Вторник, 14 Август 2018
02
ноем
9
 

Сривът в доверието в здравните институции провокира възхода на „фалшивите новини“

Четвъртък, 02 Ноември 2017 | 15:49:10 Надежда Ненова


Дискусия, посветена на фалшивите новини в здравеопазването и медицината, се проведе днес под егидата на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ). Целта на презентациите в нея беше да покажат, че те не просто дискредитират медии, лица и организации, но когато касаят здравето, са особено опасни. 

„Фалшивите, изкривени и недоразбрани новини в нашата система въобще не са рядкост. В самото началото на моя мандат като заместник-министър изказах една идея, която беше узряла в мен, бидейки координатор по донорство в две болници. Една млада, напориста колежка от Нова телевизия въобще не разбра какво й казвам. Тя не ме разбра така, сякаш го казах на чужд език. Интерпретира думите ми на екрана така, че ме досрамя от мен самия. Излезе сякаш ще обикалям реанимациите и ще изключвам апаратите на хората, докато те викат: „Помощ, помощ, спасете ми живота“. Появи се една дама от т.нар. пациентска организация и заяви: „Е, не трябва така“ и наистина се засрамих от себе си. Едната страна е това – нашата работа е специфична, понятията са специфични, отношението ни, на нас лекарите към живота и пациентите, невинаги е общоприетото. Нерядко е цинично. Не го оправдавам, но е разбираемо“, каза при откриването на дискусията зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Той даде и втори пример за фалшива новина от последната седмица, която пък доведе до оставката на здравния министър проф. Николай Петров. „Няма спор, че участието на близки и роднини в търговския обмен на търговското дружество, което ръководиш, не е съвсем чисто. Но в това репортерско проучване, в което бяха високо размахани 1,7 млн. лева, които зетят на генерала трябваше да е спечелил от ВМА, не беше показано, че всъщност за три години той е доставил продукти за 300 000 лв. И това този колега го знаеше, но удобно премълча“, каза д-р Ненков.

„Най-споделяната, харесвана и коментирана статия във Фейсбук с думата „рак“ в заглавие за 2016 г. е „Глухарчето може да стимулира имунната ви система и лекува рак“. Тъжната реалност в епохата на социалните мрежи е, че дезинформацията от конспиративни сайтове се споделя по-често от доказателствени съобщения от реномирани новинарски организации“. Това заяви пък Ирина Недева, председател на АЕЖ-България в презентацията си „Коя информация е фалшива? Какви могат да бъдат последиците и щетите от фалшивите новини?“

По думите й освен сензацията, която новината за глухарчето и рака предизвиква, този тип информация има и комерсиален ефект. „Хиляди нови фармацевтични „чудеса“ обаче също се промотират активно, както и традиционни, народни или друг подобен тип илачи“, каза Недева.

Ирина Недева коментира, че всички „играчи“ в системата имат своите грехове. „Лекарите могат да кажат „не ви съветвам да си купувате съмнителни хранителни добавки“, вместо да се държат надменно към пациента и да отказват да обясняват, защото така и така няма да бъдат разбрани. Специалистите по комуникация в болничните заведения вместо да разкриват информация, прикриват проблеми, а журналистите се стараят да се харесат, а не да информират“, каза още тя. Тя беше категорична, че единственото решение на проблема е силна саморегулации и осъзнаване, че медиите сме част от проблема.

„Има две тенденции, които вървят паралелно и спомагат за явлението „фалшиви новини“. Едната е свободното търсене на информация. Хората вече не разчитат само на официалните медии за новини. От друга страна е спадът на доверието в различни институции.“ Това каза Гергана Колева, експерт по комуникации в здравеопазването.  

Тя обаче показа и как доказана медия може да генерира такъв тип информации. „Черно море“ е вестник, не фабрика за фалшиви новини, но в случая много наподобява. „Глухарче цери рак, черен дроб и жлъчка. Смъква холестерола“ синтезира сензационния подход без никакви научни предпоставки и обяснения“, каза Колева.

Тя отбеляза и няколко „червени флага“, по които можем да разпознаваме коя новина е фалшива или не, давайки за пример сайта Zdrave.net.

