Вторник, 31 Март 2020
07
юли
5
 

Стотици медици излязоха на протест срещу агресията

Петък, 07 Юли 2017 | 13:58:59 Надежда Ненова, Полина Тодорова
5

Лекари от цялата страна се включиха в протестната акция, насочена срещу агресията над медицински персонал в страната. Конкретният повод за нея е нападението на лекарката от столичната болница „Шейново“ д-р Албена Гагова. Тя бе нападната от

Лекари от цялата страна се включиха в протестната акция, насочена срещу агресията над медицински персонал в страната. Конкретният повод за нея е нападението на лекарката от столичната болница „Шейново“ д-р Албена Гагова. Тя бе нападната от баща на новородено, който искаше да получи плацентата му.

Поредният акт на агресия спрямо лекар обедини представители на гилдията в цялата страна, които днес са на работа с протестни ленти, гласящи „Не на насилието“. В 13 часа медици от цялата страна излязоха пред болниците, в които работят, за да изразят съпричастността си към д-р Гагова и да призоват за прекратяване на насилието спрямо тях.

В символичния протест се включиха лекари от някои от най-големите болници в София – Първа, Втора и Пета градска болници, 8 ДКЦ, ИСУЛ, СБАЛАГ "Майчин дом“, САГБАЛ Шейново, Националната кардиологична болница, Белодробната болница, „Александровска“ болница, 28 ДКЦ, 6 ДКЦ, "Пирогов".

„Жалкото е, че има закон за криминализиране на тези дейния, но той не се спазва. Сега сме свидетели на грубо посегателство по време на изпълнение на служебни задължения на лекар, което е недопустимо в 21 век. Имам собствено обяснение на тази ситуация. В последните 10 години границата между пациент и лекар е нарушена“, каза рредседателят на дружеството на БЛС в УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов.

Според него дистанцията е прекалено къса и това позволява на пациентите да не уважават лекарите си и дори да им посягат. „В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“, допълни проф. Богов.

„Медиите са само едната страна, втората са законодателите. Тъй като здравната система е в изключително тежко състояние, няма да кажа катастрофирала, но скоро ще се случи и това, някой трябва да понесе отговорността за това. Най-лесно е да бъдат обвинени хората, които работят. И тъй като пациентите се срещат с лечителите си, нормално е да ги обвиняват тях за неудачите. Но причината не е в нас. Ние създаваме медицина на средноевропейско ниво, а финансирането е по-зле от Бангладеш“, каза д-р Александър Заимов, уролог в „Александровска“ болница и зам. председател на Столичната колегия на БЛС.

Лекарите от "Александровска“ болница, дори и тези, които не успяха да излязат пред лечебното заведение в 13 часа носеха сини лентички с надпис „Протест“.

Медици от УМБАЛ „Св. Анна“ –София АД  също излязоха на мълчалив протест срещу насилието над медицински лица. Ръководството, лекарите, медицинските сестри и работещите там категорично подкрепиха и декларацията на Българския лекарски съюз в защита на д-р Гагова. 

Протестът беше подкрепен и от УМБАЛ „Софиямед“, откъдето също изказаха съпричастност към пострадалата лекарка от II САГБАЛ „Шейново“. Медиците се присъединиха към протестните действия като поставиха синя протестна лентичка на реверите на престилките и болничните си екипи и излязоха точно в 13.00ч. през сградата на лечебното заведение.

От там изразиха очакване скоро компетентните органи да предприемат необходимите действия за осигуряване на безопасна работна среда на лекарите и медицинските работници в страната. „Вярваме, че законът ще бъде упражнен в цялата му строгост и виновните ще понесат своята отговорност, тъй като е недопустимо лекари и медицински персонал да стават жертви по време на изпълнение на професионалния си дълг“, посочиха още от лечебното заведение и призоваваха пациентите и техните близки за уважение към медицинските специалисти и техния труд по спасяване на човешкия живот.

Екипите на Спешна помощ-София също протестираха символично, със сини ленти, поради невъзможността да спрат работа дори за половин час. „Съпричастността ни е голяма, защото, както знаете, ние сме най-потърпевши от агресията, неграмотността и цинизма в обществото ни“, казаха от ЦСМП-София.

