Сряда, 08 Април 2020
05
юли
4
 

Д-р Галинка Павлова:

Сумите, които НЗОК отделя за лекарства, вече надхвърлят средствата за болнично лечение

Трябва да се върви в посока промяна на правилата за отчетност на Надзора, смята зам.-председателят на БЛС

Сряда, 05 Юли 2017 | 16:08:06
4

„Има процедура, в рамките на един месец парламентът трябва да избере и да гласува доверие на нов управител на НЗОК. Всяка парламентарно представена партия ще излъчи своя кандидат и парламентът ще избере този, който трябва да оглави Касата. Но виж

„Има процедура, в рамките на един месец парламентът трябва да избере и да гласува доверие на нов управител на НЗОК. Всяка парламентарно представена партия ще излъчи своя кандидат и парламентът ще избере този, който трябва да оглави Касата. Но вижте какво противоречие има - управителят се избира от НС и той е отговорен пред народните избраници, а в същото време Надзора на Касата не се избира от НС. Там се определят квоти на работодатели, на пациенти, на синдикати, държавна квота, които всъщност нямат ангажимент да се отчитат пред никого.“ Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея законодателят трябва да върви категорично в посока промяна на правилата за отчетност на надзора на НЗОК. „Новият управител на НЗОК освен, че трябва да е експерт като лекар, трябва да е и добре административно подготвен, да познава нормативните документи и правилата, по които работи Здравната каса, по които се управляват парите на данъкоплатците“, каза още д-р Павлова.

Та коментира отказа на БЛС да подпише анекса към НРД 2017, който беше предложен от НЗОК. „Категорично отказахме да подпише анекса, тъй като имаше ограничение на дейностите по приложение 1 – като раждания, като интензивни грижи, като хемодиализа, които не биха могли да бъдат коригирани. БЛС обаче е за контрола на онколекарствата, на ръста, който се получава, но трябва да се приложи работещ механизъм. Към момента не сме видели добро предложение на Касата за това“, поясни д-р Павлова.

Зам.-председателят на БЛС беше категорична отново, че основния проблем на здравната система е недофинансирането. „Парите, които се отпускат от бюджета са недостатъчни, за да се гарантира европейско качество на дейността. Дават се пари, но те не са достатъчни, за да няма лимити, за да може пациентът, когато има казус, когато има заболяване, да отиде в лечебното заведение и да получи решение на проблема. Навсякъде по света доплащането е  25-30, максимум до 40%. Световната банка казва, че ние сме на първо място – хората доплащат над 50% за лечението си“, каза тя.

По думите й и тази година бюджетът за здраве не е съобразен с реалните потребности за лечение. „Постигнахме договореност част от парите в резерва да бъдат прехвърлени към болничната помощ, за да се постигне един по-голям средномесечен бюджет, за да може да се гарантира лечението на пациентите в болниците. Навсякъде по света има тежест медицината в извънболничната помощ, за да не се налага да се провежда скъпото лечение в болнична помощ“, каза д-р Павлова и допълни, че сумите, които НЗОК отделя за лекарства, вече са изравнени и дори надхвърлят средствата за медицински дейности и за болнично лечение. Този модел на здравно-осигуряване е изчерпан. Ние сме направили своето предложение пред здравния министър.

Д-р Павлова коментира и поредния случай на насилие над лекар – нападението над д-р Албена Гагова в „Шейново“, извършено от баща на новородено. „Посегателството, насилието, агресията към медиците стана ежедневие и като че ли цялото общество вече не се изненадва от това. Започна да го приема като нещо обикновено, което само се вписва в хрониките на медиите и нищо не се променя. Независимо от неговите мотиви за това деяние той посяга на човека, който му е помогнал, забравяйки собствената си болка“, каза тя.

Според нея загубата на доверие е основата, върху която се разрази тази агресия към българските медици. „Цялото общество сме виновни за това. Голяма част от хората не уважават родители си, учителите, полицаите. Лекарите много често си задават въпроса – как да се погрижа за твоя живот, като трябва да пазя моя?“, каза още д-р Павлова.

„Казани бяха много тежки думи срещу лекарите от трибуната на Народното събрание. Нищо, че се доказа, че са безпочвени, думите бяха запомнени. Това остава в хората, загнезди се съмнението“, допълни тя.

По думите й напускането на лекари на България през Терминал 2 е техният мълчалив протест. „Това обаче не е начина. Този случай ще катализира нашите действия и виждате, че има една лавинообразност на протестите. Символичните ни протести са едва началото. Ние сме в ход на подготовка на една национална кампания да покажем лекаря в друга светлина, да кажем „Не на насилието“.  Тази кампания няма да е за ден-два, а по-дълга“, каза д-р Павлова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A7se

един 06.07.2017 21:58:40

голяма мъка да се напъваш да говориш неща,които не разбираш.....трагично, тази организация е инкубатор за незнаещи,неможещи и нагли приказливци.................................направо ми се гади вече!!!!!

spin doctor 06.07.2017 21:21:30

Тези прословути лекарства д-р Комитов и Надзорният съвет на НЗОК ли ги предписват или членовете на съюза, в чието ръководство е д-р Павлова?

UK doctor 08.07.2017 14:03:06

Те не ги предписват, но разрешават тяхното заплашване без оценка на цена / полза.

Гост 06.07.2017 23:09:50

Галинке, знваем че не можеш, стига си се развявала по медиите. Всички знаем за тоалетите ти , но освен това трябва да имаш и АКЪЛ бе жена.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
12 нови случая на COVID-19 има за деня, един е починал
07.04.2020 18:29:10

12 нови случая на COVID-19 има за деня, един е починал

577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от ...

Д-р Иван Маджаров: Няма нито един доклад за затруднения за доставка на лекарства
07.04.2020 17:47:32 Надежда Ненова

Д-р Иван Маджаров: Няма нито един доклад за затруднения за доставка на лекарства

Няма нито един доклад към ИАЛ за затруднения в логистиката за лекарствата. Затрудненията в произв ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...