Вторник, 16 Юли 2019
16
апр
 

Проф. Цекомир Воденичаров:

Трябва да има повече пазар при услугата и повече държава при контрола

Предлагаме всеки един български гражданин да избере дали парите му да се управляват от Здравната каса или от застрахователи, каза Калин Костов от АБЗ

Вторник, 16 Април 2019 | 14:39:16
27

Акцентите в двата предложени модела на министъра на здравеопазването за реформа в здравната система са върху демократизацията на системата чрез нейната демонополизация и децентрализация. Точно това е демократичния процес. Това каза пред пред Bloomberg

Акцентите в двата предложени модела на министъра на здравеопазването за реформа в здравната система са върху демократизацията на системата чрез нейната демонополизация и децентрализация. Точно това е демократичния процес. Това каза пред пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Цекомир Воденичаров, декан на Факултета по обществено здраве към МУ-София.

„Първият вариант, предложен от министъра, частично демонополизира НЗОК, докато другия е за пълна демонополизация на базата на конкуренцията. Ключовата дума тук е конкуренцията. Ние трябва да направим конкуренция на най-висшето ниво - на нивото на управлението на финансовия ресурс, за може той да бъде използван ефективно и по предназначение, заяви Сегашният модел е изчерпан“, поясни проф. Воденичаров. Той допълни, че според проучванията над 87% от пациентите са недоволни, както и огромна част от лекарите и медицинските сестри.

„През целия период на демокрация не успяхме да направим истински пазар в здравеопазването и поради това стигнахме до положение без изход. Трябва да направим повече пазар при услугата и повече държава при контрола. Това трябва да е формулата, която трябва да преследваме. Холандия, която е образец, далеч не отделя такива ресурси за здравеопазване, каквито отделят други държави. Тя обаче е номер 1, защото в Холандия държавата не е доставчик на услугата“, каза още проф. Воденичаров.

По думите на Калин Костов от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) застрахователите са се обедини около едно предложение за реформа. „На първо място е изключително важно определянето на основен здравен пакет за всички български граждани, който да е много точно описан и разписан. Всеки един от нас да знае какво му е осигурено от процента, който плаща. Определянето на този пакет е ключово, за да се формира т.нар. първи стълб. След това идва втория и третия стълб в частта доброволно застраховане“, каза той.

„Пазарният принцип винаги има положителен ефект за всички участници и точно защото в момента няма пазарен принцип сме в това състояние“, допълни Костов.

Той е категоричен, че в основния пакет трябва да влизат дейностите, които определят основната здравна грижа. „Така или иначе се влагат немалко средства. Неяснотата какво се покрива от здравната вноска, създава липсата на пазар. Хората не знаят за какво трябва да доплащат. Двата модела вървят в една посока. Ние предлагаме всеки един български гражданин да избере дали парите му да се управляват от Здравната каса или от застрахователи. Тези, които не го направят, да си останат в НОЗК. По този начин ние ще осигурим плавен преход от монопол на касата към демонополизация“, коментира Костов.

Проф. Воденичаров коментира и идеята болниците да не са търговски дружества. "Трябва да имаме абсолютно диференциран подход. Винаги ще има болници, които ще са и търговски дружества. Този подход вероятно би работил единствено за университетските болници. При другите - почти всички съществуващи закони трябва да бъдат променени, за да престанат болниците да съществуват като търговски дружества. Лошото е не, че болниците са търговски дружества, лошото е, че те не функционират на пазарен принцип", каза той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*4qf

Само за протокола 18.04.2019 09:41:26

Болниците са търговски дружества, защото се регистрират по Търговския закон. Това го няма в никоя друга държава от ЕС. Няма го и в Холандия. Най добре на всички частни болници да бъдат прекратени договорите с НЗОК и да излязат и да функционират на желания огт тях пазарен принцип". Никои нормално мислещ човек няма да избере парите му за здраве да не се управляват от Здравната каса, а от някакви застрахователи, които да могат да фалират когато си намерят за добре.

Гост 18.04.2019 09:12:24

Доста често употребявате думата "ватник". Моля обяснете ми какво означава тази дума или какъв смисъл внасяте в това като ползвате като обращение.

Гост 17.04.2019 23:41:00

Не разбирам защо фъшлясолото Въоръжено крило троли едни и същи простотии под всяка статия. А бе, пич, като не ти изнася тук, никой не те задържа. Отскочи до UK, пък ако ти признаят дипломите и ти не блъскаш на ганьовски английски, работи! Ако пък не вдяваш на английски, или дипломите ти са менти, трай си, че може и да останеш бед договор и с НЗОК.

Гост 17.04.2019 09:55:57

Това последното т отговор на поста от 16.04 от 18:36.

Гост 17.04.2019 09:54:58

Ще си позволя да ди дам следния съвет: Щом си толкова отворен, не подписвай договор с Касата и си направи собствен ценоразпис. Договорите със НЗОК не са задължителни. Всеки общопрактикуващ лекар или частна болница може да работи без договор с НЗОК, като си направи собствен цени. Всички плюете Касата, ама тичат да подписват договори за клинични пътеки и прегледи. Иначе големи философи: в Холандия така, в Германия - иначе, в УК пък съвсем...

