Четвъртък, 27 Юни 2019
05
апр
 

Фармацевтиката губи €10 млрд. годишно от фалшиви лекарства

Четвъртък, 05 Април 2018 | 11:57:04


По оценка на Световната здравна организация (СЗО) фалшифицираните лекарства в света годишно възлизат на около 100 милиона опаковки, 50% от продажбите на медикаменти с рецепта в интернет, или годишно това са около 10 млрд. евро загуби за фармацевтичната

По оценка на Световната здравна организация (СЗО) фалшифицираните лекарства в света годишно възлизат на около 100 милиона опаковки, 50% от продажбите на медикаменти с рецепта в интернет, или годишно това са около 10 млрд. евро загуби за фармацевтичната индустрия в глобален план, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Тези данни представиха от Байер България в контекста на предстоящото внедряване на европейската Директива срещу фалшифицираните лекарства от февруари 2019 година. Дотогава всички притежатели на разрешение за употреба в ЕС трябва да са готови с прилагането на директивата, която обхваща лекарства по лекарско предписание с малки изключения. Очаква се от началото на следващата година всички фармацевтични компании да предлагат на пациентите лекарства, които са автентични и безопасни, без съмнения, че са фалшиви.

В България към момента няма проблем с фалшифицирани лекарства, ако има такъв сигнал, става въпрос за спорадични случаи - чрез доставки по интернет или купени извън ЕС, както и доставени по интернет, каза Екатерина Карпузова, търговски директор Фармацевтични продукти в компанията.

Фалшифицираните лекарства нямат сертифициран произход – нямат сертификат за качество, не може да се види какъв е произходът на активната субстанция, в някои случаи са и вредни, защото не се знае какво съдържат, те могат да застрашат здравето и живота на хората, допълни Карпузова. Тя подчерта, че е много важно де се различават фалшифицираните продукти, каквито за радост в България няма.

Според европейската директива от февруари 2019 година на всяка една лекарствена опаковка ще има уникален бар код, така че във всяка аптека в България фармацевтите да могат да верифицират откъде идва опаковката – истинска ли е тя, и ако е съмнителна, сигнал ще бъде подаван директно в системата.

„Очаква се, че през първата половина на следващата година няма да има нито една фалшива опаковка на лекарства, която да не бъде забелязана. Това напълно обезпечава безопасността за пациентите, че получават лекарство с напълно гарантирано качество“, посочи тя.

По данни на Световната здравна организация загубите от фалшифицирани лекарства за оригиналните производители на медикаменти са в порядъка на 4,4%. Може би за Байер са около 5% глобално, поясни още Екатерина Карпузова. И допълни, че загубите не са само финансови, тъй като, ако се стигне до нежелан ефект, загубите за пациентите и техните семейства са неизмерими.

Очаква се внедряването на европейската директива за фалшифицираните лекарства да повлияе положително в световен мащаб и като съотносителни стойности би трябвало минимум 2-3% да намалеят загубите що се отнася до оригиналните медикаменти.

Фалшифицираните медикаменти представляват все по-голям риск в световен мащаб, посочи Галя Петрова, регулаторен мениджър в компанията. Лекарства се фалшифицират, защото печалбите са бързи и лесни, много повече от инвестицията. Единствената инвестиция, която се налага, е в оборудване, за да изглеждат фалшификатите като оригиналните, обясни тя.

Фалшивите лекарства идват най-често от държави извън Европа – от Индия, Китай и Пакистан.

От февруари 2019 г. ще бъде задължително прилагането на Директивата срещу фалшифицираните лекарства във всички страни-членки на Европейския съюз. След тази дата опаковките на всички лекарства по лекарско предписание трябва да разполагат с показатели за безопасност - средство, позволяващо проверка дали външната опаковка е била подправена, и уникален идентификатор, който съдържа: код на продукта, партиден номер, срок на годност и уникален сериен номер. Уникалният идентификатор се отпечатва върху опаковката като двуизмерен матричен баркод и във формат, който лесно може да се разчете електронно.

В аптеката ще може да се прави проверка на целостта на опаковката и с баркод четец да се установи дали кодът е активен в единната система за верификация. При отпускане на лекарството на пациента кодът трябва да се дезактивира от системата, за да не може същата опаковка да влезе отново в оборот.

У нас Българската организация за верификация на лекарствата е звеното, което работи в тясно сътрудничество с държавните институции за въвеждането на Директивата в България.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RS5F


Още новини
И РЗОК-та ще приемат документи за лечение на деца и възрастни
27.06.2019 15:36:21

И РЗОК-та ще приемат документи за лечение на деца и възрастни

От 1 октомври 2019 г. заявления за лечение на деца и възрастни към Специализираните комисии в инс ...

Три институции обединили сили за новия робот
27.06.2019 15:04:33

Три институции обединили сили за новия робот "Да Винчи" в "Майчин дом"

6 млн. лева е стойността на роботизираната хирургична система за безкръвни операции „Да Вин ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...