!
Неделя, 08 Септември 2024
17
юли
3
 

Тристранката разгледа промените в ТЕЛК

Вторник, 17 Юли 2018 | 16:40:48
3

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища“. Това заяви, цитиран от БГНЕС, ви

„Слагаме край на възможността с шипове в гърба и два избити зъба да се взима инвалидност. Ще пресечем и порочния феномен в цели села да има болни с епилепсия или със заболявания на горните дихателни пътища“. Това заяви, цитиран от БГНЕС, вицепремиерът Валери Симеонов след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), който обсъди промени в наредбата за медицинската експертиза и правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинска експертиза.

Целта на обсъжданите промени в наредбата за медицинската експертиза е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. В експертното решение, освен водещото заболяване или увреждане, ще се записват и всички налични. С други предлагани промени ще се даде възможност комисии ТЕЛК да се разкрият и в малки населени места, като се съкрати срокът за оценяване. Сред промените е и възможността ТЕЛК да може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега, посочва БНР.

С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със специалисти по отделните профили на заболяванията. Лекарите, упражняващи медицинска дейност, също ще могат да участват в комисиите. Премахва се изискването те да работят в комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове. Така директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти.

Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят сроковете за получаване на решенията.

Друга съществена промяна ще даде възможност произнасянето да е основно по документи и само при необходимост да се прави клиничен преглед и да се искат допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Ще се отмени и досегашен текст, че освидетелстване на лица могат да искат застрахователи и застраховани лица.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M4xv

Гост 18.07.2018 10:29:00

Ако епикризите бъдат достатъчни за ТЕЛК ,.............. при сегашната система на измислени диагнози , изследвания и резултати .

УТРЕШЕН "ИНВАЛИД" 18.07.2018 06:54:47

Куцо и сакато ще може под всякакви форми да работи в ТЕЛК, дори денонощно! Юруш на инвалидните пенсии!!! Във всяко село ще има ТЕЛК-ове, които само по фалшиви документи, ударно и скоростно ще произвеждат инвалиди. Тогава ще се види "Кон боб яде ли?". Залага се бомба, която ще помете социалните фондове, които и сега едва издържат. Симеонов, кой го допусна до властта, да се изживява като велик реформатор, да си пъха гагата в неща, които не разбира и да забърква каша след каша?

Гост 17.07.2018 16:51:51

"В експертното решение, освен водещото заболяване или увреждане, ще се записват и всички налични. " ????????? Кое е различното , че не разбирам нещо .


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...