!
Неделя, 08 Септември 2024
29
дек
 

Студентите на МУ-Пловдив правят сложни операции без риск за пациента

Събота, 29 Декември 2018 | 10:03:08


„Възприехме мисията да създадем група от  медицински специалисти с интереси в областта на симулационното обучение като се оформи малка, но посветена общност от колеги, отправили взор към бъдещето на медицинското образование – смяна на

„Възприехме мисията да създадем група от  медицински специалисти с интереси в областта на симулационното обучение като се оформи малка, но посветена общност от колеги, отправили взор към бъдещето на медицинското образование – смяна на досегашната парадигма за обучение на бъдещите лекари при леглото на болния с нова, акцентираща на изключително добрата практическа подготовка, без да е компрометирана сигурността на пациентите”.

Това каза директорът на първия по рода си у нас Медицинския Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ) на МУ–Пловдив проф. д-р Благой Маринов по повод Националната конференция по симулационно обучение в медицината, която се проведе на територията на университета, съобщиха от учебното заведение.

Средствата за обучението се простират от таск-тренажори, с които се овладяват ежедневни процедури и манипулации, до невероятно реалистични кибернетични манекени, използвани за трениране на клиничното мислене и развиващи способностите за вземане на решения.  Венецът на МСТЦ са най-модерните симулатори за виртуална реалност в областта на лапароскопската хирургия, ендоскопията, артроскопията и инвазивната кардиология.

„Медицинския Симулационен Тренировъчен Център на МУ–Пловдив се разви изключително успешно през последната година. В момента имаме най-ниската възможна латентност на придобиване на нови симулатори и технологии в България, т.е. от появата им на световния пазар до въвеждането им в експлоатация в МСТЦ, има по-малко от година. Можем да се похвалим, както с придобиването на нови симулатори, така и с интензивно развитие на курикулумите и технологиите, интегриращи отделните елементи на тренировъчния процес.  Безспорно най-впечатляващите придобивки са Виртуалната операционна зала (Virtual OR™), която е значимо надграждане на лапароскопските симулатори”, заяви още проф. Благой Маринов.

Той припомни, че през изминалата година е придобита цялостна система за обучение по ултразвукова диагностика, включваща възможности за ехография на вътрешни органи, сърце включително трансезофагеално изследване, торакс и шия. С помощта на няколко приставки е възможно мониториране на бременността във всички триместри, в това число  проследяване на невроанатомия на плода.  Интерес представлява и модула FAST, с който могат да се обучават хирурзи за фокусирана оценка на пациенти с травми и вътрешни кръвоизливи. Всички симулатори на МСТЦ бяха свързани в единна облачна система, която съдържа данните на всички обучаващи се и следи индивидуалния им прогрес. С новопридобития софтуер PRS Studio кардиолози, неврохирурзи и съдови хирурзи имат възможността да създадат тренировъчен модел на реален пациент, като „упражнят“ интервенцията предварително.

В МСТЦ на МУ–Пловдив се обучават както студенти, така и специализанти и млади лекари, желаещи да разширят процедурната си компетентност. Част от медицинските специалности, изучавани в III-VI курс  вече са включили симулацията в задължителната си програма, като нивото на удовлетвореност сред студентите е сред най-високите.

„Сред предимствата на симулационното обучение трябва да се изтъкнат изключителната практическа насоченост, обучението в малки групи и възможността за практикуването на сложни манипулации в среда без риск за пациента”, твърди още проф. Маринов.

МУ–Пловдив е посветен на имплементиране на най-високите стандарти в медицинското образование и затова създава възможности за допълнително обучение по високоспециализирани дейности на студенти от последните курсове. Налице са реални предпоставки за провеждане на студентски инициативи на университетско и национално ниво – конференции и уъркшопове на Студентски съвет и Асоциацията на студентите медици. Активността на чуждестранните студенти също е значителна – не случайно най-много отбори за състезанието по решаване на клинични задачи по системата BodyInteract бяха излъчени от техните представители. Последното беше проведено в рамките на Националната конференция по симулационно обучение в медицината, като се превърна в нейно централно събитие и затвърди увереността, че това е насоката, в която трябва да се движим, подчерта още проф. Благой Маринов.

През 2019 г. той има намерение да разшири дейността на Медицинския Симулационен Тренировъчен Център на МУ – Пловдив, като предостави още повече симулационни курсове и обучения. Вече е факт първото издание на специална книжка с всички предлагани обучения. Тя се разпространява по линия на Отдел следдипломно обучение на МУ–Пловдив и е налична и на сайта на МСТЦ (https://medsim.mu-plovdiv.bg).

„Интересна нова инициатива ще бъде предлагането на т.нар. хибридни обучения, в които да бъдат ангажирани цели екипи по специалности, също така обсъждаме възможността за имплементирането на цели клинични сюжети, които да започват на таск-тренажорите, да преминават през манекените и да завършват на симулаторите за виртуална реалност.  Ще работим и за по-тясната интеграция на симулационното обучение в националните програми за специализация, както и с научните дружества по отделните специалности за организиране на съвместни събития”, съобщи директорът на МСТЦ проф. д-р Благой Маринов.

Програмата на конференцията беше наситена с лекции на водещи специалисти от страната и чужбина и представители на индустрията за производство на симулационни технологии.

Сред лекторите бяха проф. Росен Димов и доц. Николай Белев – водещи лапароскопски хирурзи и инструктори в МСТЦ, проф. Евангелос Георгиу – председател на международния комитет на American Colelge of Surgeons/Acredited Education Institutes, проф. Спирос Стергиопулос – национален директор на програмата Advanced Trauma Life Support (ATLS) за Гърция, изпълнителните директори на 3D Systems, BodyInteract и Gaumard Scientific.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sep8


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...