!
Неделя, 08 Септември 2024
17
ян
1
 

УМБАЛ-Бургас търси спешно специалист хематолог

Пациенти с таласемия пътуват до Варна за кръвопреливане поради липса на лекар с тази специалност, алармират от бургаската болница

Петък, 17 Януари 2020 | 15:48:23
1

УМБАЛ-Бургас е на страната на пациентите с хематологични диагнози и активно търси решение на проблема им, който се появи преди месеци заради продължителното заболяване и смъртта на дългогодишния хематолог д-р Димо Рибов, съобщиха от лечебното заведение

УМБАЛ-Бургас е на страната на пациентите с хематологични диагнози и активно търси решение на проблема им, който се появи преди месеци заради продължителното заболяване и смъртта на дългогодишния хематолог д-р Димо Рибов, съобщиха от лечебното заведение. Д-р Рибов бе началник на Вътрешно отделение с хематологичен профил и единствен специалист хематолог в болницата, а за да бъде провеждано лечение, включително и кръвопреливане, на болните с таласемия, има изискване на НЗОК лечебното заведение да разполага със специалист хематолог на щат, уточняват от болницата.

„Поради липсата на такъв специалист след смъртта на д-р Рибов, се наложи отделението да преустанови временно своята дейност“, допълват оттам.

Първата стъпка, която е предприело ръководството на УМБАЛ Бургас още през ноември миналата година, е да проведе разговор с всички специалисти по хематология, работещи в доболнична помощ в Бургаска област, тъй като те са не повече от петима в областта.

„Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж. За проблема са информирани с писмо МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на хематологичното дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ Бургас до провеждането на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили“, информират още от лечебното заведение.

Оттам посочват, че има два начина за решаване на проблема на хората с таласемия  - провеждане на кръвопреливанията без специалист на трудов договор или спешно назначаване на такъв.

По първата възможност болницата е поискахме разрешение от НЗОК да бъде направено изключение и процедурите по кръвопреливане да се провеждат без специалист хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, който да работи на граждански договор. Той би могъл да бъде както от Бургас, така и командирован специалист, каквото предложение е направила омбудсманът.

„До момента нямаме отговор на писмото. Ако НЗОК и МЗ ни разрешат да извършваме кръвопреливанията без такъв специалист на трудов договор, имаме готовност да го направим веднага. Това би спестило пътуването на хората с таласемия до Варна“, котегорични са от УМБАЛ – Бургас. 

Лечебното заведение отправя покана към всички специалисти по клинична хематология да помогнат в ситуацията и някой да оглави отделението до провеждане на конкурс. Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност "Клинична хематология" на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за професионално развитие, както и възможност за ползване на общинско жилище, ако не е от Бургас, уверяват от бургаската болница.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ujhC

Гост 20.01.2020 09:18:08

да отиват взелите спициалност навлеци от провинцията, ане всички да се бутат в софийските болници алчни за париJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...