Вторник, 22 Януари 2019
23
март
 

Странен случай на 36-годишен мъж разследва прокуратурата

Четвъртък, 23 Март 2017 | 15:08:25 Надежда Ненова


Странен случай на 36-годишен мъж, минал през „Пирогов“ и V-та градска болница в София и намерен

Странен случай на 36-годишен мъж, минал през „Пирогов“ и V-та градска болница в София и намерен на отбивка от третокласен път между селата Пожарево и Росоман, разследва РПУ Сливница под ръководството на Районната прокуратура в града. „Образувано е производството срещу неизвестен извършител на 20 март за това, че на същата дата е изложил лице, лишено от възможността да се самозапазва поради болест и безпомощност, по начин, поставящ живота му в опасност“, се казва в прессъобщението на прокуратурата.

От там описват случая така:

„Пострадалият Д.С. (на 36 години) се явил в V-та градска МБАЛ-София с гнойни рани по ръцете, където потърсил медицинска помощ от съдов хирург. Поради липса на такъв специалист, пациентът бил насочен към друго болнично заведение, където следвало да бъде откаран с линейка. Около 11 ч., вместо да бъде транспортиран в друга болница, пострадалият бил изоставен на отбивка от третокласен път между селата Пожарево и Росоман. Водач на случайно преминаващ автомобил забелязал лицето и съобщил на телефон 112, след което Д.С. бил откаран до УМБАЛ „Н. И. Пирогов“ – София. Въпреки оказаната медицинска помощ, състоянието на мъжа продължава да бъде критично.“

В хода на разследването са повдигнати обвинения на двама служители на V-та градска болница за престъпление, извършено от тях в съучастие.

„Разполагам само с предварителна информация, тъй като все още се води разследване. Това е пациент, който е бил в „Пирогов“. Там колегите са го приели и са му казали, че е за ампутация на долен крайник. Той обаче е отказал да изрази писмено съгласие и напуска „Пирогов“. Предполагам, че колегите от „Пирогов“ са го десхопитализирали, защо така се процедира след отказ, тъй като е нямало какво повече да се направи. След това идва в V-та градска да търси второ мнение от съдов хирург. Обяснява му се, че нямаме съдов хирург и му се казва къде може да намери такъв за второ мнение. Той обаче отказва и иска от социалния работник в болницата, който е отишъл при него, да извика полиция. Искал да ги излъже, че е направил престъпление, да го арестуват и те да му решават проблема. Разбира се, социалният работник му отказва, той излиза от болницата и започва да се държи провокативно. Част от провокативните му действия са били да легне пред централния вход и да си яде геврек, което принуждава охраната да звънне на кварталния, който пък също отказва да извика патрулка. Тогава викат отново социалния работник на болницата“, разказа пред Zdrave.net изпълнителният директор на V-та градска болница д-р Борил Петров.

„Охраната звъни на 112 и искат връзка с ІІ-ро РПУ, но от 112 ги прехвърлят към Спешна помощ. Бърза помощ отговарят, че в момента нямат кола и тогава социалният работник предлага, ако е съгласен, за наша сметка да бъде транспортиран до болницата в Бухово, която е за долекуване и там да вземе решение дали ще иска второ мнение от съдов хирург или ще се съгласи на ампутация. Той първоначално се съгласява, но по пътя си променя мнението. Отказва да бъде заведен в Бухово и е помолил някъде да бъде оставен. Не мога да повярвам обаче, че е оставен там, където е бил намерен. Предполагам, че до там е отишъл сам. Гражданин го е видял и се обадил на 112 и пак са го закарали в „Пирогов“, каза още д-р Петров.  

„В сигнала, подаден на 112, е съобщено за мъж, който лежи на пътя с превързани два крака и ръка. Наша линейка е била на адрес в село Пожарево, при възрастен човек. Успяла е да стигне за шест минути до мъжа. По-късно лекарката сподели, че става въпрос за млад човек с много тежка гангрена на крак. Той обаче е бил контактен и дори е споделил, че е оставен там, на пътя, от линейката и дори си е записал номера й“, разказа от своя страна пред Zdrave.net Катя Сунгарска от пресцентъра на ЦСМП-София.

Изпълнителният директор на V-та градска болница д-р Борил Петров пък категорично заяви, че мъжът по никакъв начин не е желаел да постъпи в V-та градска болница и не му е отказвана хоспитализация. „Пациентът е бездомник и наркозависим, но ние постоянно работим с такъв контингент, това си е социална политика на Столична община. Повечето бездомници от рани и лоша хигиена правят гангрени и некрози и стигат до ампутиране на крайници. Той е бил категоричен, че иска второ мнение от съдов хирург и когато разбира, че няма, се отказва и започва да се държи провокативно“, поясни д-р Борил Петров. 

„Това е информация по предварителни данни, прави се проверка от Столична община, прави се и вътрешна проверка. Проверяваме думите и на охраната, и на социалния работник. Искаме всичко в писмен вид, комисия да разгледа всичките показания, ако се налага после ще се допълват. И съдействаме на следствените органи“, допълни д-р Петров.

Към момента пациентът е в „Пирогов“, но оттам отказаха да дадат каквато и да било информация за състоянието му заради разследването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nEUu


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...