Вторник, 19 Февруари 2019
12
май
 

Стотици медсестри протестираха в деня на професионалния си празник

В протеста взеха участие и акушерки, лаборанти и други професионалисти по здравни грижи

Събота, 12 Май 2018 | 14:07:55
17

Професионалисти по здравни грижи протестираха днес пред Министерския съвет. В деня на професионалния празник на медицинските сестри те настояват за достойно заплащане. Протестиращите бяха облечени в бели престилки и носеха плакати с надписи &bd

Професионалисти по здравни грижи протестираха днес пред Министерския съвет. В деня на професионалния празник на медицинските сестри те настояват за достойно заплащане.

Протестиращите бяха облечени в бели престилки и носеха плакати с надписи „Няма качествени здравни грижи без професионалисти”, „Здравните грижи СЕГА”, „Достойно място за работещите в здравеопазването”, „Искаме регламент за базовото образование по здравни грижи” и други. Те носеха символични самолетни билети с надпис „Тръгвам си” и скандираха: „Не можете без нас”.

На протеста бе приета и декларация, с която поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.

Медиците обявиха, че не приемат пренебрежителното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Стана ясно, че в първия работен ден декларацията ще бъде внесена във всички институции, които имат отношение към нея.

„Нощен труд, работа в почивни дни - на месец 650-700 лева. Според нас заплащанията са абсолютно мизерни и не оправдават работата”, каза участничка в протеста, цитирана от БНР.

Друга от участничките пък коментира пред БНТ: „Ние сме от провинцията и предполагам, че нашите заплати са много по-ниски отколкото тук в София. Искаме да станат еднакви както тук, така и в цяла България. Работя в Белодробната болница в Русе и на второ място работя. Много е трудно, но няма как”.

„Липсват около 30 000 медицински сестри. Съгласно Европейския доклад, съгласно професионалния регистър на БАПЗГ, в момента българската здравна система разполага с по-малко от половината от критично необходимия брой медицински специалисти”, отбеляза от своя страна председателката на асоциацията Милка Василева.

Председателят на столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев пък подкрепи на място проотеста на медицинските сестри. 

Снимки: bTVКоментари по темата

Правила на форума за коментари
pb#g

СИМП 13.05.2018 14:06:52

Като натисне доходите в ИБП киро тефтера ще въведем доплащане.И киро ще ни хване за долуподписания.

компетентен 13.05.2018 11:41:36

Понеже увеличение на здравната вноска не се предвижда , ВЕРОЯТНО т.нар. министър и правителство ще ПРЕПОРЪЧАТ определен процент от фондовете раб. заплата да са за сестрите . Как това ще проработи при положение че една трета от болниците са частни , а другите изнемогват от липса на лекари , с изключение на софийските и в още няколко големи града , е под въпрос . Друга МЯРКА , която предвиждам е , че МИНИСТЪРЪТ ще натисне доходите на лекарите в доболничната помощ . Понеже заработват много повече при по-малко стрес , редица специалности - ПЕДИАТРИЯ , ИНТЕРНА , НЕВРОЛОГИЯ имат остър недостик от кадри в болниците . ВЕРОЯТНО при следващия НРД ще поефтинеят направленията за тях , ще има лимити и пр. Болничните хрирургически специалноти са друго - в частните болници - високи заплати , в държавните - корупционни надежди и практики .-

Гост 13.05.2018 10:08:42

То правителството така ще ги подкрепи, че не ти е работа.

Dark Elf 13.05.2018 08:51:26

Не се вижда никъде да негодуват срещу болнично ръководство ! Това означава , че ако се източва болница , те стават застъпници на тъмни интереси . Цялото общество трябва да се възмути . В този случай не заслужават подкрепата на правителството ! Не оправдавам и министъра , трябва да изкара "кирливите ризи " на много ЛЗ . Дано този път го направи и под натиска на сестрите .

Жестоката истина 13.05.2018 07:45:35

Сестричките са свикнали да ги онождат по всяко време..... Ама този път ги изклатиха здраво. Браво на Милка ....знае как се правят тези неща. Поета го е казал отдавна ...: Не народ а говеда ! Само че този път бе не Кравата Милка , ....а Краварката Милка.......

Гост 12.05.2018 20:56:50

Отговорът на министъра е уникален. В смисъл, здравната каса плаща достатъчно на лечебните заведения, но вътре в тях тези пари се разпределят неправилно (повечето отиват за лекарите) и за това, видите ли, възнагражденията на сестрите са ниски. Само, че сестрите едва ли ядат доматите с колчетата и не виждат, че медицинските дейности се заплащат в пъти по-оскъдно от реалните разходи за тях и няма как парите за заплати да се увеличат с "разпределение". Тоа министер съвсем ни взема за канарчета...