БЛС-Въоръжено Крило 17.04.2019 15:58:18

Мда ватник, ама ти все ще се вреш на безплатното и няма да ходиш при частно-практикуващи лекари. Защото така са ви научили комунягите -че това е нещо за което не трябва да се плаща. Ако имаше нормален пазар на здравните услуги много лекари биха били шута на договора си с Касата на Мутрите. Но знаят, че няма да имат посещения с такова общество от Ганьовци и Андрешковци правещи всичко възможно да не плащат и които ше стоят като прани гащи 3-4 часа ама да минат там къдфето няма да се плаща. А монополът на НЗОК не позволява и избор за лекаря с други фондове, затова и НЗОК си прави каквото иска подхвърляйки унизителни цени на труда на лекаря с тезата 'Ако щеш , както и плебсът си го повтаря презрително. Айде бЕгай у лево. Когато въвеждаме цени за всичко , което НЗОК не плаща пак се намира някой нешастник да пита 'не е ли безплатно' . Не другарки и другари ,всичко което не заплаща НЗОК (а много неща не заплаща) всичко ще бъде калкулирано и то така ,че да компенсира ниските цени на НЗОК за труда. Айде със здраве на всички червени скръндзи, коти искат с трици да ловят маймуни.

Гост 17.04.2019 16:29:40

Ще ходя където преценя - с направление или срещу заплащане - това е мой избор. А при нормален пазар, много лекари ще получават не по-големи, а по-ниски доходи!

999 17.04.2019 07:52:49

Това с конкуренцията е чудесно. С нея обаче, върви и неблагоприятната селекция на риска. Сега част от болниците избират кого да лекуват и кого не, според тежестта на заболяването. Какво ще стане и когато застрахователите започнат да правят такъв подбор? Що се отнася до идеалната Холандия, която всички сочат като пример - всички холандци, които са по-близо до границата с Германия ползват немската система.

АПАРТАМЕНТИ С ГАРАЖ 17.04.2019 16:17:57

Te го правят и сега бе! За щети от градушката ми заплатиха 800 лева, въпреки че поправянето им ми излезе 1600! Платих си като поп на майсторчето!

Гост 17.04.2019 00:33:01

В UK има държавно здравеопазване бе тъпак,чувал ли си за NHS? Във форумите всички сте големи, но след Калотина блаботите само на развален българи-английски

Гост 16.04.2019 16:17:55

Ха-ха, много ми е интересно, правителството на коя партия ще навре на електората втория и третия пакет? И какво ще стане, когато започнат да фалират застрахователи?

Гост 16.04.2019 18:23:16

Къде в Германия фалират здравни осигурители (застрахователи) бе другарки и другари. Или в UK или в Дания? Само се спомена за пазарен подход и се насра хте да не плащате пак а ?

Гост 17.04.2019 11:18:15

Тъпчо, в UK има държавно здравеопазване, казва се NHS.

Гост 17.04.2019 16:21:43

До Въоръженото крило: Ами ходи да работиш в UK, какво ти пречи?

БЛС-Въоръжено Крило 17.04.2019 16:05:20

Глупако червен, NHS плаща по 150 000 -280 000 паунда годишно на личния лекар. И ние искаме такова капиталистическо държавно здравеопазване, ама вие сте жалки нещастници управлявани от мутрокомунисти и не правите анализи върху сравнението в заплащането на лекар в България и лекар в UK. Изобщо не ни дреме дали е държавен или частен здравния осигурител , а колко плащате с вноски чрез фонда или кеш на медицинския изпълнител. Е сега плащате 30-40 пъти под това , което отделят в UK. Така ,че не е достатъчно да ми плещиш за държавния осигурител NHS след като не споменаваш ПОТРЕСАВАЩАТА РАЗЛИКА в заплащането.

гостенче 17.04.2019 09:10:50

никъде не фалират , защото има контрол под различни форми - тука контролът е 0 и всичко се източва , затова първо да се стартира контролът и тогава да се променя системата

Гост 16.04.2019 16:13:15

Пазарният принцип винаги има положителен ефект, само там където има реална конкуренция. Какъв пазар на медицински услуги може да има в Монтана, Годеч, Каспичан и т.н. Какъв пазар на акушерски грижи има в Карлово или Ямбол, където родилните отделения са реално пред закриване? Какъв "пазар", когато Касата лимитира приходите? Реален пазар в момента има само в 5-6 града, където има повече от една голяма болница. В останалите случаи е или монопол, или трябва да пропътуваш стотина километра до следващата болница. Сегашното положение устройва много хора: като се почне от местните дерибеи и се свърши с частните псевдоболници.

Гост 16.04.2019 18:36:16

Чиче , отделения пред закриване има точно защото няма пазарни цени на медицинските услуги, а наложени символични от управляващата каста. Не слагай коня зад каруцата. Разтреперихте се да не плащате най накрая реално а ? Колкото имаш пазар на нотариусите в малък град толкова ще имаш и за лекарите там. В малък град може и да има по-високи цени на здравните услуги защото професията е дефицитна ., но така ще има и желаещи да ходят да работят в малкия град . А виж ако червените бузлуджански зомбита се офлянквате няма да намерите лекар вече там . Още се е бавайте с лекарите и ще си гледате трагедията наживо в собствено реалити.

