!
Неделя, 08 Септември 2024
22
февр
 

Във Варна

Събират средства за обучение на сестри от детски градини на благотворителен базар

Вторник, 22 Февруари 2022 | 16:14:50


Благотворителен базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения, ще събира средства за провеждане на обучения на медицински специалисти, работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания

Благотворителен базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения, ще събира средства за провеждане на обучения на медицински специалисти, работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания, съобщиха от Асоциация „Хипофиза“, която е един от организаторите на проявата. Заедно с пациентската организация за тази кауза обединяват усилия и Асоциацията на студентите по дентална медицина и Асоциацията на студентите по фармация в морската ни столица с подкрепата на Студентския съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, както и BRITANICA - Чайка и Фермерския пазар в града.

От Асоциация „Хипофиза“ припомнят, че България е страна, в която детските ясли, градини и училища са добре обезпечени с медицински специалисти, а може би и сме с най-високия брой такива специалисти спрямо броя на децата. Тяхното присъствие там обаче според тях не е от полза поради две причини – неадекватната нормативна уредба и липсата на продължаващо обучение както за оказване на спешна помощ, така и за грижа за деца с хронични заболявания.

„През януари 2017 г. влезе в сила промяна на Закона за здравето, според която медицинските лица в градините и училищата следва да подпомагат лечението на децата с хронични заболявания по предписание на лекуващия лекар. До момента обаче не е променена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, в която да е разписано как точно да става това. Няма промяна, която да задължава това да правят и сестрите, работещи в детските ясли. Често се налага след поставянето на диагнозата един от родителите да напуска работа, за да може да е на разположение – да поставя инсулин или да дава други лекарства“, казват от пациентската организация.

Обучението и поддържането на квалификацията на медицинските сестри от детските заведения, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), просто не се случва, а в малките общини ситуацията е отчайваща, допълват оттам, но посочват, че има и добри примери.

Във Варна например общината вече трета година осигурява средства и финансира обучението по грижи за деца с диабет и редки ендокринни болести.

Асоциация „Хипофиза“, съвместно с други родителски и пациентски организации, успява да създаде сайта www.zdravideca.com, на който се публикува полезна информация за грижа за деца с хронични заболявания в детските и учебните заведения. Предстои провеждането на онлайн обучения от водещи педиатри през идната година, за осъществяването на които се търси финансова подкрепа.

По случай един от най-българските празници - Баба Марта, пациентската организация, студентите от МУ – Варна и другите инициатори на пролетния базар канят всички да подкрепят тази благородна кауза и да го посетят в неделя, 27.02., от 11:00 до 16:00 ч. на Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ).

 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FU2e


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...