!
Неделя, 08 Септември 2024
29
март
3
 

УМБАЛ Бургас: Разпространяват се неистини за приема на родилката

Тя сама е декларирала отказа си от болнично лечение след първия преглед

Понеделник, 29 Март 2021 | 14:48:42
3

От УМБАЛ Бургас представиха подробно в съобщение до медиите оказаното лечение и грижи на 36-годишната родилка Лора Янева, която почина от COVID в неделя. Повод за него, посочват от там, са публикации и слухове, разпространявани в социални мрежи, за отк

От УМБАЛ Бургас представиха подробно в съобщение до медиите оказаното лечение и грижи на 36-годишната родилка Лора Янева, която почина от COVID в неделя. Повод за него, посочват от там, са публикации и слухове, разпространявани в социални мрежи, за отказан достъп до лечение на жената. Припомняме, след смъртта на родилката Изпълнителна агенция Медицински надзор инициира проверка на случая.

Листът от преглед при първото й посещение доказва, че въпреки преценката на дежурния лекар, че е за болнично лечение, тя сама е декларирала отказа си. Твърденията, че е била върната, категорично не отговарят на истината, заявяват от лечебното заведение. Поднасяме съболезнованията си на семейството и съжаляваме, че се налага да разпространяваме тази информация, но публикуването на неистини не е в полза на обществото ни и още повече обезсърчава усилията на лекарските екипи, които дават и невъзможното от себе си, за да помогнат на всеки свой пациент, допълват от болницата.

Те представят и хронологията на престоя й там.

Лора Янева идва в УМБАЛ Бургас за първи път в 14.20 ч. на 17 март с линейка на „Спешна помощ". Споделя, че преди това е била на домашно лечение. Прегледана е от дежурния лекар в триажа. В 15 ч. е консултирана е с акушер-гинеколог, извършено е и ехографско изследване.  Мнението и на дежурния лекар, и на АГ-специалиста е, че тя трябва да бъде приета за болнично лечение. Към този момент състоянието й не е особено тежко, а сатурацията е 98%.

Акушер-гинекологът предписва терапия, която да се прилага, след като бъде настанена в болница. Предложението за хоспитализация е записано в листа от дежурния лекар, но пациентката собственоръчно написва, че не желае такова в Лист за преглед на пациент.

На 19 март вече е приета във влошено състояние. Веднага е започната терапия. Ден по-късно оплакванията се задълбочават, състоянието става критично, което налага преместване в реанимация и интубация. Свикана е експертна лекарска комисия, която излиза със становище за спешно родоразрешение чрез операция, за да бъде спасен животът на бебето и родилката. Операцията е извършена веднага.

По време на престоя й в УМБАЛ Бургас е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на КОВИД-19, включително ремдесевир и реконвалесцентна плазма. Проведени са консултации с лекари от Александровска болница, както и с реанимацията на Военномедицинска академия. За тежкото й състояние и алгоритъма на лечение е информиран и министърът на здравеопазването при посещението му в Бургас на 23-ти март.

По случая е назначена вътрешна проверка за изясняване на всички обстоятелства относно диагностично-лечебния процес, допълват от УМБАЛ Бургас.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FWS@

Гост 29.03.2021 19:35:39

Този театър с ИАМН сме го гледали вечеДежавю̀ (на френски: déjà-vu; Loudspeaker.svgизговор – буквално вече видяно) е преживяване, при което човек се чувства сигурен, че вече е виждал или преживявал някаква нова ситуация (човек усеща, все едно, че дадена случка вече се е състояла или се е случила неотдавна), въпреки че точните обстоятелства около предишната ситуация са неясни. Терминът е въведен от френския психолог Емил Боарак (1851 – 1917).

Гост 29.03.2021 19:32:49

Маловажните родилки не са били приоритет на ИАМН никога. Ковид

Златица 29.03.2021 19:28:01

Прекратяваме по помаловажност


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...