В символичната акция се включиха лекари от градове в цялата страна, сред които Пловдив, Бургас, Сливен, Кърджали, Добрич.

„Повод за днешния протест е непредизвиканото и необяснимо насилие към лекар, който е изпълнил задълженията си перфектно. С протеста искаме да защитим правата на всички работещи в здравеопазването, защото физическата и вербалната агресия от пациенти са се превърнали в ежедневие”, заяви зам.-изпълнителният директор на УМБАЛ Бургас д-р  Светлозар Георгиев.

Над 300 лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари и поддържащ персонал от дневната смяна на Болница „Тракия“ също се включиха в днешния национален протест „Не на насилието“ по призива на Българския лекарски съюз. През целия ден те работиха със сини лентички с надпис „Не на насилието“ и логото на болницата.  В 13 часа протестиращи медици излязоха за кратко пред сградата на Болница „Тракия“ Център, където се намира Акушеро-гинекологично отделение. По този начин медиците изразиха подкрепата си към пребитата от баща на новородено лекарка от столичната болница „Шейново“. „Познавам лично д-р Гагова и съм потресена от зверското нападение над нея“, посочи завеждащата АГ-отделение в Болница „Тракия“ д-р Калина Пиперкова. Лекарите настояват за справедлива присъда над насилника от болница „Шейново“.

Цялата медицинска общност в област Велико Търново също взе участие в протеста.  Към него се присъединиха и лекарите от МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали и МБАЛ „Д-р  Сергей Ростосцев”.

Снимките към публикацията са от протестите пред УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Александровска“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$LNh

Гост 08.07.2017 10:28:54

А отделно от това, явно и продажните журналя от Блиц.RU са пълни неграмотници пише се "вЕнтил", а не "вИнтил"!

Гост 08.07.2017 10:27:27

Та да си подкрепя думите с факти: Ето новина от днес, 8 юли 09.59 Блиц.RU: Цитирам заглавието "СЕИР и в дупнишката болница: Пациент вилня в реанимацията и нападна медсестра" https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/seir-i-v-dupnishkata-bolnitsa-patsient-vilnya-v-reanimatsiyata-i-napadna-medsestra_news527572.html "Пациент вилня в реанимация на общинската болница в Дупница, извади винтила на кислородната бутилка и го хвърли по дежурната сестра" Та значи, за другарите журналя от Блиц, всичко това било просто "СЕИР"! Насилието над сестри и лекари, било СЕИР, виждате ли откъде се започва с агресията и липсата на уважение?

Elf 09.07.2017 15:51:45

,,Blitz ,,e govnian ruski sait za ruski podlogi,degradanti,psihopati i drugata ostanala SGAN,narichashta sebe si narod ,che i balgari.

Гост 07.07.2017 22:16:33

Избуялата агресия и постоянни побоища над лекарите са логично продължение на мръсната кампания, водена от години срещу тях, с негласната подкрепа на управляващите МУТРИ! Много ми е интересно, щo няма сега ентусиазирани футболни агитки и колони бодри, патриотично настроени рокери, да манифестират пред РПУ-то и Съда и да настояват за справедлива присъда на бияча?

Гост 07.07.2017 22:04:42

„В голяма степен медиите имат заслуга за това. Те не отразяват достатъчно успехите на българските лекари, но за сметка на това всяка лекарска грешка е широко огласявана и то в продължение на дни“, допълни проф. Богов. Точно така е!


Всичко за коронавируса


Още новини
61 са загиналите италиански лекари
30.03.2020 18:30:10

61 са загиналите италиански лекари

61 от лекарите в Италия, заразени с коронавируса, са починали, като само за два дни техния брой е ...

НЗОК осигурява дистанционно приемане на заявления на граждани
30.03.2020 18:05:14

НЗОК осигурява дистанционно приемане на заявления на граждани

Поради обявеното извънредно положение в страната, свързано с пандемията от COVID-19 и за да се ос ...
Актуална тема
Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...