Сряда, 19 Септември 2018
05
апр
 

Фармацевтиката губи €10 млрд. годишно от фалшиви лекарства

Четвъртък, 05 Април 2018 | 11:57:04


По оценка на Световната здравна организация (СЗО) фалшифицираните лекарства в света годишно възлизат на около 100 милиона опаковки, 50% от продажбите на медикаменти с рецепта в интернет, или годишно това са около 10 млрд. евро загуби за фармацевтичната индустрия в глобален план, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Тези данни представиха от Байер България в контекста на предстоящото внедряване на европейската Директива срещу фалшифицираните лекарства от февруари 2019 година. Дотогава всички притежатели на разрешение за употреба в ЕС трябва да са готови с прилагането на директивата, която обхваща лекарства по лекарско предписание с малки изключения. Очаква се от началото на следващата година всички фармацевтични компании да предлагат на пациентите лекарства, които са автентични и безопасни, без съмнения, че са фалшиви.

В България към момента няма проблем с фалшифицирани лекарства, ако има такъв сигнал, става въпрос за спорадични случаи - чрез доставки по интернет или купени извън ЕС, както и доставени по интернет, каза Екатерина Карпузова, търговски директор Фармацевтични продукти в компанията.

Фалшифицираните лекарства нямат сертифициран произход – нямат сертификат за качество, не може да се види какъв е произходът на активната субстанция, в някои случаи са и вредни, защото не се знае какво съдържат, те могат да застрашат здравето и живота на хората, допълни Карпузова. Тя подчерта, че е много важно де се различават фалшифицираните продукти, каквито за радост в България няма.

Според европейската директива от февруари 2019 година на всяка една лекарствена опаковка ще има уникален бар код, така че във всяка аптека в България фармацевтите да могат да верифицират откъде идва опаковката – истинска ли е тя, и ако е съмнителна, сигнал ще бъде подаван директно в системата.

„Очаква се, че през първата половина на следващата година няма да има нито една фалшива опаковка на лекарства, която да не бъде забелязана. Това напълно обезпечава безопасността за пациентите, че получават лекарство с напълно гарантирано качество“, посочи тя.

По данни на Световната здравна организация загубите от фалшифицирани лекарства за оригиналните производители на медикаменти са в порядъка на 4,4%. Може би за Байер са около 5% глобално, поясни още Екатерина Карпузова. И допълни, че загубите не са само финансови, тъй като, ако се стигне до нежелан ефект, загубите за пациентите и техните семейства са неизмерими.

Очаква се внедряването на европейската директива за фалшифицираните лекарства да повлияе положително в световен мащаб и като съотносителни стойности би трябвало минимум 2-3% да намалеят загубите що се отнася до оригиналните медикаменти.

Фалшифицираните медикаменти представляват все по-голям риск в световен мащаб, посочи Галя Петрова, регулаторен мениджър в компанията. Лекарства се фалшифицират, защото печалбите са бързи и лесни, много повече от инвестицията. Единствената инвестиция, която се налага, е в оборудване, за да изглеждат фалшификатите като оригиналните, обясни тя.

Фалшивите лекарства идват най-често от държави извън Европа – от Индия, Китай и Пакистан.

От февруари 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните лекарства във всички страни-членки на Европейския съюз. След тази дата опаковките на всички лекарства по лекарско предписание трябва да разполагат с показатели за безопасност - средство, позволяващо проверка дали външната опаковка е била подправена, и уникален идентификатор, който съдържа: код на продукта, партиден номер, срок на годност и уникален сериен номер. Уникалният идентификатор се отпечатва върху опаковката като двуизмерен матричен баркод и във формат, който лесно може да се разчете електронно.

В аптеката ще може да се прави проверка на целостта на опаковката и с баркод четец да се установи дали кодът е активен в единната система за верификация. При отпускане на лекарството на пациента кодът трябва да се дезактивира от системата, за да не може същата опаковка да влезе отново в оборот.

У нас Българската организация за верификация на лекарствата е звеното, което работи в тясно сътрудничество с държавните институции за въвеждането на Директивата в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LZ*C


Още новини
МЗ готви национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грип
19.09.2018 17:12:46 Надежда Ненова

МЗ готви национална програма за имунизиране на хората над 65-годишна възраст срещу грип

Направена е организация да бъдат ваксинирани срещу грип хората над 65-годишна възраст. Програмата ...

Правителството изпълнило 100 от 900 мерки в управленската си програма
19.09.2018 16:47:44

Правителството изпълнило 100 от 900 мерки в управленската си програма

Съветът за развитие към Министерския съвет обсъди на днешното си заседание изпълнението на Програ ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...