!
Неделя, 08 Септември 2024
30
март
2
 

Учени: Ваксините срещу COVID-19 не бяха пуснати прибързано

Вторник, 30 Март 2021 | 12:51:38
2

„Не може да се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура, а освен всичко друго и двата типа ваксини, с които разполагаме до момента – иРНК

„Не може да се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура, а освен всичко друго и двата типа ваксини, с които разполагаме до момента – иРНК и векторните, са познати и използвани в медицината от години“. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите й на учените е ясно, че РНК технологията изисква малко време за производство и това е шансът да имаме такива ваксини толкова бързо. Освен това, каза специалистът, РНК продукти се използват не сама като ваксини срещу инфекции, но и срещу ракови заболявания, и не само като средство за профилактика, но и като средство за лечение. Същото се отнася и за векторните ваксини – те имат много сериозна предистория, вирусни вектори са използвани и при създаването на ваксините срещу вируса Ебола, одобрени през миналата година.

Ваксините не бяха пуснати прибързано, потвърди и Момчил Баев, доктор по социална медицина. Той припомни, че геномът на коронавируса е разчетен още в началото на пандемията – през януари 2020 г., и това е дало основата за по-нататъшната работа на учените по създаването на ваксини.

„Имаме десетилетия опит в разработването на ваксини, сега разликата е в това, че ваксините са имали всички финансови ресурси за тяхното производство, целият научен ресурс е бил въвлечен в този процес“, каза Момчил Баев.

Той припомни, че най-честите странични реакции след ваксинация включват болка в мястото на убождане, общо неразположение и отпадналост, болки в мускулите, температура – всичките характерни за една грипна инфекция, които обаче отшумяват бързо – за 24 – 48 часа.

И РНК ваксините на Пфайзер – БайоНТек и Модерна, и векторната на Астра Зенека имат сходен профил на безопасност, обясни проф. Александрова. По думите й, при десетки хиляди участници по време на клиничните изпитвания няма как редките и много редките странични ефекти да излязат наяве. При РНК ваксините са били наблюдавани много редки анафилактични реакции, които вероятно се дължат на съдържащия се в тях полиетиленгликол, който прониква в клетката като наночастица, а при ваксината на Астра Зенека – това са тромбемболичните инциденти.

Проф. Александрова посъветва хората, които са преболедували COVID-19 между двете дози ваксина, все пак да си поставят и втората. Тя подчерта, че такива препоръки отправят и Американските центрове за контрол на заболяванията – CDC. Съветът е ако се появят признаци на заболяване след първата доза, да се изчака то да отшуми и тогава да се постави втората, а при преболедувалите да се изчакат поне 3 месеца, според някои автори – дори 6 месеца, и тогава да се пристъпи към ваксиниране.

Вирусоложката бе категорична, че единственият полезен ход, който имаме в момента, са ваксините. Изграждането на колективен имунитет няма да е толкова лесно, колкото ни се иска, смята тя.

„Ние ще го изградим, но това ще стане по-бавно и има причини да бъде така – все още ваксинирането е неравномерно в целия свят, нямаме ваксини за деца и юноши, появяват се нови варианти на вируса“, каза проф. Александрова.

„Страховете на хората се подхранват от некомпетентно говорене по темата, социалните мрежи се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини, появиха се много говорители и псевдоексперти“, описа актуалната ситуация у нас Момчил Баев.

Той подчерта, че хората трябва да знаят колко строг е контролът при целия процес от създаването до производството и разпространението на ваксини и колко много институции следят и отговарят за тяхното качество, безопасност и ефективност.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LpFU

Да да 30.03.2021 19:53:15

Такъв д-р в регистъра на БЛС няма, а Баев е завършил социални дейности и няма нищо общо с медицината.

Гост 31.03.2021 01:11:19

А ти кой си?


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...