Неделя, 16 Юни 2019
11
май
2
 

Утре решават мерките за неотклонение на арестуваните служители на РЗОК-Пловдив

Петък, 11 Май 2018 | 16:52:48
2

Утре прокуратурата ще поиска мярка на четиримата участници в схемата за източване на РЗОК-Пловдив, които към момента са задържани за 72 часа с прокурорска заповед в ареста, съобщи trafficnews.bg. Това са директорът на дирекция „Договаряне

Утре прокуратурата ще поиска мярка на четиримата участници в схемата за източване на РЗОК-Пловдив, които към момента са задържани за 72 часа с прокурорска заповед в ареста, съобщи trafficnews.bg.

Това са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов, началникът на отдел Контрол над аптечната дейност Влади Манев, пловдивският аптечен бос Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов.

Обвинението е категорично, че аптечният бос Николай Александров, който беше хванат с 25 хиляди лева, останали след разпределянето на последното източване на Здравната каса, е създателят на схемата за присвояване на крупна сума пари чрез дублаж на рецепти и обработването им от фалшиви аптеки.

Справка в търговския регистър, направена от trafficnews.bg, показва, че за последната година Николай Александров е прехвърлил три дружества за търговия на дребно с лекарствени продукти. Именно тези фирми и откритите към тях аптеки - фантоми са позволили източването на над 1 милион и 100 хиляди лева от бюджета на Здравната каса.

„Нурфарма“ е прехвърлена от Александров на Димитър Йотинов на 20.03.2017 година, „ДМ-фарма“ е прехвърлена на 18.04.17 отново на Димитър Йотинов, като още на 07.02 за управител е бил назначен синът на Йотинов – 24-годишният Искрен Йотинов, а „Изгрев Фарма“ е прехвърлена на Йотинов на 23.11.2017 г.

На 20-ти февруари 2018 година е регистрирана една от фиктивните аптеки през фирмата „Изгрев фарма“, която би трябвало да се намира на ул. Средец № 31а. Именно тази аптека е един от обектите, през които благодарение на откраднатите данни на 40-50 болни пациенти са обработвани неистински рецепти с лекарства за хепатит С. Аптеките са били регистрирани, оторизирани за работа със Здравна каса и лишени от контрол благодарение на двамата ръководни кадри на РЗОК - Пловдив.

Отделно обаче Александров реализира действителен фармацевтичен бизнес през фирмите „Красиви и здрави – 2010“, където е съсобственик с жена си Наталия, „Фармаполис Шумен“, където е едноличен собственик, както е и управител на „Красиви и здрави 2017“ – дружество, на което едноличен собственик е съпругата му.

Николай Александров бе задържан при акция на икономическа полиция преди два дни в Пловдив. Йотинов изтеглил в качеството си на управител на горепосочените фирми 89 000 лв., след което предал 75 000 от тях на Александров. Той от своя страна дал 50 000 лв. на Иван Деспотов, който ги разделил с Влади Манев.

По първоначална информация, изнесена от Окръжна прокуратура Пловдив, на Николай Александров ще бъде повдигнато обвинение като подбудител и помагач за документално престъпление и даване на подкуп. По същите обвинения ще бъдат подведени под отговорност двамата ръководни кадри на РЗОК-Пловдив - Иван Деспотов и Влади Манев. На Димитър Йотинов пък ще бъде повдигнато обвинение само за документална измама, тъй като той е предавал парите направо на Александров, без да има досег с държавните служители.

За така анонсираните обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Междувременно стана ясно, че НЗОК започва проверки за лечението със скъпо струващите безинтерферонови терапии за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените от фонда на аптеките, съобщи Mediapool.

Проверката ще обхване периода от януари 2016 година до 15 април 2018, като районните каси са започнали вече да подават обратна информация на НЗОК, която тя трябва да обобщи, след което ще изнесе данни.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#VU4

Полет над кукувиче гнездо 11.05.2018 21:40:07

Йордана от Делиормана е на ход. Ще чисти имиджа на институцията. Една от фирмите на аптечния бос Николай Александров е "Фармаполис Шумен". Може би е действала в Шумен, където Кака Данче е била директор РЗОК. Кой знае?

Гост 11.05.2018 18:20:59

НЗОК започва проверка. Проверка или замитане на следи? След такъв удар върху институция в нормалните държави следват ръководни оставки и запечатване на сървъри и архиви. Нищо такова не се случва, а и няма да се случи.


Още новини
Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест
16.06.2019 10:12:21 Маргарита Иванова

Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест

Проф. д-р Борис Богов, дм, е един от най-търсените специалисти-нефролози ...

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много
15.06.2019 11:25:05

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е з ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...