Вторник, 07 Април 2020
29
май
5
 

Съдът реши: МЗ и НЗОК дискриминират болните от сколиоза

Понеделник, 29 Май 2017 | 11:13:26
5

Софийският административен съд потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за наличие на дискриминация от МЗ и НЗОК спрямо болните от сколиоза в България. Така всички болни от сколиоза и с нужда от оперативна намеса и фиксация с ти

Софийският административен съд потвърди решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) за наличие на дискриминация от МЗ и НЗОК спрямо болните от сколиоза в България. Така всички болни от сколиоза и с нужда от оперативна намеса и фиксация с титаниеви импланти ще могат да имат достъп до тази здравна услуга.

КЗД установява, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на изискуеми медицински изделия във връзка с лечението на нуждаещите се от поставянето им пациенти с установена диагноза „сколиоза“, НЗОК е допуснала нарушение на чл. 10 и чл. 11 от Закона за защита от дискриминация.

„Съдът счита, че бездействието на НЗОК във връзка с приемането на специални мерки в полза на лица или групи лица в неравностойно положение, каквито нормативната уредба допуска да бъдат приети чрез включването на стойността на имплантите в списъка на медицински изделия, заплащани от НЗОК по горната методика, представлява нарушение на чл.10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация“, потвърждава установеното нарушение и САС.

В решението на САС от 22.05.2017 г. пише още:

„Фактически неравностойното положение на сезиралото комисията лице по отношение на здравословното му състояние не е спорно. Не е спорна и принадлежността му към групата на лицата, които страдат от тежки форми на гръбначни изкривявания (сколиоза), нуждаещи се от оперативна форма на лечение, а също така и че прогресивното развитие на тези заболявания налага адекватна и навременна оперативна намеса, която следва да предотврати животозастрашаващи състояния. Не е спорно и, че при тази установена диагноза оперативното лечение с използване на скъпо струващи медицински изделия (двусегментни спинални импланти и полисегментни импланти) е единствената форма на лечение и начин за овладяване на заболяването.

По делото не се спори и, че към датата на издаване на процесното решение на КЗД НЗОК покрива само стойността на дейностите, посочени в диагностично-лечебния алгоритъм на Клинична пътека № 205, но не заплаща стойността на скъпоструващите медицински изделия, вкл. поставените на жалбоподателя импланти. Към датата на решението тези медицински изделия не са били включени и в списъка с медицински изделия, които НЗОК заплаща извън стойността на клиничните пътеки по чл.45, ал.3 от Закона за здравното осигуряване, въпреки, че е допустимо включването им, предвид което и неоснователно е твърдението за липса на нормативно установено правомощие, което да дава право на НЗОК да предприеме съответните действия за осигуряване на необходимото лечение.

След като възможността за повлияване на здравето на диагностицираните със заболяване сколиоза е именно чрез извършването на оперативна намеса, включваща и скъпоструващите импланти, като без нея съществува риск от животозастрашаващи състояния, то тази грижа следва да бъде включена в достъпната медицинска помощ.

Според САС липсват аргументи от страна на НЗОК защо именно медицинските изделия за това заболяване не са включени в включени в списъка по чл. 45, ал. 3 от ЗЗО на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болничната медицинска помощ, и защо така определеният финансов недостиг засяга именно тях.

„На практика тази възможност е доказана и с издаденото впоследствие, след постановяване на оспореното решение на КЗД Решение № РД-НС-04-13 от 10.02.2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК, с което всъщност се изпълняват препоръките на КЗД и процесните импланти биват заплащани от касата“, пише още в решението.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7uNk

Нед 16.04.2019 11:45:38

Решение 5633 на ВАС от 15..04.2019 г. - Решението е окончателно и не подлежи на обжалване !!! Никога повече болните от сколиоза в България, няма да "просят" средства за това прескъпо лечение или да чакат края си в безизходица... Копирайте линка на решението към сайта на ВАС: ( или потърсете делото по номер и година в сайта им ) http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/be6dd222f21d913ac225815c003de7b4?OpenDocument Бъдете Здрави ! .. и си търсете правата, а бече може и да се базирате на това решение на ВАС !

Афнан 24.07.2017 16:46:54

Привет ,радвам се за това ,че съдът не е абдикирал както касата и МЗ поздравления и почитания Семейството на близък приятел е постигнато от това коварно заболяване ,с оглед на това че са объркани и стресирани ,покрусени за момченцето си и предстоящата операция -съответно и средствата изискващи се за нея .Моля Ви, за информация и пътя по който да вървим -който вие сте изминали ходейки по мъките. Оставям поща на която всеки който може да помогне www.abrashev_7805@abv.bg

Нед 30.05.2017 10:01:02

Радвам се, че Успях да ги осъдя, защото преди около 5 години бях унижен да прося пари за да мога да си заплатя тези скъпи импланти, които в случая бяха животоспасяващи, както е в многото случаи на болни от тежка сколиоза. Посвещавам тази победа на всички болни от това заболяване, както и на всеки, който тогава ми помогна, за да съм жив сега и можах да осъдя МЗ и НЗОК. Нека всеки болен от това заболяване и има нужда от фиксация с импланти, да знае, че имплантите вече се заплащат. Бъдете здрави !

Калоян Абрашев 24.07.2017 16:44:38

Здравей Нед. Радвам се че си успял да се оправиш и ти пожелавам здраве и щастие за напред. За съжаление миналата седмица на сина ми му откриха сколиоза и май е в 3-ти стадий и за операция. На 15 години е и не знам дали не е рано за интервенция, ходихме при Професор Станчев в Света Анна а другия месец ще ходим на второ мнение в Токуда. Бих искал ако не те затруднява да се чуем по телефона за да ми обясниш по подробно как са нещата с касата че не ги разбирам въобще, доколкото разбрах в Токуда имплантите достигат до 20 000 лв. Ще се радвам ако ми отделиш време за разговор. Предварително благодаря, номера ми е 0878632241. Всичко най добро.

Радо 03.08.2017 23:03:54

защо няма никаква информация в нета за това решение № РД-НС-04-13 от 10.02.2016 г. на Надзорния съвет на НЗОК. има го само в решението на съда.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Председателят на БЛС д-р Маджаров: Предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни
07.04.2020 09:58:24

Председателят на БЛС д-р Маджаров: Предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни

Последните месеци са пряко и несъмнено доказателство, че само с общи усилия и заедно може да прео ...

Борисов към медиците за Световния ден на здравето: Поклон пред Вашата човечност, сила и огромна отговорност
07.04.2020 09:10:46

Борисов към медиците за Световния ден на здравето: Поклон пред Вашата човечност, сила и огромна отговорност

„Благодаря на българските лекари и на всички български граждани за това, че в такива трудни ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...