Неделя, 19 Август 2018
11
май
2
 

Утре решават мерките за неотклонение на арестуваните служители на РЗОК-Пловдив

Петък, 11 Май 2018 | 16:52:48


Утре прокуратурата ще поиска мярка на четиримата участници в схемата за източване на РЗОК-Пловдив, които към момента са задържани за 72 часа с прокурорска заповед в ареста, съобщи trafficnews.bg.

Това са директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов, началникът на отдел Контрол над аптечната дейност Влади Манев, пловдивският аптечен бос Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов.

Обвинението е категорично, че аптечният бос Николай Александров, който беше хванат с 25 хиляди лева, останали след разпределянето на последното източване на Здравната каса, е създателят на схемата за присвояване на крупна сума пари чрез дублаж на рецепти и обработването им от фалшиви аптеки.

Справка в търговския регистър, направена от trafficnews.bg, показва, че за последната година Николай Александров е прехвърлил три дружества за търговия на дребно с лекарствени продукти. Именно тези фирми и откритите към тях аптеки - фантоми са позволили източването на над 1 милион и 100 хиляди лева от бюджета на Здравната каса.

„Нурфарма“ е прехвърлена от Александров на Димитър Йотинов на 20.03.2017 година, „ДМ-фарма“ е прехвърлена на 18.04.17 отново на Димитър Йотинов, като още на 07.02 за управител е бил назначен синът на Йотинов – 24-годишният Искрен Йотинов, а „Изгрев Фарма“ е прехвърлена на Йотинов на 23.11.2017 г.

На 20-ти февруари 2018 година е регистрирана една от фиктивните аптеки през фирмата „Изгрев фарма“, която би трябвало да се намира на ул. Средец № 31а. Именно тази аптека е един от обектите, през които благодарение на откраднатите данни на 40-50 болни пациенти са обработвани неистински рецепти с лекарства за хепатит С. Аптеките са били регистрирани, оторизирани за работа със Здравна каса и лишени от контрол благодарение на двамата ръководни кадри на РЗОК - Пловдив.

Отделно обаче Александров реализира действителен фармацевтичен бизнес през фирмите „Красиви и здрави – 2010“, където е съсобственик с жена си Наталия, „Фармаполис Шумен“, където е едноличен собственик, както е и управител на „Красиви и здрави 2017“ – дружество, на което едноличен собственик е съпругата му.

Николай Александров бе задържан при акция на икономическа полиция преди два дни в Пловдив. Йотинов изтеглил в качеството си на управител на горепосочените фирми 89 000 лв., след което предал 75 000 от тях на Александров. Той от своя страна дал 50 000 лв. на Иван Деспотов, който ги разделил с Влади Манев.

По първоначална информация, изнесена от Окръжна прокуратура Пловдив, на Николай Александров ще бъде повдигнато обвинение като подбудител и помагач за документално престъпление и даване на подкуп. По същите обвинения ще бъдат подведени под отговорност двамата ръководни кадри на РЗОК-Пловдив - Иван Деспотов и Влади Манев. На Димитър Йотинов пък ще бъде повдигнато обвинение само за документална измама, тъй като той е предавал парите направо на Александров, без да има досег с държавните служители.

За така анонсираните обвинения Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за взимане и даване на подкуп в особено големи размери.

Междувременно стана ясно, че НЗОК започва проверки за лечението със скъпо струващите безинтерферонови терапии за хепатит С в цялата страна. Причината е сигнал на една от фармацевтичните компании от април тази година, че внесените от нея опаковки са по-малко от платените от фонда на аптеките, съобщи Mediapool.

Проверката ще обхване периода от януари 2016 година до 15 април 2018, като районните каси са започнали вече да подават обратна информация на НЗОК, която тя трябва да обобщи, след което ще изнесе данни.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rAdF

Полет над кукувиче гнездо 11.05.2018 21:40:07

Йордана от Делиормана е на ход. Ще чисти имиджа на институцията. Една от фирмите на аптечния бос Николай Александров е "Фармаполис Шумен". Може би е действала в Шумен, където Кака Данче е била директор РЗОК. Кой знае?

Гост 11.05.2018 18:20:59

НЗОК започва проверка. Проверка или замитане на следи? След такъв удар върху институция в нормалните държави следват ръководни оставки и запечатване на сървъри и архиви. Нищо такова не се случва, а и няма да се случи.


Още новини
Нужно е в България да заработят координаторите по донорство
19.08.2018 10:04:25 Надежда Ненова

Нужно е в България да заработят координаторите по донорство

Проф. д-р Никола Владов е роден на 19 октомври 1960 г. в София. Завършва е медицина в Медицин ...

Нов случай на нападение над медицинска сестра
18.08.2018 11:05:48

Нов случай на нападение над медицинска сестра

Медицинска сестра от Спешното отделение в областната болница във Велико Търново е била нападната ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...