!
Неделя, 08 Септември 2024
09
ноем
5
 

Министър Ананиев за вливането на ЦФЛД в Касата:

Убеден съм, че правим крачка напред

Петък, 09 Ноември 2018 | 13:58:41
5

„Няма оплаквания за липса на прозрачност от НЗОК по отношение на хората, които се лекуват в чужбина от бюджета на касата. Това доказва по-високия административен капацитет от действащите структури.“ Това заяви във времето за парламентарен к

„Няма оплаквания за липса на прозрачност от НЗОК по отношение на хората, които се лекуват в чужбина от бюджета на касата. Това доказва по-високия административен капацитет от действащите структури.“ Това заяви във времето за парламентарен контрол здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос, свързан с прехвърлянето на Център „Фонд за лечение на деца“ към Здравната каса и по-специално със закриването на Обществения съвет към Фонда.

Според министъра, чрез прехвърлянето ще се осъществи пълна прозрачност, тъй като НЗОК взима решение на базата на обективни и ясни медицински критерии въз основа на европейските изисквания и регламенти за лечение на чужди граждани – деца и възрастни, в чужбина.

„При окончателно приемане от Народното събрание на предложението за преструктуриране на Център „Фонд за лечение на деца“ в тримесечен срок от влизането в сила на закона следва да бъдат издадени необходимите подзаконови нормативни актове, с които да бъдат уредени всички отношения във връзка с поемането изпълнението на съответните дейности от НЗОК. Част от въпросите, които подлежат на уреждане, са свързани именно с организацията на работата на здравноосигурителната институция и в този смисъл очаквам да бъдат обсъдени всички възможности и да бъде предложено най-удачното решение с оглед гарантиране на процеса на работа по осигуряване на всички дейности във връзка с лечението на българските деца“, коментира Ананиев.

Той информира, че се обсъжда вариант за обособяване на административен капацитет на Фонда като отдел в Дирекция „Европейски въпроси и координация на системите за социална сигурност” в централното управление на НЗОК, като числеността на отдела бъде в рамките на общата численост на здравноосигурителната институция.

„Съгласно проекта на Закон за бюджет на НЗОК за 2019 година до влизането в сила на наредбите, съдържащи детайлна уредба на отношенията във връзка с поемането и изпълняването на съответните дейности от НЗОК, процедурите по заявленията за заплащане на медицински и други дейности от Център „Фонд за лечение на деца“ ще се разглеждат и заплащат по досегашния ред“, уточни още той.

Министърът увери, че средствата за нуждите на лечението на деца в чужбина, които ще се превеждат от МЗ, ще бъдат целеви трансфер и няма да могат да се използват за други цели. „Ние много разчитаме на капацитета на Касата, защото тя в момента управлява за лечение на деца и възрастни хора в чужбина 80 милиона лева. До този момент няма никакво оплакване по отношение изразходването на тези средства или някой да не е получил необходимата медицинска организационна грижа за тяхното лечение. Убеден съм, че правим крачка напред“, заяви Кирил Ананиев.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fk#G

джекил и хайд 09.11.2018 21:28:37

И само кой говори за прозрачност по отношение на чужбинските плащания?! Не е ли същият, по времето на който като председател на надзора, именно тези плащания се оказаха доста мъглява величина?!

Гост 11.11.2018 18:02:44

Да , и съшия галфон, който отричаше този проблем и беше червен в лицето като варен рак, когато проф. Плочев изнесе истината.

НЗОК 09.11.2018 15:49:55

Прав си колега тази жена не знае нищо телкеджийка, която се подвизава и само с клюки и интриги се занимава. Тук щяха да я уволнят тя опищя все живо че чак до Стойчо Кацаров стигна да я защитава Уволнени я има с какво да живее, има ПЕНСИЙКА И МАЛКО ЩЕ СЕ СПРЕ ДА ПЪТУВА. МНОГО ЛОШ ЧОВЕК. УВОЛНЕТЕ Я.

НЗОК 12.11.2018 09:46:25

Тази Мария Любенова,е детето на мама и татко което цял живот е била под покровителството на БКП, проверка родители в МВнР. А сега велика демократка ха,ха,ха,..........

НЗОК 09.11.2018 15:42:55

А бе Кирчо ананиев Ти знаеш ли какви кадри работят в този фонд не можете да бъдат прехвърляни направо трябва да бъдат уволнени. Познаваме една Мария Любенова която е но експертче в кавички което нищо не разбира какво прави един журналист в този фонд.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...