!
Неделя, 08 Септември 2024
16
юни
 

УНИЦЕФ призова добре снабдените страни да дарят ваксини

По-малко от 1% от глобалното предлагане на ваксини достига до страните с ниски доходи

Сряда, 16 Юни 2021 | 16:32:40


В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бъ

В момента даряването на ваксини от страна на добре снабдени държави е един от малкото начини да се увеличи броят на дозите за COVAX. Това решение гарантира, че възможно най-много хора, във всяко кътче на света, ще имат достъп до ваксини възможно най-бързо през следващите месеци.

Тази позиция изразяват от УНИЦЕФ, откъдето са категорични, че ваксините ще помогнат за предотвратяването на пандемията от COVID-19, но само ако всички хора имат достъп до тях.

От там допълват, че добре снабдените държави могат да даряват ваксини и едновременно с това да изпълняват ангажимента към собственото си население.

От УНИЦЕФ цитират и анализ на Airfinity, според който страните от Г7 и групата „Екип Европа“ на държавите членки на ЕС общо ще разполагат с достатъчно ваксини и биха могли да дарят над 150 млн. на някои от най-уязвимите популации в света. Това би могло да се случи и при условие, че те дарят само 20% от количествата, с които разполагат за месеците юни, юли и август.

„COVID-19 не прави разлика между хората. Опасният ръст на разпространение на инфекцията и появата на нови варианти в някои страни излагат всички на риск. Разработването на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19 е огромна стъпка в глобалните усилия за прекратяване на пандемията и за връщане към нормалния живот и нещата, които ни правят щастливи, споделяйки ги с хората, които обичаме“, заявяват от там. В същото време от УНИЦЕФ предупреждават, че в  момента броят на ваксините е ограничен, затова е важно ваксинацията да бъде приоритет – за да бъдат спасени животи, а обществените здравни служби във всички държави да бъдат защитени.

Инструментът COVAX –  глобалната схема за гарантиране на справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 за всички държави –  е път към преодоляване на дисбаланса в достъпа до ваксини между страните с високи и ниски доходи.

„Милиони деца в по-бедните страни са изложени на риск от развитие на предотвратими заболявания заради пандемията, която наруши процеса на рутинните имунизации. Даряването сега на ваксини срещу COVID-19 може да спомогне за възобновяване на такива животоспасяващи дейности в тези държави“, категорични са от УНИЦЕФ.

Над 1,4 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 са приложени до края на май 2021 г., но по-малко от 1% от глобалното предлагане достига до страните с ниски доходи. Въпреки че се нуждаем от още повече ваксини, за да отговорим на търсенето, добре снабдените държави разполагат с достатъчни количества дози, за да достигнат ваксините сега до най-уязвимите хора по света, отбелязват от УНИЦЕФ.

Колкото по-дълго вирусът продължава да се разпространява неконтролирано, толкова по-голям е рискът от поява на по-смъртоносни или заразни варианти, които излагат всички на риск. Докато добре снабдените държави ваксинират изцяло възрастната си популация, други с много ниско ваксинационно покритие са свидетели на опасни скокове в разпространението на инфекцията и появата на нови варианти.

Това, което наскоро се случи в Индия, е сигнал за рисковете на регионално и глобално ниво, ако неравенството в достъпа до ваксини не бъде преодоляно, предупреждава още организацията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4w$Y


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...