Понеделник, 19 Август 2019
17
май
2
 

С над 2% са увеличени диагнозите в напреднал стадий на рак на гърдата

Петък, 17 Май 2019 | 13:45:26
2

Според Българския национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8% от всички злокачествени заболявания при тях. Около 67% от пациентите са диагностицирани в начален (първи и втори) стадий

Според Българския национален раков регистър от 2017 г. ракът на гърдата е на първо място по честота при жените и представлява 26,8% от всички злокачествени заболявания при тях. Около 67% от пациентите са диагностицирани в начален (първи и втори) стадий на заболяването, при 27.5% е в трети и четвърти стадий, а при останалите 5,1% стадият е неуточнен. Данните съобщи д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), по време на конференцията „Рак на гърдата от А до Я“, която се проведе днес.

Основна цел на форума бе да даде информация за най-новите постижения в скрининга, ранната диагностика и терапия, както и вижданията за още по-успешно интердисциплинарно сътрудничество.

По думите на д-р Балабанова се наблюдава малко над 2% увеличение на диагнозите в напреднал стадий спрямо 2013 г., като 1 от 6 жени още при поставянето на диагнозата вече имат метастази. „Благодарение на съвременното лечение обаче, 5-годишна преживяемост се наблюдава при близо 22% от пациентите с метастази“, каза още тя.

Данните сочат, че заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с напредване на възрастта (след 35 г). и достига своя пик при 65-69-годишните (214,2 на 100 000 жени). Според Европейската инициатива за рак на гърдата за жени на възраст между 50 и 69 г. е силно препоръчително да посещават ежегоден мамографски скрининг. При дами между 45 и 74 г. със среден риск от развитие на заболяването също се препоръчва преглед веднъж годишно.

Доц. д-р Надя Димитрова от Обединения изследователски център на Европейската комисия в Испра, Италия представи Инициативата на Европейската комисия за рак на гърдата за осигуряване на качествена грижа, която включва 17 нови препоръки как да бъдат планирани, организирани и изпълнявани програмите за ефективен скрининг. Те включват освен съвети към жените, за да бъдат по-добре информирани, също и насоки към институциите и здравните специалисти как да планират, организират и предоставят ефективни и достъпни услуги. Препоръките акцентират върху ефективността на националните програми за скрининг на населението и възможността, която осигуряват, за достъп на всички пациенти до медицински прегледи и грижи.

Специален гост на конференцията бе и Денис Хорган, изпълнителен директор на Европейския алианс за персонализирана медицина. Той заяви, че основна цел на форума е да се запознаем с предизвикателствата, нуждите и възможностите за осигуряване на ранна диагностика и навременно лечение на пациентите с рак на гърдата в България. „Здравните власти в България е добре да инвестират повече средства за ранен скрининг и повишаване на информираността на младите жени за рака на гърдата“, каза той.

На форума бяха обсъдени също възможностите за прецизирана диагностика и ролята им в избора на терапевтично поведение, видовете медикаментозно лечение: химиотерапия, таргетна, адювантна и неоадювантна терапия на рак на гърдата.

В края на събитието участниците приеха Консенсус за необходимите стъпки за подобряване на резултатите от ранна диагноза и лечение на рака на гърдата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lsm#

Мануела Тошева 18.05.2019 16:30:54

Не е нужно да се лъжем, че МЗ, или някой друг прави нещо! Единствено лекуващите лекари са на "окопите" с болните. Финансирането на "търговските дружества" е интересно за администрацията, за да им се плащат заплати, бонуси и привилегии... ЕК да опише живота на един болен, тормоза върху него, че системата няма пари да го лекува, че трябва да има спестявания извън осигуровките за да си купува лекарства, храна и дрехи, да плаща огромни суми за режийни за да оцелее и пр. За което "държавата" изобщо не се интересува, за нея болните са само "пушечно месо" от което да се печели!

Путко Мафани Южна Африка 17.05.2019 17:23:30

Какви са тези измислени герои с тези комерсиални мероприятия? Изследователски център на Евро комисия? Пълна измама. И Таушанчето за капак, да вземе и той някаква кинта.


Още новини
С до 10 000 лв. ще бъдат глобявани аптеките, извън системата за верификация на лекарствата
19.08.2019 17:10:10 Надежда Ненова

С до 10 000 лв. ще бъдат глобявани аптеките, извън системата за верификация на лекарствата

Аптеките, които са останали извън системата за верификация на лекарствата, ще бъдат наказвани с и ...

Забраняват на болниците да изискват или приемат доплащане
19.08.2019 16:12:38 Надежда Ненова

Забраняват на болниците да изискват или приемат доплащане

Забраняват на изпълнителите на медицинска помощ да изискват или приемат доплащане за оказваната и ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...