Сряда, 23 Януари 2019
12
юли
6
 

Д-р Неделчо Тотев:

Управителят на НЗОК е един независим човек, от когото нищо не зависи

Когато лимитираш всичко, на практика отнемаш конституционни права

Сряда, 12 Юли 2017 | 16:06:16
6

„Персоната на управителя на НЗОК няма никакво значение, всички знаем, че други са тези, които дърпат конците. Надзорният съвет е този, който решава. На практика управителят на НЗОК е един независим човек, от когото нищо не зависи“. Това зая

„Персоната на управителя на НЗОК няма никакво значение, всички знаем, че други са тези, които дърпат конците. Надзорният съвет е този, който решава. На практика управителят на НЗОК е един независим човек, от когото нищо не зависи“. Това заяви пред Zdrave.net  председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев, потърсен за коментар относно единствената предложена кандидатура за управител на НЗОК – проф. Камен Плочев.

Според него основният проблем пред ръководството на касата в момента е свързан с разпределението на средствата, което по думите му може да бъде осъществено по много по-рационален начин. „Ако се извърши едно цялостно преструктуриране на средствата, би могло до се закупи много повече продукт“, заяви той. „Във всеки случаи проблемите са огромни и дано той да успее по някакъв начин да повлияе на механизмите, които определят политиката в здравеопазването“, допълни д-р Тотев.

„Нашите основни притеснения са, че общинското здравеопазване вече започна да фалира – една по една болниците „изгърмяват“. Още след подписването на Националния рамков договор ние предупредихме, че това е един процес, който можеше да бъде спрян, но той тръгна като лавина и повлича болница след болница“, категоричен бе председателят на сдружението на общинските болници.

Запитан дали новият управител на НЗОК трябва да работи в посока премахване на лимитите, д-р Тотев, посочи, че като цяло по този въпрос има различни становища, дори в представителите на самото сдружение. „Яно е че трябва да има регулация, въпросът е обаче първо по какъв начин се определят лимитите, защото за едни те представляват бюджетен комфорт, а за други са буквално убийствени“, отбеляза той. „Когато лимитът се превърне в инструментариум едни пари да се насочват в дадена посока, той е проблем. Когато той служи наистина, за да се спре преразходът на едни ограничени средства, трябва да го има“, смята д-р Тотев.

Той не пропусна да коментира и наложените индикативни стойности за дейностите, заплащани централизирано от касата, като ги определи за възможно най-неудачния опит за внедряване на регулация. Въпреки неколкократните обяснения на НЗОК, че не става въпрос за лимити, според него се касае именно за това. „Когато лимитираш всичко, на практика отнемаш конституционни права на гражданите – задължаваме ги да се осигуряват, а в същото време им пречим да си избират в коя болница да се лекуват, защото лимитът й може да е изчерпан. Твърдим, че сме в демокрация, а същевременно излиза, че вървим към командно-административен модел, който се разминава с понятието демокрация“, коментира той.

Д-р Тотев за пореден път апелира за обществен дебат, по време на който да се обсъдят сериозните проблеми в сферата на здравеопазването. „А не да се жонглира с понятията мениджмънт, кадърен, некадърен. Как да менажираш нещо, когато от теб нищо не зависи  - да увеличиш потока от пациенти, когато имаш лимит? Как да разкриеш нови дейности, когато лимитът ти го намаляват всеки ден? Да ограничиш разходите – от това накъде повече – лекарите взимат смешни заплати, санитарите са на минимални заплати, за сестрите да не говорим. Може би да пестим от тока и да минем на свещи? Говорим за понятия, които са изпразнени от съдържание“, заяви той. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G3dY

Гост 12.07.2017 21:47:05

Махайте се от НЗОК бе, така или иначе с НЗОК ще фалирате , защо не излезете от комунистическата здравна система и поставите въпроса пред общините - или кеш и реално заплащане на медицинските услуги или затваряне на болницата ? Ако е масово при общинските болници къде ще отиде пациентелата ? Нямат избор, към 5 те големи града на България ли ще тичат? Ха да видим как държавните болници ще се справят с потока пролетарско-мародерска паплач свикнала да не плаща тогава. Тази комунистическа дупка с такива паракомунистически правителства вечно е си къта тъпата касичка единствена и НИКОГА НЯМА ДА ФИНАНСИРА ТОВА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДОРИ НА НИВО 1/10 ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИВА. Сбогом на илюзиите, дами и господа, плаченето за кирливия им бюджет не е работещо решение, мислете други решения

Така е,но какво от това? 12.07.2017 17:30:59

Прав е др Тотев,но нищо няма да се промени.Явно на някои не им изнася парите да следват пациента.Защо ли?А това,че управителят на касата има само фигуративна роля-е,пак на някои им е угодно да е поставен управителят на касата в тази позиция....

Гост 12.07.2017 20:59:29

Не случайно Москов е съветник на Боце, а Кръстева на Валери Симеонов. Дариткова пък направи всичко по силите си и пусна оставката на Комитов. Нещастна държава!!!

МС 12.07.2017 22:24:11

Всъщност, Москов не е съветник. Сори че те разочаровам

Гост 13.07.2017 09:40:35

Съветник е само на жена си, ама и тя не го приема сериозно

az 12.07.2017 22:42:11

Москов е едно нищо.зеро,нула,нихил!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...