Гост 17.04.2019 10:26:35

Иди си направи частна болница в Годеч - там няма никаква конкуренция. Ще си пълен монополист с цени, по-високи от софийските.

Гост 17.04.2019 09:43:33

Съжалявам пич, няма как при средна заплата от 500 евро, здравната вноска да е 300 евро. Това са само мокри сънища на частниците (пардон, търговците в здравеопазването). А конкретно за теб - можеш да си сложиш цена от 200 лв на преглед и ще видиш каква опашка ще се "извие" пред кабинета ти.

Красимир 19.04.2019 18:15:02

Вие, откога не сте ходили при лекар на частен преглед? Явно не знаете, че цените са доста скочили, въпреки конкуренцията в големите градове. Моят преглед е специализиран и 200 лева не само се дават, но и хората чакат за час. Един преглед с при АГ специалист на частно, примерно с включен видеозон и вземане на цитонамаска вече излиза към 100 лева. Ако има и манипулации и рецепти - минава стотака. Глупави и невежи хора пишат в този форум, ватници наистина...ще се усетят, да си търсят познати лекари, ама късно.

Гост 17.04.2019 16:34:25

Границите са отворени, в Европа може да се работи с българска диплома. Какъв ви е проблема - отивайте в UK, Германия, Австрия и т.н. и работете за 150 - 200 000 евро годишно. Що седите тук и се пените по форумите? Или грозденцето е малко високо? Или може само да сричаме на немски/английски/френски?

Гост 17.04.2019 16:09:16

Тогава трябва да ти кажа една тъжна новина за теб и твоята кочина - няма никой да остане да работи тук като лекар и ще мрете масово като мухи ,дори без Спешна помощ. Краен срок на събитието -6-7 години И тогава ще намерите пари ,ама за турски ,сръбски и австрийски доктори. Нещастно тъпо племе.

Гост 16.04.2019 16:09:50

Държава в контрола , частници дават парите . Няма ли противоречие. Не е ли по - добре фондовете да си осигурят собствен контрол .

Гост 17.04.2019 10:31:23

Няма как лявата ръка да контролира дясната. Сега поне Касата ти дава право с направление да ходиш да се преглеждаш и лекуваш където искаш. При застрахователите няма да е така, щото и те работят за печалба. Ще сключват договори с болници, които им предлагат най-добрите условия. И ако имаш херния или инфаркт, ще ти кажат "за херния имаме договор с болница Х, а за инфаркт - с болница У", а пък ти - ако искаш. Освен това няма застраховател, който да ти покрива всичко и то на 100%.

БЛС-Въоръжено Крило 17.04.2019 16:21:44

Направление ти се издава не където ти искаш, а където лекарят прецени къде и дали изобщо трябва консултация с тесен специалист. А виж посткомунистическите кретени си мислят ,че това им 'се полага' -по стар комунистически обичай. Частният осигурител няма да е като неграмотниците в одържавената НЗОК -да не се интересува как се правят консултациите и дали има МЕДИЦИНСКИ МОТИВ да бъде извършена .Така ,че това ви е страх вас пролетарската тълпа , че ще ви отсвирят и всяка немотивирана консултация ще бъде заплащана от вас напълно справедливо след като не се основава на медицинска преценка а на желания и натиск над личния лекар да издаде направление. Ето един пример - няма никакъв мотив за едно дете да минава на ортопед за луксация на тазобедрената става , ако клиничното изследване на ставите не показва дисплазия или луксация. Но много родители настояват за такава консултация в разрез с медицинските стандарти защото в bg-mamma.com така писали ,че трябва да се направи. Ето ви излишните разходи,, които частния здравен осигурител/застраховател няма да позволи защото там на запад работят грамотни лекари контрольори на фонда , а не кияците на НЗОК на които не им дреме за подобни немотивирани разходи. Ама вас ви тресе просто фактът ,че плащания и контрол ще има и за вас, а не само за лекарите както е тук днес с държавния осигурител. Ами sorry- авантата свършва с 'полагаемите' неща

Гост 17.04.2019 16:27:37

Точно! И няма как да минават фиктивни прегледи и хоспитализации, и няма как операция за липом да минава като некротизиращ фасциит, и няма всяка втора бременна да е с пре-еклампсия, всяко трето новородено с дихателни проблеми или ниско тегло и т.н. и т.н. Тогава ще разбереш, както е контрол от застрахователя, когато поиска пълна разпечатка за направените разходи и ще трябва да му обясниш ред по ред какво и защо си направил!


Още новини
България с най-висок процент смъртност в ЕС
16.07.2019 10:02:56

България с най-висок процент смъртност в ЕС

5.1 милиона души са починали в Европейския съюз през 2016 година, като това е с 80 000 по-ма ...

Медици от Ямбол на протест
16.07.2019 09:29:05

Медици от Ямбол на протест

Лекари, специалисти по здравни грижи и санитари от ямболската болница излязоха на протест вчера, ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...