Четвъртък, 24 Януари 2019
09
окт
 

Проф. Никола Владов:

Трябва да се помисли за отделна професия координатор по донорство

Понеделник, 09 Октомври 2017 | 12:27:24


Трябва да се помисли за отделна професия координатор по донорство – това мнение изрази в интервю за БНТ проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, по повод започващата днес Европе

Трябва да се помисли за отделна професия координатор по донорство – това мнение изрази в интервю за БНТ проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА, по повод започващата днес Европейска седмица на донорството.

Той отбеляза, че по цял свят листите на чакащите стават все по-големи, а за съжаления броят на донорите не отговаря на нуждата на пациентите. Проф. Владов обясни, че листата е динамична среда и броят на включените в нея се променя непрекъснато.

По  думите му донорските ситуации у нас са вече „отиграни“, а екипите са много добре подготвени. Той допълни, че броят на донорите у нас е много малък, като страната ни е на последно място в ЕС в това отношение. „Проблемът в липсата на донори се свежда до организацията на място в донорските бази и откриването на потенциални донори. Може би трябва да има по-голяма активност от донорските центрове“, коментира специалистът. Проф. Владов обаче не пропусна да похвали екипите от великотърновската болница, както и варненската университетска болница „Св. Марина“ , отбелязвайки, че това са основните центрове, които дават органи за трансплантация.

Той обясни, че донорите не са следствие основно на инциденти. Те са главно пациенти в мозъчна смърт от мозъчно-съдови болести, от които у нас има висока заболеваемост и което според него е предпоставка да има много повече донори.

Проф. Владов не пропусна проблема с недостатъчното анестезиолози-реаниматори у нас и обясни, че когато те трябва да изпълняват и функцията на координатори, задълженията им стават изключително натоварени. В тази връзка той отбеляза, че във водещите по донорство страни като Испания и Хърватия функциите по координиране се изпълняват от други специалисти. „За жалост в нашата страна няма професия координатор по донорство, който да се занимава само с тези дейност“, изтъкна той, като допълни, че темата е поставяна на вниманието на не един здравен министър. Проф. Владов обаче отбеляза, че трябва да има единомислие по въпроса сред специалистите, които се занимават с въпросите по донорството.

Той беше категоричен, че е нужна държавна подкрепа както към процеса на трансплантация, така и спрямо специалистите, които са ангажирани в него.

Конкретно за ВМА, която тази година отбеляза 10 години от извършената там първа чернодробна трансплантация, проф. Владов беше категоричен, че трансплантационният център на болницата е на европейско ниво. 

Според проф. Владов българското общество вече действа зряло по темата за донорството и отбеляза, че в последните години почти няма откази. Проф. Владов благодари на всички хора, които са се съгласили да дарят органите на техни близки, и коментира, че това е един хуманен акт, който дарява живот. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W8XM


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...