!
Неделя, 08 Септември 2024
29
март
1
 

Създадоха първия български меланомен регистър

300 пациенти с рак на кожата в трети и четвърти стадий са описани в него с много високо качество на данните

Сряда, 29 Март 2023 | 10:48:53
1

„Вече имаме първият български електронен меланомен регистър, който е част и от Европейския меланомен регистър“. Това каза пред БНР д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за

„Вече имаме първият български електронен меланомен регистър, който е част и от Европейския меланомен регистър“. Това каза пред БНР д-р Ива Гаврилова, хирург онколог в Клиниката по дерматология към Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология.

„Регистърът е факт от година, но сега работим изключително ефективно. Страната ни беше присъединена към Европейския меланомен регистър, в който участват 15 европейски държави с много богат опит в лечението на меланом. Те регистрират успешно и анонимно пациенти в трети и четвърти стадий. Това е една подробна информация за диагностиката и лечението на тези пациенти, напълно анонимна и криптирана информация, която е електронно въведена в онлайн модул. Тя ни дава възможност да извличаме данни да правим сравнителни анализи и да се занимаваме с наука“, поясни още д-р Гаврилова.

По думите й приносът, когато разполагаме с една такава информация, е на първо място, че ние имаме „лице“ пред Европа като държава, в която пациентите с малигнен меланом се лекуват с всичко иновативно, с което разполага в цял свят онкологичната общност, и имаме съответните успехи. „Тези данни се включват в регистъра, само ако са достоверни и с високо качество. Тоест – те се проверяват. Дали при тези пациенти са взимани адекватни решения, дали са спазвани правилните диагностични алгоритми. Когато бъдат оценени като високоефективни, попадат в регистъра. Това означава, че оттук нататък пациентите ще участват в различни проекти, за които проекти на държава ни се гласува доверие. Това ще доведе като ползи за пациентите в бъдеще време за участие в клинични изпитвания – начинът различни препарати, които все още не се влезли в регистрация, но това предстои, да има пациентът достъп до тях. Тоест най-новото, което се задава на хоризонта, но би трябвало да изчакаме една-две-три години, докато влезе в регистрация, да може сега в реално време под формата на клинично проучване да стигне до пациента“, каза още д-р Гаврилова.

От март 2022 досега в проекта са включени 11 центъра от цялата страна. Регистратори са техните медицински онколози, които са от водещи болници, лекуващи меланом.

300 пациенти с рак на кожата в трети и четвърти стадий са описани в електронния регистър с много високо качество на данните. Те са били лекувани със системна лекарствена терапия от 2016 година досега. Възможно е и първичният тумор да е бил от 2009 година, а да е прогресирал след 2016 г. и пациентът да е влязъл в 3 и 4 ти стадий, уточни д-р Гаврилова.

За последните шест месеца страната ни участва в два проекта, представени на годишната среща на Американската на Европейската асоциация по медицинска онкология, съобщи още лекарката. „Аз съм главен координатор на Европейския меланомен регистър МеlaReg за България и секретар на Българската асоциация по дерматоонкология“, уточни тя.

По думите й работата по новия български регистър за меланома изисква много труд и усилия, защото данните се вписват ръчно.

„Колегите ни от европейската централа са удивени от усърдието ни, как за по- малко от година сме включили цялата тази информация, която се обновява за всеки пациент на всеки три месеца.

Според д-р Гаврилова информацията в този регистър е напълно нова, а данните от Националният раков регистър не могат да се ползват, защото дейността му е опорочена. „В него не се подават данни от 2014 г., особено от частни центрове, а данните за иновативните терапии са именно след 2014 година“, сподели тя.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F4db

1 29.03.2023 11:59:30

Браво Иве!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...