Четвъртък, 24 Януари 2019
22
авг
 

Д-р Венцислав Грозев:

Трябва да се заплаща за реално положен труд

Методиката на БЛС е напълно реална и осъществима, категоричен председателят на БЛС

Вторник, 22 Август 2017 | 17:34:32 Полина Тодорова
10

„Крайно време е да заговорим по темата, свързана с остойностяването на труда в системата на здравеопазването и това е въпрос, който трябва да бъде поставен за решаване“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Българския лекарс

„Крайно време е да заговорим по темата, свързана с остойностяването на труда в системата на здравеопазването и това е въпрос, който трябва да бъде поставен за решаване“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, потърсен за коментар относно изразената готовност от ръководството на Министерство на здравеопазването за създаване на единен стандарт за заплащане в сектора.

Той подчерта, че идеята за залагане на модел за заплащане в системата е на Българския лекарски съюз и припомни изготвената методика за остойностяване на лекарския труд. „Ние сме предоставили методиката на министерство на здравеопазването още през март тази година. Чест прави на министър Петров, че от всички досега, на които сме я представили, той е единственият, който откликва“, посочи д-р Грозев. Той допълни, че в представената методика на БЛС се съдържат 50 000 дейности. „Тя е заимствана от френската и немската система. С примерите, които дадохме по време на дискусиите във връзка с методиката се получаваха суми, които са изключително реални“, посочи той. На този етап обаче д-р Грозев се въздържа да посочи конкретни възнаграждения, като обясни, че в методиката са залегнали редица коефициенти и други фактори. „Определено считаме, че тя е напълно реална и осъществима“, допълни председателят на съсловната организация.

Той се съгласи с констатацията на здравния министър, че темата, касаеща възнагражденията в бранша, е много деликатна. „Тя обаче трябва да бъде поставена на дневен ред за разрешаване. Едва когато се остойности трудът на лекарите, сестрите и всички останали участници в здравеопазването, бихме могли да говорим за сравнително реално остойностяване на медицинската услуга и реалните средства, които да влязат в системата на здравеопазването“, подчерта той. Д-р Грозев изтъкна, че в цените на клиничните пътеки отсъства понятието „труд“. „Постоянните твърдения, че в системата на здравеопазването се наливат средства, които изтичат някъде, просто не отговарят на истината поради факта, че към настоящия момент никой не може да каже колко струва“, отбеляза той.

Той допълни, че в изработването на стандарта се очаква да се включат както експерти от Българския лекарски съюз, така и от министерство на финансите, министерство на труда и социалната политика и други. „Хубаво е, че вече започва да се говори на висок глас по тази тема, но това трябва да се случи съвместно със съсловните организации“, категоричен бе той.

„Истината е, че трябва да се заплаща за реално положен труд“, смята още д-р Грозев, като допълни, че това също е взето предвид при изготвяне на методиката на БЛС. „Не може да се лежи на тази максима от едно време – твърди заплати. Влязъл в операция или, но заплатата да е една и съща“, даде за пример той.

Според д-р Грозев стандартът за заплащането в системата може да бъде изработен до края на настоящата година, а прилагането му да стане факт от средата или края на 2018 г. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9#zr

Гост 24.08.2017 21:06:11

Дайте на Ърнест и Янг да го остойности. Те единствени притежават нужната компетентност. Ама този път не се стискайте и вместо 250 000лв МЗ да им плати 1 мил. лв

ПОТЪРПЕВШ 22.08.2017 23:03:51

Точно така! Неграмотна проститутка от околовръстното, взима 20 лв. за 20 минути, колкото е високо-специализиран преглед в СИМП продаден от БЛС на НЗОК - 20 лв за 20 минути !? Съвпадението е удивително! Горкият специалист от СИМП !

Гост 23.08.2017 14:29:26

Забравяш и потребителската такса от 1 лв. за пенсионери, колкото струва посещението на WC в автогара В. Търново.

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 22.08.2017 22:54:09

ГРОЗЕВ, ГАЛИНКА ПАВЛОВА И ДРУГИТЕ ШУШУМИГИ ОТ Т.НАР. БЛС ДА СЕ ОМИТАТ, ЗАЩОТО МАНИПУЛИРАЙКИ СЪБОРА НА БЛС И ПОДПИСВАЙКИ НРД-2017, ПРЕДАДОХА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР ПРОДАВАЙКИ ГО, КАТО ЕВТИНА ПРОСТИТУТКА НА НЗОК ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ !!!

Хаха 23.08.2017 11:51:13

Как да се омитат, като ги избират. 90% от присъстващите на съборите са едни и същи от 20 години насам. Районните колегии от толкова време почти не са променяли състава си, как да го променят като ходят да спинкат и лапкат в луксозни хотели по съборите. Сега колеги няма да ревете и да гоните, тези които са избрани от вашите делегати. Всички спят изборните събрания и вдигат ръце без да мисля. Така и ще бъде. Първо съсловието трябва да се промени, за да предизвика промените, които иска. Иначе промяна няма.

Никодимчо 23.08.2017 10:06:16

2016-та, когато не подписаха НРД, по-добре ли ти беше, та се развихри Пешко с малоумията си?! Ефект ще има единствено, когато нито един лекар и ЛЗ не сключи индивидуален договор. Което няма никога да стане, защо манталитетът ни не позволява гражданско мислене и солидарно поведение.

Др 22.08.2017 20:56:52

Раздържавете касата и махнете монопола. Конкуренцията ще донесе остойностяването, не новите администрирани цени пък ако ще и съгласувани с мъдреци и гении.

НЗОК 22.08.2017 19:36:33

Грозев, скоро почват преговорите по нрд. Новото договорно начало, там кво беше, дет се прегръщахте и снимахте с илко. Сега ще се прегръщате с плочев......пак ново начало ще правите

Доктора 22.08.2017 19:01:45

А,що не повикате,да участват представители от всички министерства по всичките Земни кълбета,при изготвяне на стандарта!!!

Elf 22.08.2017 18:16:09

Tova go sluchat robite ot 1989-ta.Kaji sega ,,kak trabva da mislim ,,? i da slushame oste 28 godini.


Още новини
Поредна област в грипна епидемия
24.01.2019 09:18:10

Поредна област в грипна епидемия

От днес РЗИ – Видин обявява грипна епидемия на територията на област Видин, съобщиха от здр ...

Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК
24.01.2019 08:58:05

Из вестниците: Агресия срещу медици, онкозаболяване, ТЕЛК

Ескалиралата за пореден път агресия срещу медици привлича вниманието на пресата днес. „Мини ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...