„На най-основно ниво статии без автор, неграмотно написани, с грешки, с измислени източници или източници, на които са присъдени титли на „доктор“ без да са такива, и булеварден изказ. Имена на медиите и домейни, които наподобяват тези на авторитетни медии, но се различават примерно с една буква. Zdrave.net, доколкото аз преценявам, е достоверен източник на информация, но има различни медии, които се опитват по някакъв начин да наподобяват, да предизвикват асоциация у читателя, че са подобни на Zdrave.net. По този начин различни онлайн медии или блогове се опитват да наподобяват имена на достоверни източници“, каза Колева.

Сред „червените флагове“ са още хиперболизиращи думи като „сензация“ и „чудо“, прости обяснения на сложни клетъчни механизми и гръмки заключения, базирани на резултати от експерименти с мишки, разказа още тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RxTX

Гост 04.11.2017 06:06:05

Ненков, в оправданията на шефа си си смешен и сред колегите си и сред гражданството. Кога ще го проумееш? Спри се!

Ирина Недева 03.11.2017 08:11:08

защо си мисля, че ти беше наглия начинаещ журналист, който съсипа живота на един невинен педиатър, в началото на реформата, която най-тенденциозно ти обвини за смъртта на едно дете на 7г, починало по вина най-вече на своите родители?! Ти ли ще водиш битката с фалшивите новини?!

Гост 03.11.2017 01:34:37

Ненков, 300 000 малко ли са бе, дебелосерко?

Ха ха хо! 02.11.2017 22:15:59

Фалшива е новина за дъщерята на министъра, тя небила от него.

СУДЖУЦИТЕ 02.11.2017 20:16:52

„Българската здравна система е неефективна, пропита от лични и корпоративни интереси, в нея се краде много. Докато това не се преодолее чрез законодателни решения, този дебат ще бъде все по-вулгарен и все по-безсмислен.“ Това заяви в края на дебата по бюджета на НЗОК за идната година финансовият министър Владислав Горанов.----Сега разбирате ли къде е координационният център, генериращ омраза и агресия срещу българските лекари? Разбрахте ли бе , наивници? Още лапайте шланговете на сикаджийските мутри!

Гост 02.11.2017 19:51:52

Ще я загубят с много истински жертви от тяхна страна. Не че ще е загуба някаква!

БЛС-Въоръжено Крило 02.11.2017 16:13:14

Най-глобалната фалшива новина последните 15-17 години е ,'докторите източват Здравната Каса' докато истината е че мръсната държавна касичка и правителствата на тикви и валенки системно експлоатираха и експлоатират и крадат българския лекар. Дори не са си направили труда да остойностят труда му ,а просто грабят всекидневно докато има още останали лекари да им слугуват. Другата фалшива новина е ,че могат с 3 милиарда да правят здравеопазване ,за което РЕАЛНО ТРЯБВАТ 20 пъти повече. Третата глобална фалшива новимна е ,че парите за здраве стигат , ама не се изразходват правилно'. Това е производна на втората новина очевадна лъжа.Четвъртата фалшива новина е ,че имаме 35000 лекари и те стигат. Петата фалшива новина е ,че и така здравеопазването може да кара още и без финансиране. И т.н. и т.н Мога да ги докарам до 30 фалшиви новини КОИТО ПРОСТО СЕ НАРИЧАТ КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА И БОРБА С ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА. Обаче ще я загубят .Лошото е че в близко бъдеще недочакалите медицинска помощ и дори Спешна помощ, ще се валят по улиците и няма да разберат че съдбата им е била предрешена с фалшиви новини

лекар 07.11.2017 08:07:38

Много точен коментар ! Държава ,която воюва с медицинското съсловие , обрича населението си на болести и смърт!Това се нарича геноцид!Много държави са загинали само поради смърт на населението , а без население няма блага и смисъл да съществува държава.

Гордея се,че не съм лекар 10.11.2017 14:25:54

Не държавата, а отделния пациент се ОПИТВА да воюва! Защото сте безскрупулни, корумпирани, алчни, нагли и БЕЗНАКАЗАНИ! Не държавата, а Вие обричате населението на безнадежност и смърт!


Още новини
Мотористи организират кръводарителска акция във Варна
14.08.2018 13:02:10

Мотористи организират кръводарителска акция във Варна

На 15 август от 10.00 до 14.00 часа в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще с ...

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените
14.08.2018 12:04:22

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените

„Становището на РЗОК Пловдив е на първо място, че проблемът се политизира и не следва да се ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...