Гост 13.05.2018 08:32:00

Щом финансиста казва , значи е така - а какво виждат сестрите.......................

истината 12.05.2018 19:36:29

Дано тези мед. сестри разберат, че са употребени в пореднaта фалшивa PR акция на казионната БАПЗГ и баба им Милка. Целта е да се изпусне малко пара от свирката, "анестезира" съсловието и отчете дейност, а после всичко да си продължи постарому с цел запазване на статуквото и благинките за ръководството на асоциацията. Едни и същи циркови изпълнения, в които от години участва и ръководството на БЛС по същите гореизброени причини. Безспорен факт е, че цялата система на здравеопазването се крепи в момента на мед. сестри - пенсионерки или такива в предпенсионна възраст и един техен ЕФЕКТИВЕН ПРОТЕСТ ще срути фалшивата система за по-малко от 24 часа. А истината е жестока и тя е, че НЯМА КОЙ ДА ЗАМЕНИ сегашното поколение медицински специалисти и само от тях зависи дали ще се преборят за достойни и заслужени заплати и пенсии или ще продължат да живуркат мизерно до пълния крах на системата.

12.05.2018 18:39:16

Съдружникът на Маджо, Пашата и другите от проклетата СИКАДЖИЙСКА БАНДА!

СУДЖУЦИТЕ 12.05.2018 18:34:48

Премиерът Бойко Борисов: Близо 5 млрд лева отделя държавата за здравеопазване и не може всеки да НИ ПРОТЕСТИРА ПОД ПРОЗОРЦИТЕ така ще счупим държавата накрая.

СУДЖУЦИТЕ 12.05.2018 18:34:11

Премиерът Бойко Борисов: Близо 5 млрд лева отделя държавата за здравеопазване и не може вдеки да НИ ПРОТЕСТИРА ПОД ПРОЗОРЦИТЕ така ще счупим държавата накрая.

Отговорът на ДС (SIC) 12.05.2018 18:32:41

http://www.focus-news.net/news/2018/05/12/2520973/premierat-boyko-borisov-blizo-5-mlrd-lv-otdelya-darzhavata-za-zdraveopazvane-i-ne-mozhe-vseki-da-ni-protestira-pod-prozortsite-taka-shte-schupim-darzhavata-nakraya.html

Гост 12.05.2018 17:22:19

Оказа се че топки имат сестрите а не лекарите.

Неочакван гост 12.05.2018 15:40:20

За жалост,с шествия,лентички и знамена в Тикволандия не можеш да трогнеш никой. Ефективна стачка трябва. И честит професионален празник, момичета!

? 12.05.2018 15:40:01

"Всички акушерки от Националната университетска болница в Исландия са напуснали, съобщи местното издание „Тhe Reykjavik grapevine”. Колективната оставка на 95 акушерки е в знак на несъгласие с условията на работа и заплащането в лечебното заведение. Акушерките са взели решение да напуснат, след като два месеца са работили без договор с Националната здравна каса на Исландия. Проектодоговорът е изпратен на исланския здравен министър още преди Великден, но до момента все още не е одобрен. Текущата заплата на този тип кадри възлиза на 43,50 долара на час, но тъй като за тях е много трудно да работят на пълен работен ден, те настояват за увеличение на възнагражденията с 13,8%." ЗНАЧИ, В ИСЛАНДИЯ АКУШЕРКИТЕ ПОЛУЧАВАТ 43,50 $/час и масово напускат, а в държавата на SICаджийските ДС-МУТРИ КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО?

Компетентен 12.05.2018 14:52:00

Чух по новините изказването на министъра - доходите на сестрите зависели от начина на разпраделение в болниците и министърът нямал нищо общо с това . Можеше спокойно да каже и че понеже лекарите взимат повече , за сестрите не остава ... Изобщо - касата плаща добри пари - оттам нататък да се оправят изпълнителите . Това е тезата на министъра . Очевидно се е спазарил с партийния си бос , че ще прави здравеопазване с 8 % здравна вноска . Срам .

Гост 12.05.2018 17:25:34

Следваща стъпка - ефективна предупредителна 5 дневна стачка, по гръцка рецепта.. От друго комунягите не разбират!


Още новини
Д-р Бойко Пенков за агресията срещу медици: Това не се търпи
19.02.2019 17:15:37 Надежда Ненова

Д-р Бойко Пенков за агресията срещу медици: Това не се търпи

„Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси, да ти помогне и да облекчи ст ...

Над 1,6 млн. лв. намерили у двама лекари във Варна
19.02.2019 16:30:03

Над 1,6 млн. лв. намерили у двама лекари във Варна

Шестима души са основата на организираната престъпна група, която е издавала фалшивите ТЕЛК решен ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...