!
Неделя, 08 Септември 2024
24
юли
3
 

Сърдечносъдовите заболявания, онкологията и ХИВ са основните причини за смъртност през ХХI век

Вторник, 24 Юли 2018 | 15:45:32
3

Сърдечносъдовите заболявания, онкологията и ХИВ са основните причини за смъртността на населението през ХХI век, посочват експерти, цитирани от РИА Новости. Според тях проблемите в онкологията най-вероятно няма да се разрешат скоро, а ХИВ инфекцията мо

Сърдечносъдовите заболявания, онкологията и ХИВ са основните причини за смъртността на населението през ХХI век, посочват експерти, цитирани от РИА Новости. Според тях проблемите в онкологията най-вероятно няма да се разрешат скоро, а ХИВ инфекцията може да бъде преборена едва в края на столетието.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) ежегодно в света от незаразни заболявания умират 41 млн. души, което представлява 71% от всички смъртни случаи. Най-голям дял в смъртността се пада на сърдечносъдовите заболявания – 17,9 млн. души.

Основната причина за смъртността по думите на експертите са инфарктите и инсултите. Те посочват, че в много държави технологиите за лечение и профилактика на сърдечносъдовите заболявания са на много високо ниво и хората, преживели тези заболявания, могат да живеят достатъчно дълго, но това не се случва във всички държави и затова смъртността от инфаркти и инсулти остава много висока.

По данни на СЗО, ракът е втората от основните причини за смъртността в света. През 2015 г. от онкологични заболявания са починали 8,8 млн. души. Ракът става причина на практика за всяка шеста смърт в света.

Няколко са причините за това, че ракът е един от основните причинители на смърт, смятат експерти. От една страна, подобряването на диагностиката, а от друга – застаряването на населението, смята председателят на Руското дружество по клинична онкология проф. Сергей Тюляндин. „Защото ракът е болест на възрастните, а с увеличаването на продължителността на живота вероятността здрав човек да се разболее от злокачествено заболяване нараства“, посочва проф. Тюлядин.

Той отбелязва също така, че в развиващите се страни причините за увеличаване броя на онкоболните са свързани с промяната на начина на хранене, намаляването на активността и замърсяването на околната среда.

По думите на експерта, към момента е невъзможно да се реши напълно проблемът с рака, макар в близко бъдеще да са възможни локални победи.

„Ракът е отслабване на контрола на репаративните способности на нашето ДНК. Резултатът от това е, че нашият геном натрупва мутация и стартира злокачествен процес. Можем да се справим с възникването на тумора, да го излекуваме, но засега не сме се научили да поправяме генома. Това означава, че днес ние излекуваме човек от един тумор, а утре се появява друг, вдругиден – трети и т.н.“, пояснява Тюлядин.

Друг от основните проблеми за глобалното обществено здравеопазване според СЗО остава ХИВ: към днешна дата заболяването е отнело над 35 млн. човешки животи. В края на 2016 г. в света хората с ХИВ-инфекция са около 36,7 млн. души.

Навсякъде по света вече над 30 години се провеждат мащабни изследвания по създаването на средства за борба с ХИВ-инфекцията, отбелязва биологът проф. Едуард Карамов. „Можем да предположим, че към края на столетието наистина ще се справим с ХИВ и СПИН. Ключов компонент ще е създаването на ефективна ваксина срещу ХИВ. Ваксината трябва да защитава не по-малко от 70-80% от хората, за да е ефективна“, коментира проф. Карамов. Според него, подобни препарати ще бъдат създадени в близките 10-12 години. „Възможно е те вече да съществуват, просто още да не са проведени изпитванията, които ще докажат тяхната ефективност“, прогнозира той.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$z9s

Доктор 25.07.2018 09:09:06

Когато апострофираш професор, трябва да знаеш поне, че остатък се пише така.

Гост 25.07.2018 12:32:06

"....Това означава, че днес ние излекуваме човек от един тумор, а утре се появява друг, вдругиден – трети и т.н.“, пояснява Тюлядин.- за това "професорско" изказване какво ще кажеш?Дай някой линк за световно значимо постижение в онкологията дошло от този професор.

до проф. Карамов 25.07.2018 09:05:23

това се отнася само до остатаците от великия Съветски съюз


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...