Вторник, 16 Юли 2019
15
апр
2
 

Студентите – лекарски асистенти: Като бъдещи професионалисти в системата на здравеопазване заявяваме, че не желаем да членуваме във БАПЗГ

Понеделник, 15 Април 2019 | 09:30:35
2

Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА) също са против членуването на организацията им в Българската асоциация на професионалистите  по здравни грижи. Това става ясно от отворено писмо, изпратено до съсловната асоциа

Българската асоциация на студентите – лекарски асистенти (БАСЛА) също са против членуването на организацията им в Българската асоциация на професионалистите  по здравни грижи. Това става ясно от отворено писмо, изпратено до съсловната асоциация на професионалистите по здравни грижи и до  медиите.

В него те изреждат следните причини, които  водят до това решение:

1, БАСЛА не припознава бъдещите си колеги Лекарски асистенти в асоциацията (БАПЗГ), като представляваща и защитаваща правата и интересите на Лекарските асистенти в Р. България.

2 БАСЛА не намира причини лекарските асистенти да членуват в чужда, за нашата професия асоциация (БАПЗГ)

3. НИЕ студентите ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ настояваме ЗА предоставяне на законодателна възможност за членуване на професионалистите лекарски асистенти, съвместно с практикуващите фелдшери, в самостоятелна професионално-съсловна организация, за което сме сезирали институциите в Р. България , защото така е справедливо, наш личен избор и демократично право на свободна воля!

4. БАСЛА ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО Ви заявява, че НЕ ЖЕЛАЕМ и се ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ на принудителното ни членство, като бъдещи асоциирани специалисти, в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) съгласно Закона за професионално-съсловните организации. Ние - студентите лекарски асистенти се отнасяме с уважаваме към всяка медицинска професия, но считаме за нелогично професионалните ни интереси да се представляват пред държавните институции от БАПЗГ не познаващо спецификата на нашата професионална дейност. Факт е, че до настоящия момент БАПЗГ не сезира МЗ за необходимостта от нормативно регламентиране на професионалната дейност на лекарските асистенти !

Вие не сте сезирали институциите и предложили актуализирането , дори с дописване на професията Лекарски асистент след професия „Фелдшер“, в Наредба №1 на МЗ от 08.02.2011 г., регламентираща професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравни асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно. Обстоятелството е основание за работодателите на различни лечебни и здравни заведения да не назначават на работа лекарски асистенти поради невъзможност от изготвяне на длъжностните им характеристики.

5. Ние следим от близо в последно време вашите действия спрямо собствените ви членове и не харесваме вашия стил на поведение и управление както и отношението към практикуващите мед. специалисти. Като бъдещи професионалисти в системата на здравеопазване трябва да ви заявим още веднъж НЕ ЖЕЛАЕМ да членуваме във БАПЗГ, а в наша собствена съсловна саморегулиращ се съюз на лекарските асистенти / фелдшери по примера на БЛС, БЗС, БФС, Съюз на зъботехниците , Съюз на помощник фармацевтите за да има равнопоставеност между съсловията.

6. Лекарски асистент е регулирана и регламентирана от държавата професия. Смятаме, че е редно и законова право на всяка такава професия да се саморегулира, чрез собствено представителство, а не под общата шапка БАПЗГ. Считаме, че няма как една професия да има компетенциите на друга. Не може и няма право БАПЗГ да представлява еднолично толкова много и различни професии, които са принудително „обединени“.

И не на последно място искаме да заявим, че професия „Професионалисти по здравни грижи“ НЯМА, а направление в обучението!Коментари по темата

Правила на форума за коментари
scMY

ЛА 15.04.2019 15:31:02

БСЛА не е в структурата на БАПЗГ защото е студентка ! БСЛА настоява завършилите Лекарски асистенти да не членуват в БАПЗГ ! ОПРАВЕТЕ СИ СТАТИЯТА !!!

Брег 15.04.2019 17:44:46

Статията е корегирана вече


Още новини
Медици от Ямбол на протест
16.07.2019 09:29:05

Медици от Ямбол на протест

Лекари, специалисти по здравни грижи и санитари от ямболската болница излязоха на протест вчера, ...

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита
16.07.2019 08:58:38

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита

Предложението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нов здравнооисгурителен модел, ко ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...