 2019 г. С нея Българското дружество по белодробни болести (БДББ) ще празнува 110 години от своето създаване, съобщиха ог МУ-Пловдив. Форумът ще хвърли светлина както върху историята на едно от най-старите и уважавани научни сдружения в България, така и върху най-новите методи в лечението на ХОББ, астма и белодробен карцином.

Председателят на УС на БДББ доц. Владимир Ходжев споделя преди голямото събитие: „Годишнината е повод да се обърнем с уважение и благодарност назад към миналото на дружеството, към приноса на първооснователите, които в началото на ХХ век започват мащабна битка срещу туберкулозата в България. Припомняме си и огромната роля, която имаха за формирането на поколения пулмолози нашите учители в науката. Всички тези 110 години са били белязани от един стремеж – българските пулмолози да гледат все напред, към най-новите за своето време методи, към най-добрите възможни решения за пациентите, към постоянното усъвършенстване. Сега нашето поколение продължава този поглед напред с амбициозната обучителна програма на дружеството ни, която прави възможно директното научно общуване на нашите колеги с водещи международни авторитети в пулмологията. Така ще бъде и на нашата юбилейна среща в Старосел.“

Почетни лекции на форума ще изнесат трима уважавани гости от чужбина. Проф. Питър Калвърли, екс президент на Британското торакално общество, ще говори за хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ - за подходите при нейното лечение в медицина на миналото и на бъдещето. Проф. Йоана Хоростовска от Института по туберкулоза и белодробни болести във Варшава ще представи изследването си за скрининг за белодробен карцином с нискодозова компютърна томография. Проф. Сами Суиза, директор на Центъра по клинична епидемиология в института Lady Davis към Jewish General Hospital в Монреал и член на Кралското общество на Канада, ще изнесе лекция на тема: „Прецизна медицина и ХОББ: роля на инхалаторните кортикостероиди“.

Акцент в юбилейната сесия ще бъде историческият преглед на имена и събития, изиграли ключова роля за дружеството на българските пулмолози през 110-годишния период на съществуване на организацията. На тях е посветена лекцията на доц. Добрин Паскалев.

Симпозиуми в рамките на научната среща ще имат водещи компании от фармацевтичната индустрия като Chiesi, Boehringer Ingelheim, Astra Zeneca, Teva, Berlin-Chemie, Roche, Glaxo Smith Kline и Pharma Trade. Паралелно с научната програма ще се проведе и изложение на новости във фармацевтиката за лечение на белодробни болести.

В трите дни на срещата свои научни доклади ще представят чл.-кор. Стефан Костянов, проф. Доброслав Кюркчиев, проф. Даниела Петрова, проф. Галя Кирова, проф. Благой Маринов, доц. Владимир Ходжев, доц. Диана Петкова, доц. Явор Иванов, доц. Ваня Юрукова, доц. Росен Петков, д-р Венцислава Пенчева, д-р Евгени Меков, д-р Маргарита Строкова.

Пълната програма на Юбилейната научна среща можете да откриете в сайта на БДББ - http://brsnet.bg/ .



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LKaN

Гост 18.10.2019 23:54:05

Къде е великия Коро?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...