Вторник, 22 Септември 2020
18
юли
5
 

Старозагорската университетска болница може да спре дейност още в петък

Вторник, 18 Юли 2017 | 15:25:11
5

Старозагорската университетска болница може да преустанови дейност още този петък. Проблемът е в запора на сметките на лечебното заведение заради огромни дългове. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ дължи 3,2 млн. лв. на електроразпределително

Старозагорската университетска болница може да преустанови дейност още този петък. Проблемът е в запора на сметките на лечебното заведение заради огромни дългове. УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ дължи 3,2 млн. лв. на електроразпределителното дружество EVN, което е избрало, вместо да спре тока на болницата, както се постъпва обичайно с длъжници, да запорира сметките й.

От думите на директора на лечебното заведениe проф. Йовчо Йовчев пред Дарик стана ясно, че той е изработил кризисен план за спасяването му, който се състои в това държавата да му даде пари. Проф. Йовчев смята, че държавна субсидия от 6,5 млн. лв. би помогнала на лечебното заведение да функционира нормално, като покрие фонд „Работна заплата“ и текущите дейности – медикаменти, консумативи и разходи.

„Това е и стойността на сградния фонд, който е определен с решение на акционерите за продажба през Агенцията за приватизация. Искаме субсидия, с която да нормализираме нещата и в същото време да увеличим възвръщаемостта или по-точно изплащането на старите просрочени задължения с близо 9 млн. лв.“, коментира той.

Ако обаче на 21-ви юли липсват медикаменти и консумативи, всички пациенти в лечебното заведение трябва да бъдат пребазирани в други болници.

„И така контингентът към днешна дата, тази сутрин е 350 души. Ако приемем, че всяко едно лечебно заведение на територията на областта разполага с около 10% от леглата и средно в болниците ги сложим около 260 лв., туй означава, че имаме 7 болници с по 26 легла. И получаваме 140 свободни легла – за половината. Едни 250 души ще се окажат без възможността да бъдат пренасочени или хоспитализиране в друго лечебно заведение“, каза проф. Йовчев.

Въпросът за дълговете на болницата и запорираните й сметки е повдигнат и от двама депутати от БСП – Георги Гьоков и Драгомир Стойнев. Те отбелязват, че това не е първият запор на сметките на лечебното заведение и припомнят случая от 2014 г., когато те бяха запорирани без обяснения от община Стара Загора заради неплатени данък „сгради“ и такса „смет“ в размер на 450 хил. лв. Във връзка с всичко това двамата народни представители се обръщат към здравния министър с въпрос какви мерки ще предприеме ведомството за излизане на болницата от тази ситуация.

Припомняме, опит за „спасяване“ на лечебните заведения в Стара Загора бе направен от здравното министерство през 2010 г. Тогава бе обяснено, че сливането на многопрофилната и университетската болница в града ще подобри състоянието и на двете, тъй като ще се премахнат дублиращите се структури и ще се намали администрацията. За последвалите седем години стана ясно, че сливането не е помогнало с нищо на вече обединената болница и сега МЗ ще трябва да потърси нов вариант.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Etgk

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ/ Т.Е. "ОТ ТРЪСТИКАТА" 18.07.2017 21:28:01

За полицаите и военните съм съгласен!! Тази вечер показаха по телевизията репортаж от протеста на полицаите - един надиплил пет гуши, друг провесил шкембе до коленете...Истински Рамбовци!!! Министърът им вместо да се пререкава с тях, да им спретне изпит по физическа при строго съблюдаване на нормативите, и който не ги покрие не само без увеличение на заплатата, но и, съвсем основателно, "аут" от системата! За IQ-то им да не говорим. Няма да загине държавата без тях! И без това никаква полза от тези.

ПОТЪРПЕВШ 18.07.2017 21:02:26

Наивно е да се очаква помощ от Община Стара Загора! "Най-успешният" кмет, който успешно запорира сметките на болницата през 2014 г., вместо да редуцира бюрократичната си и надменна администрация, скоро си назначи четвърти заместник-кмет, макар че няма работа и за един. Държавата по-добре да даде пари за болницата и повиши заплатите на лекарите, а не на отгледалите задници и шкембета полицаи и военни, които нищо не вършат, но реват за заплати и привилегии, и е крайно време да започнат сами да си плащат осигуровките, като всички почтени хора.

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:13:26

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!

ПАЦИЕНТ 18.07.2017 17:31:31

Спасение за университетската болница "Киркович" има: 1.Въвеждане на пряко управление от МЗ - има и такава практика. 2.Разгонване с твърда ръка на всички паразитни структури смучещи, като ненаситни кърлежи здравното заведение- силно раздута надменна администрация, борд на директорите, фирми за абонаментно обслужване, сартифициращи и регламентиращи органи ....3.Държавата да даде пари без да се ослушва, защото няма по-виновен за: - не реализираната задължителна здравна осигуреност и неплащане в пълен размер здравните осигуровки на категориите които държавата осигурява водещи до ниски цени на клиничните пътеки; - лошата нормативна база позволяваща, по чисто политически причини, неосигурени/ включително постоянно живеещи и работещи в чужбина/ , срещу смешно мизерна вноска, да ползват без ограничение здравни услуги за сметка на будалите плащащи осигуровки в България. 4.След като лекарите от "Киркович" с години спонсорират болницата и гражданите на града с ниската цена на висококвалифицирания си труд редно е Община Стара Загора, с ненаситната, алчна и раздута администрация, да опрости миналите задължения на болницата и тези за поне пет години напред 5. Двете в града т.н. "университетски" частни болници, след като са университетски, да разкрият спешни отделения и приемат и лекуват безотказно всякакви пациенти и с всякаква патология, а не нелоялно и тарикатски да насочват към "Киркович" тежко болните, неосигурените и неплатежоспособните. 6.Да се разреши, както в болниците "Тракия" и "Комплекс Берое", доплащане от страна на пациентите за "избор на екип" "консумативи" и т.н.

Гост 18.07.2017 15:47:36

Тъпата касичка да обяви несъстоятелност, не болниците. ЗАЩО БАВИТЕ ФАЛИТА НА НЗОК, другарки и другари? .Ако бепше частна каса отдавн да бепе притисната и принудена да обяви фалит. По-лесно ви е да не плащате на медицинския персонал, нито на доставчиците с месеци, а ? Комуняги ,сър


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“
21.09.2020 17:11:40

Възрастна жена даде 6600 лв. за „ваксина срещу коронавирус“

Възрастна жена е дала 6600 лв. на телефонни измамници за „ваксина срещу коронавирус“ ...

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО
21.09.2020 16:42:16

Франция ще си осигурява ваксина срещу COVID-19 чрез механизмите на ЕС, а не чрез СЗО

Франция няма да купува дози ваксина срещу COVID-19 чрез схемата COVAX на СЗО, съобщи Агенция Ройт ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...